Jen pitomci dovolí usadit se ve své zemi lidem, kteří si myslí, že dosáhnou štěstí krví nevěřících, říká natvrdo historik Vondruška

24.07.2016 14:00

HISTORIE A SOUČASNOST OČIMA VLASTIMILA VONDRUŠKY Teroristické činy v Evropě posledních dnů, především ten v Nice, vedou spisovatele Vlastimila Vondrušku k zamyšlení nad lidskými právy, ale i neschopností evropských politiků cokoli řešit. Připomíná, že na mnoha místech se v Koránu objevují výzvy k boji s nevěřícími, za zabití nevěřícího má muslim zajištěno místo v ráji, přitom už sama výzva k zabíjení je u nás trestná. Doporučuje, abychom se bránili dovozu islámu stejně, jako se jinde brání našemu vývozu demokracie.

Jen pitomci dovolí usadit se ve své zemi lidem, kteří si myslí, že dosáhnou štěstí krví nevěřících, říká natvrdo historik Vondruška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a historik Vlastimil Vondruška

Rozhodně není dobré vyjadřovat se k tragédiím, pokud jsou ještě příliš živé a člověk se pohybuje v zajetí smutku a emocí. Proto jsem začal uvažovat o konsekvencích, spojených s atentátem v Nice, až s určitým odstupem. Není to první událost tohoto druhu a, bohužel, není rozhodně ani poslední. V posledních letech však došlo k určitému vývoji, který rozhodně dovoluje některé myšlenky zobecnit.

Po každé podobné tragédii vystoupí evropští politici s prohlášením, že „budeme silní a neustoupíme teroristické hrozbě“ (Hollande). Tohle jsem od něj slyšel už několikrát. Marseilleský biskup zase prohlásil, že nás takové události semknou. Budiž, teroristi nebudou tedy zabíjet občany, ale semknuté občany. Řeči politiků mi připomínají legendárního Karla Kryla a jeho Píseň neznámého vojína, v níž vyjadřuje pocity mrtvého mladíka, na jehož hrob kladou delegace věnce. „S ódou mistrnou zkoušejí zabrečet ...“ Jistě, co jiného než pokrytectví jsou takové řeči? Nikoho přece nezajímá, zda se semkneme, či nesemkneme, ale co politické elity podniknou, abychom neumírali.

Nemůžeme popravit vraha, i když proto přijdou o život další nevinní lidé

Lidská práva jsou dnes nad evangelia i nad zákony. Svá práva má naprosto každý, všichni jsme si rovni. Mají je i zločinci, vrazi a teroristi. Trest smrti? Proboha, to nemůžeme, vždyť tihle lidé mají svá lidská práva. Ano, má je naprosto každý, jen oběti vrahů, teroristů a atentátníků nikoli. Nemůžeme popravit vraha, a to i za cenu, že přijdou o život další nevinní lidé. Lidé, jejichž jedinou vinou je to, že budou ve špatné době na špatném místě. Oni za nic nemohou, a přesto budou mrtví. Jako ti chudáci v Nice. Ten, kdo je zabil, to rozhodně neudělal omylem. Věděl, co dělá, věděl, že bude zabíjet, udělal to s rozkoší fanatika a sadisty. Ale i když utratil desítky životů, ten jeho je příliš cenný, než abychom ho o něj za trest a pro výstrahu jiným připravili my sami. Další pokrytectví!

To, co se dneska rozmáhá, to nejsou organizované atentáty, připravované skupinkami teroristů. Jsou to individuální akce fanatiků. A všichni obhájci stávajících pořádků úpěnlivě čekají, až se k takovému činu přihlásí Islámský stát a nadšeně pak deklamují – vidíte, to neudělali běženci a muslimové, za to může Islámský stát. A ten chudák za to skoro ani nemůže, on se jen radikalizoval.

Zatím je u nás klid, ale to neznamená, že dříve, nebo později tady neudeří

Bezpečnostní experti už nejméně rok varují, že podobných atentátníků pronikly s migranty do Evropy desetitisíce, a bylo by naivitou to popírat. Pokud by každý z nich zabil „jen“ deset Evropanů, pak hrozí ztráty na životech, které jdou do statisíců. Hrozné je, že tyhle akce vrahů samotářů v podstatě nelze odhalit a předvídat. Na ně jsou prostě tajné služby krátké, pokud navíc vezmeme v úvahu, co všechno jejich agenti v rámci korektnosti nesmějí (za chvíli jim možná zakážeme nosit i střelné zbraně).

