Jen 15 minut! Tak dlouho vydržela tibetská vlajka na plzeňském magistrátu. A pak se strhla mela

10.03.2016 17:12

Na plzeňském magistrátu se strhla bitka. Zatím pouze slovní, ale od slov nebylo daleko k činům. Jablkem sváru byla tibetská vlajka, která s železnou pravidelností visela každoročně na budově radnice. Tentokrát ale chyběla a tak se aktivity chopila TOP 09 a v minutách před zahájením pravidelné “magistrátní“ tiskovky pověsilo její vedení za pomoci plošiny vlajku samo. Ta tam však vydržela jen čtvrt hodiny.

Jen 15 minut! Tak dlouho vydržela tibetská vlajka na plzeňském magistrátu. A pak se strhla mela
Foto: (archiv TOP 09 Plzeň)
Popisek: Topka vyvěsila tibetsou vlajku na plzeňském magistrátu

Už ráno rozeslal náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL) hromadný mail, kde informoval, že vlajka bude viset, ovšem „jen z okna jeho kanceláře“. V prohlášení rozeslaném médiím mj. uvedl: “…Jako člen zastupitelstva Plzeň 2 – Slovany mám velkou radost, že v Plzni se jako první k hnutí VLAJKA PRO TIBET připojila v roce 1998 slovanská radnice, tedy v době, kdy radnici vedla koalice ODS, KDU-ČSL a ODA. Radnice města Plzně se k celosvětovému hnutí VLAJKA PRO TIBET připojila v roce 2005 – tedy v době, kdy radnici vedla koalice ODS, KDU-ČSL a Pravá volba pro Plzeň, která nalezla shodu nejen na řešení komunálních problémů, ale shodla se i na tom, co jsou to evropské hodnoty.“  Dále také zmiňuje: „Pokud chce Česká republika udržet evropské hodnoty, musí její občané a především politici chápat, o jaké hodnoty jde. Mezi základní hodnoty patří názorová svoboda, svobodné vyznání víry a lidská práva. Současná koalice na radnici se shodla na řešení komunálních problémů, bohužel nikoliv na pohledu na evropské hodnoty. Což mne mrzí, ale právě kvůli hodnotám jsou zastupitelé v různých politických stranách,“ uvádí v závěru prohlášení poněkud dvojsmyslně Náhlík a dodává, že vlajka bude viset mezi okny jeho kanceláře a kanceláře bývalého primátora, nyní náměstka pro kulturu Martina Baxy (ODS).

Nestor, který neuhnul

Nestor „protestu“ je současný senátor za ODS s podporou Živnostníků, Pirátů, Strany svobodných Lumír „Lem“ Aschenbrenner, který jako starosta druhého plzeňského obvodu Slovany vyvěšoval – a vyvěšuje - vlajku již 18 let. “Důvod je stále stejný – domnívám se, že obzvláště náš národ se svými trpkými zkušenostmi s okupacemi, by měl alespoň takto symbolicky podpořit boj za lidská práva. A to kdekoliv, nejen v Tibetu. Tím reaguji na názory odpůrců, že vlajka Tibetu reprezentuje jen Tibet. Myslím, že je dlouhodobě vnímána jako upozornění na porušování lidských práv všude ve světě. Takže opravdu není nutno, jak také v diskuzích od odpůrců zaznívá, věšet vlajek desítky a pořizovat lesy nových stožárů …. Pokud je někdo přepaden na ulici, také nepřejdu na druhý chodník se slovy, že se přepadává po všech ulicích měst a já to nevyřeším,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz senátor.

Topka na plošině

V prohlášení plzeňské topky se zase uvádí, že: „…není možné, aby nejvyšší představitel města ignoroval platné rozhodnutí městské rady. Doba se podle slov pana primátora změnila. Primátor Zrzavecký však neříká v čem. Máme snad ignorovat pravidla, demokratický proces či hodnoty ochrany lidských práv?“ uvádí k tomu pro ParlamentníListy.cz městský zastupitel za TOP 09 Michal Vozobule. Jen co plošina dosedla zpět na zem, dodal: „Když to nechtěl pověsit primátor, tak jsme ji pověsili my, to je celé. Přesně podle usnesení. Jestli chtějí porušovat vlastní usnesení a sundají tu vlajku, tak to je jejich věc a nám se to samozřejmě nelíbí…. Pokud pan primátor nechce, aby tam visela vlajka, ať zruší usnesení. Ale on na to nemá politickou sílu, takže ji nevyvěšuje – to je nejhorší varianta. Přece není možné, aby primátor nedodržoval usnesení rady.“

Poté, co za přispění agilních městských úředníků vlajka zmizela, uvedl předseda plzeňské topky pro naši redakci: „Sundání tibetské vlajky z hlavní budovy radnice po 15 minutách od jejího vyvěšení pouze potvrzuje, že Martin Zrzavecký nemá respekt ke schváleným usnesením, což není pro primátora města Plzně dobrou vizitkou. Každý ať si udělá obrázek sám.“ A k tomu se přidal v sarkastické SMS zprávě senátor Aschenbrenner: „Je pěkné a pro občany Plzně jistě uklidňující, že vedení města si umí takto rychle poradit s tak závažným problémem jako je „nepovolený vývěs“.

Zapletený primátor

K problému se ale vyjádřil i plzeňský primátor Martin Zrzavecký: „Dnes jsem poslal osobní dopis svátosti dalajlámovi s tím, že bych byl nerad, aby si někdo myslel, že Martin Zrzavecký nemá sociální cítění nebo je nějaký gauner, co neuznává lidská práva. To v žádném případě tak není. V průběhu několika let, co sedím na radnici, jsem dokázal, že to sociální cítění mám. Mrzí mne, co se stalo. Je to volební rok, takže kolegové z TOP 09 se potřebují pravděpodobně zviditelnit.“

„Je to politická otázka, ale neuznávám to, že někde dochází k porušování lidských práv,“ pokračoval dále sociálně-demokratický primátor Zrzavecký. „Je tady nějaký symbol, který se jmenuje tibetská vlajka, je to celosvětová záležitost. Někdo se s tím ztotožňuje, někdo neztotožňuje. Nevím, zda primátor města Plzně se s tím má ztotožňovat. Já jsem udělal ten akt, který jsem udělal, to znamená nejdu jenom od vlajky a uvidíme, jaký to bude mít další vývoj. Nicméně znovu říkám – dnes celý svět spolupracuje s Čínou. Je to silná ekonomika, neznám zemi, která by nespolupracovala, neznám jediného člověka, který by nevlastnil nějaký produkt, který byl vyroben v Číně. My jsme byli pod nějakým atakem, abychom se stali partnerským městem jedné čínské provincie – nepředpokládám, že se tak někdy stane, protože našimi hlavními partnery je Bavorsko. Jestli sem přijde nějaká čínská firma, budeme se k ním chovat jako ke každé jiné, ale nevím, proč bych protlačoval čínskou ekonomiku. Byl jsem v Číně na pozvání, kde jsme slyšeli nabídku města Hanžou, které se chtělo stát partnerským městem, v roce 2012, několikrát tady zástupci byli, připomínali nám to, ale nic se nestalo. Bylo to tedy ze strany toho čínského města.“

Já ne – to jiní

„Máme rok krajských voleb a někdo si snaží tahat tričko a to si ten symbol nezaslouží. Dají se přece dělat i jiné věci, dá se přispět na pomoc některým subjektům,“ přisolil si na účet topky primátor.

„Vy jste nechal tu vlajku sundat, když jste říkal, že už nevisí?“ ptali se novináři na tiskovce Zrzaveckého, který za okny zasedačky sledoval vývoj před budovou radnice. “Ne, nevím, kdo to udělal, vlajka tam už není, sundali to pracovníci úřadu. Protože jsme ji tam nedali my. Topkaři s touto radnicí nemají nic společného. Já jsem zvolil jinou formu,“ reagoval primátor.

Nutno dodat, že ani krajský úřad pod vedením hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) vlajku nevyvěšuje. Topkaři v tom vidí mimo jiné i komunisty, kteří se podílejí na krajské vládě. Za Milana Chovance (ČSSD), který řídil kraj před svým nástupem na post šéfa resortu vnitra, vlajka byla vyvěšena.

Za vším hledej Havla?

A co na to komunistický poslanec a krajský zastupitel Jiří Valenta? „Můj názor je zcela jasný. Ať si každý vyvěšuje kdykoliv a jakoukoliv vlajku na svém majetku, na úřední budovy projevy politických sympatií kohokoliv rozhodně nepatří. A toto by mělo platit trvale a žádné rozhodnutí zastupitelstva či rady by na to ani nemělo mít vliv. Obcím by nemělo příslušet zasahování do směrování mezinárodní politiky státu - tuto roli má vláda a demokraticky zvolený parlament-  a toto pokus o jakési vybočení nesporně je. V plzeňských excesech vidím smutný pozůstatek "havlovské nepolitické politiky", kdy si party kamarádíčků dělala na "dobytých" radnicích, co chtěla a veškeří kritici byli umlčováni a dále rozličně nálepkováni. Jestli tento můj názor někdo pojímá jako zpolitizovaný, nechť přejede západní hranici směrem do Německa, kde by si takovéto svévolné vyvěšování cizích symbolů nikdo ze starostů či dokonce jednotlivých radních či zastupitelů nedovolil, neboť by prokazatelně překročil svůj politický mandát daný volbami. A v tom se někteří naši "skuteční demokraté" od těch západních ještě v mnohém liší,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…