Jen ať se v tom USA plácají. Donald Trump a jeho nový šéf zahraničí  ovládli i ruskou TV: Krym, mrtvý Joe Biden a změna

14.12.2016 7:10

„Převzetí kormidla americké zahraniční politiky špičkovým byznysmenem Tillersonem v praxi znamená, že se Spojené státy od geopolitiky uchylují k geoekonomice,“ míní ruský expert.

Jen ať se v tom USA plácají. Donald Trump a jeho nový šéf zahraničí  ovládli i ruskou TV: Krym, mrtvý Joe Biden a změna
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Jmenování současného ředitele naftařské společnosti Exxon Mobil do funkce budoucího ministra zahraničí Spojených států v Rusku vzbudila velké pozdvižení. Jako první zareagovaly finanční trhy; zvýšila se cena ropy a posílil ruský Rubl.

Vývoj na finančních trzích je obvykle věrohodným indikátorem možného budoucího politického vývoje. Mnozí experti se domnívají, že jmenování Tillersona výrazně napomůže sblížení Spojených států s Ruskem, z čehož bude profitovat i ruská ekonomika.

V úterý 13. prosince se na ruském Prvním kanálu na téma zvolení Rexe Tillersona do pozice šéfa americké diplomacie hovořilo v rámci pravidelného diskusního televizního pořadu 60 minut.

Politolog Sergej Michejev se v samém úvodu pořadu pokusil objasnit, proč je Trump neustále ze strany liberálního tisku tak napadán.

„Neustálé obviňování Trumpa z toho, že je nějakým způsobem ovlivňován z Moskvy, má mít za cíl nepřímo nově zvoleného prezidenta donutit, aby se svou budoucí politikou pokusil všechny přesvědčit o tom, že tomu tak vůbec není, a tím tak napomohl demokratům,“ zmínil Michejev.

„Demokraté a liberální tisk se americký národ snaží neustále přesvědčit, že Trump je nelegitimním kandidátem. Využívají proto již onu zmíněnou ruskou kartu nebo se snaží zvrátit výsledky voleb všemožným přepočítáváním volebních hlasů, opíraje se o fakt, že celkově získala Clintonová více hlasů než Trump.“

„Pro nás je to jen dobře, jen ať se Američané plácají ve svých vnitropolitických problémech,“ dodal politolog.

Obavy mnohých politických expertů z toho, že Tillerson bude Rusku nakloněn, potvrdil ředitel Institutu aktuální ekonomiky Nikita Isajev.

„Ředitel tak ohromné korporace, jakou je Exxon Mobil, není pouze byznysmenem, ale spíše politikem. Rex Tillerson ve vedení amerického naftového gigantu spolupracoval na mnohých projektech s ruským Rosneftem. Dá se tedy očekávat, že s Ruskem a ruskými společnostmi bude spolupracovat i ve své nové funkci,“ uvedl expert.

„Americká média mají samozřejmě pravdu, když tvrdí, že Trumpem zvolený ministr zahraničí bude proruským. Nemá cenu si nic nalhávat. Pro nás je to samozřejmě jen dobře,“ dodal.

„Tillerson je samozřejmě znamenitý byznysmen, který se dokáže domluvit s kýmkoli a za jakékoli situace. Chtěl bych jen lehce upustit páru v souvislosti s řečmi o ‚šokujícím‘ jmenování byznysmena do funkce minstra zahraničních věcí USA, není to rozhodně ničím bezprecedentním. Také bych byl raději opatrný s vynášením ukvapených závěrů o jeho proruské orientace; je to v první řadě podnikatel, jde mu o zisk,“ doplnil zástupce generální ředitele informační agentury TASS Michail Gusman.

Paniku z utváření jakési rusko-americké koalice se snažil zmírnit člen Komise GD RF pro mezinárodní záležitosti Sergej Šargunov.

„Jsme svědky naprosté paniky amerických médií, které zvolení nového ministra zahraničí USA karikaturují jako Putinovu mocnou ruku potetovanou srpem a kladivem držící amerického orla pevně pod krkem,“ uvedl.

„To je samozřejmě silně přitažené za vlasy. V první řadě je třeba mít na paměti, že jak Trump, tak i Tillerson jsou pragmatici, kteří budou primárně hájit zájmy země, kterou reprezentují. Rozhodně se nedá očekávat, že by začali obhajovat nějakou rusofilii,“ dodal.

Tillerson jen za posledních pár let navštívil Rusko hned pětkrát, včetně návštěvy Kremlu a Petrohradského ekonomického fóra. Navíc je prý v blízkém kontaktu s Putinem i Sečinem, se kterým navíc sdílí stejnou pozici vůči americkým sankcím.

Vladimir Vasiljev z Ruské akademie věd zachytil zajímavý trend.

„To, co se s vítězstvím Trumpa a jmenováním Rexe Tillersona mění je fakt, že od nynějška bude vše tak říkajíc na vyjednávacím stole: Krym, Ukrajina sankce. Politika vůči Rusku, kterou dříve formuloval Joe Biden, tedy že Spojené státy za žádných okolností nikdy neuznají připojení Krymu k Rusku, již neplatí. Od nynějška bude vše předmětem vyjednávání,“ prohlásil.

„Převzetí kormidla americké zahraniční politiky špičkovým byznysmenem Tillersonem v praxi znamená, že se Spojené státy od geopolitiky uchylují k geoekonomice, ve které jde v první řadě o uzavírání výhodných obchodních dohod. Diplomacie bude více o ekonomice nežli o politice,“ dodal.

„Celá ta aféra kolem Tillersona, Trumpa a obvinění z napojení na Kreml mi připomíná moji vlastní životní zkušenost,“ uvedl prezident Institutu regionálních projektů a legislativy Boris Naděždin.

„Kdykoli v Rusku prohlásím skrze svůj institut něco, co jde proti politickému establishmentu, všichni mě okamžitě začnou obviňovat z toho, že pracuji jako agent pro zahraniční klienty, většinou pro americké ministerstvo zahraničí. Američané dělají to naprosto to samé, když se někdo pokusí takovým fundamentálním způsobem změnit dosavadní praktiky.“

„Dále si myslím, že je dosti ukvapené činit závěry toho typu, že se jedná o prorusky orientovaného kandidáta. To, jakým způsobem pracoval v roli ředitele americké naftové společnosti, přímo nereflektuje to, jak bude vnímat svět z pozice šéfa americké diplomacie, je v tom velký rozdíl. Další věcí je to, že jeho nominaci musí ještě schválit kongres,“ podotkl v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…