Když v Čapkově Válce mloků likvidovali mloci Holandsko, Francii a Německo, libovali si Češi, že k nám něco takového přijít nemůže, máme přece vysoké hory, ty nás ochrání. Zatím je u nás klid, ale to neznamená, že dříve, nebo později nemohou mloci udeřit i u nás. A když ne u nás, tak kdekoli jinde v zahraničí, na pláži, kde budeme trávit dovolenou, v restauraci, kde budeme jíst, v obchodním centru, kde budeme kupovat dárky svým blízkým. A až se to stane, nějaký politik prohlásí, že budeme silní a neustoupíme teroristické hrozbě. A pozůstalí se jistě ochotně semknou.

Kolotoč násilí se nezastaví, dokud budeme nutit celý svět žít podle nás

Bylo by jistě užitečné číselně vyjádřit, kolik atentátů spáchali křesťané a ateisti na muslimy s účelem zabít je pro velikost své víry (v případě ateistů tedy nevíry). A obráceně, kolik křesťanů a ateistů zabili různými teroristickými akcemi muslimové pro velikost Alláha. Ovšem, buďme spravedliví! Proti tomuto číslu bychom měli postavit počet obětí, které mají na svědomí křesťanská a ateistická vojska, která pomocí děl a bomb šíří demokracii v muslimských zemích. Jsou to smutné počty a kolotoč násilí, který se dá jen těžko zastavit, dokud budeme nutit celý svět, aby žil a myslel podle nás. Nemáme patent na rozum, a proto za své velikášství platíme tak vysokou daň. Abych tedy tyhle počty korektně uzavřel, na vině jsou obě strany!

To samozřejmě neznamená, že pokrčíme rameny a řekneme si, že holt platí oko za oko a zub za zub. Není v silách bezpečnostních složek ochránit nás všechny. Aby dál neumírali lidé v Evropě na ulicích, v kavárnách a klubech, je podle mne třeba dvou základních věcí.

Tou první je skončit s vývozem demokracie na jiné kontinenty. Ochránci lidských práv teď jistě zblednou, protože my přece máme povinnost hájit demokracii. Jenže proč? Lidé v mnoha zemích zjevně našim hodnotám nerozumějí, nechtějí je a mnozí raději zemřou, než by přijali něco, co odporuje jejich víře a domácí tradici. Pokud budou naše hodnoty opravdu tak univerzální a dobré, přijmou je sami. Pokud mají slabiny, pak jim je nevnutíme ani děly a bombami. Evropa si chce žít po svém a je to legitimní. Nechme tedy i jiné, aby si žili po svém.

Braňme se dovozu islámu, za zabití nevěřícího má muslim jisté místo v ráji

A stejně jako se jinde brání našemu vývozu demokracie, braňme se my dovozu islámu. A to je onen druhý krok, který bychom měli podniknout. Nemyslím si, že je reálné islám z Evropy vytlačit. Jednou tu už je a je třeba se naučit s ním žít. Za jistých podmínek by to snad i šlo, ovšem za jednoho základního předpokladu, že bude islám kompatibilní s našimi zákony. Jinak to nejde. Nemůžeme přece mít v jedné zemi dva paralelní právní systémy.

Nemluvím teď o rodinném právu šaría, ale o základní filozofické koncepci islámské víry, která je v rozporu se sekulárním trestním právem. Na mnoha místech se v Koránu objevují výzvy k boji s nevěřícími, za zabití nevěřícího má muslim zajištěno místo v ráji, džihád je povinností muslimů. Už sama výzva k zabíjení je u nás přece trestná! A je jedno, jak je slovy súr zaobalena. Jen pitomci by přece dovolili usadit se ve své zemi lidem, kteří si myslí, že dosáhnou štěstí krví nevěřících.

Nečiňme jim příkoří jinde, ale nedovolme, aby oni činili příkoří nám u nás doma. Korektnost není v pokrytectví a slabosti, ale v dodržování zákonů a hájení vlastních hodnot.

Nejrozsáhlejší audioprojekt u nás – kompletní Přemyslovská sága na 12 MP3 CD, délka cca 105 hodin. Objednat lze na: http://www.tympanum.cz/cs/e-shop/229-premyslovska-epopej-komplet/?utm_source=Parlament&utm_medium=web&utm_campaign=Epopej

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …