Jen jsem řekl, že král je nahý, hájil Stropnický na ČT svůj výrok o pobytu vojsk

13.05.2014 22:52

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v úterním pořadu Události, komentáře vysvětloval své kontroverzní výroky pro agenturu Reuters, které se týkaly možného rozmístění vojsk NATO v ČR a které vyvolaly na české politické scéně pozdvižení. Hájil se především tím, že jeho slova byla odpovědí na otázku, týkající se stálého pobytu vojsk NATO na českém území.

Jen jsem řekl, že král je nahý, hájil Stropnický na ČT svůj výrok o pobytu vojsk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Ministr uvedl, že pouze zmínil, že ať se nám to líbí, nebo ne, tak v Česku je část obyvatelstva, která ne na základě racionální úvahy, ale emotivního pocitu má problém s tím, aby u nás dlouhodobě pobývala cizí vojska. A to na základě zkušenosti z okupace bývalého Československa vojsky Varšavské smlouvy. „Řekl jsem, že král je nahý,“ poznamenal ke svým slovům pro Reuters s tím, že spekulovat o tom, zda by u nás bylo nutné umístit stálé jednotky NATO „není předmětné“.

Ministr obrany srovnal situaci u nás se situací v sousedním Polsku, kde je podpora pobytu vojsk NATO na tamním území ze strany občanského prostředí „totální“, kdežto u nás je to jinak.

Ujistil, že ČR je připravena splnit veškeré své závazky vyplývající z našeho členství v NATO. Zdůraznil, že podporuje transatlantickou vazbu, tedy účast USA na obraně evropských států.

Moderátor se také Stropnického zeptal na jeho názor na to, jak bude dál postupovat ruský prezident ohledně ukrajinské krize. Putin podle ministra se nebude snažit situaci uklidňovat, protože mu současný chaos vyhovuje. Bude rovněž vyvíjet snahu, aby na Ukrajině prezidentské volby plánované na 25. května neproběhly. Přiznal ale, že „by bylo pěkné, kdyby byl Putin mírotvůrce“, tedy pokud by se mu podařilo situaci na Ukrajině uklidnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…