Jen dvě křesla lidovcům, to jste myslel vážně, ptal se vyděšeně Moravec. A Sobotka přikývl

08.12.2013 13:48

Vznikající koalice chce zavést tři sazby DPH. Vedle základní by měly být dvě snížené, přičemž do té nejnižší by měly spadat přinejmenším léky. ČSSD dále se svými politickými spoluhráči vyjednává o zrušení poplatků za pobyt v nemocnicích. Sdělil to dnes po poledni předseda sociálně demokratické strany Bohuslav Sobotka v pořadu veřejnoprávní České televize Otázky Václava Moravce.

Jen dvě křesla lidovcům, to jste myslel vážně, ptal se vyděšeně Moravec. A Sobotka přikývl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Organizace zdravotního pojištění a daně pro bankovní domy jsou stále ještě v jednání. Naopak v rodící se koalici panuje shoda na „zastavení vyvádění peněz z průběžného důchodového systému“, tedy tzv. I. pilíře, jak dále uvedl předseda ČSSD Sobotka, pověřený prezidentem republiky Milošem Zemanem vedením jednání o sestavení vlády. Rovněž několikrát zopakoval svou známou tezi, že klíčový je vládní program, ne jmenovité obsazení ministerstev.

Ve zmíněné vyjednané nejnižší sazbě DPH, jejíž výše dosud nebyla stanovena, mají být léčiva. Je to podle Bohuslava Sobotky lepší řešení, než zrušit DPH na léky vůbec, jelikož s tímto krokem by mohly vzniknout další potíže kvůli našim závazkům v rámci Evropské unie. „My chceme napravit poměry z hlediska financování zdravotnictví a snížení DPH na léky je jeden z kroků k tomu, abychom nevytahovali ze systému zdravotního pojištění peníze, které tam platí stát nebo pojištěnci," uvedl Sobotka. O možné redukci počtu zdravotních pojišťoven odmítl Sobotka hovořit s poukazem na to, že dosud není rozpracovaná koaliční smlouva určená k zveřejnění.

Rovněž o dalším bytí tzv. II. pilíře penzijního systému není s konečnou platností rozhodnuto. Panuje shoda zastavit tok peněz, směřující do něj z I. průběžného pilíře, a jedná se o jeho zrušení či spojení s tzv. III. pilířem. Změny však budou nutné vzhledem k nízké účasti obyvatel na tzv. II. pilíři.

Mezi jednajícími stranami rovněž panuje shoda na schválení státního rozpočtu na nadcházející rok, aby bylo umožněno čerpání dotací.

Ten návrh jste myslel vážně?

Na dotazy moderátora ohledně přílišné ústupnosti ČSSD druhé nejsilnější sněmovní straně předseda sociálních demokratů uhýbal s poukazem, že se jeho strana nezříká exekutivních nástrojů, odpovědnosti, že důležité kroky, nařízení a vyhlášky nespadají do kompetencí resortů, nýbrž vlády. „Dohoda o ministerstvech zatím není, s výjimkou ministerstva státní pokladny, vedeme jednání o jejich rozdělení a personálním obsazení," dodal Bohuslav Sobotka a označil zmiňované nároky Babišova hnutí ANO na další jmenovité rezorty za předčasné spekulace.

Straně lidové se nelíbí návrh nejsilnější strany, aby KDU-ČSL měla pouhá dvě křesla ve vládě. Bohuslav Sobotka sdělil, že je to podklad pro jednání, všechny tři účastněné strany mají čas si jej rozmyslit. „Ten návrh jste myslel vážně?“ ptal se překvapeně Václav Moravec. Předseda ČSSD přisvědčil.

Prezident republiky v uplynulých dnech naznačil, že ne se všemi jmény, jež se nyní ve sdělovacích prostředcích skloňují coby adepti na ministerská křesla, by se smířil. Moderátor Moravec naznačil, že jména jako Špidla, Zaorálek a Chovanec by mohla na prezidenta republiky působit jako červený hadr na býka, nehledě na to, že už sám Bohuslav Sobotka je pro Miloše Zemana zřejmě notně hořké sousto. „Já bych pokládal za paradoxní, kdyby levicový prezident blokoval jmenování levicových ministrů," odpověděl uchazeč o vedení vlády. Kdyby však prezident republiky trval na svém, pravděpodobně bude mít těžkou situaci. Koalice předloží kandidáty a na nich bude trvat, zdůraznil Sobotka a doplnil: „Znovu zdůrazňuji, že ústavně silnější je pozice premiéra."

Lepší vztahy ve sněmovně

Podle Bohuslava Sobotky je vstřícnost k opozici zárukou dobrých vztahů mezi ní a vládou. Vzájemné dobré vztahy mohou předejít některým sporům. „Opozice může mít někdy pravdu," zdůraznil s tím, že by jí vláda měla naslouchat. Rovněž se domnívá, že zástupce TOP 09 Gazdík by měl být zvolen do širšího vedení Poslanecké sněmovny. „Já se domnívám, že by měl být zvolen," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …