Jen policisté vystoupí z vozu, už na ně létají kameny. Vítejte v uprchlické čtvrti Stockholmu

10.06.2016 19:44

Odvolací soud ve Švédsku udělil policii povolení umístit ve čtvrtích Stockholmu Rinkeby a Tenste bezpečnostní kamery. Kamery by měly podle úřadů snížit mimořádně vysokou kriminalitu, která je pro obě čtvrti obývané především migranty charakteristická.

Jen policisté vystoupí z vozu, už na ně létají kameny. Vítejte v uprchlické čtvrti Stockholmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský pochod za práva uprchlíků. Na Kampě byl ukončen symbolickým posíláním papírových lodiček s přáním po Vltavě

V Rinkeby žije asi 15 až 20 tisíc lidí a téměř z devadesáti procent tvoří místní obyvatelstvo přistěhovalci ze druhé a třetí generace. Před třemi lety Rinkeby zasáhly masivní nepokoje, při kterých muslimští mladíci zakládali požáry a útočili na policisty. Násilnosti probíhaly několik dní a policie si s nimi poradila jen s největšími obtížemi. Od té doby sice k násilnostem podobného rozsahu nedošlo, ale čtvrť stíhaná vysokou nezaměstnaností a kriminalitou patří stále mezi problémové.

To je také důvod, proč policie dlouhodobě usilovala o umístění bezpečnostních kamer ve zdejších ulicích. „Vzhledem k velmi vážné a rozsáhlé trestné činnosti je zvýšený dohled nadřazen ochraně soukromí,“ uvedl mimo jiné odvolací soud ve svém rozhodnutí, které je v mnoha ohledech považováno za přelomové. Rinkeby se dostalo do centra pozornosti v posledních měsících. Zkraje letošního roku zde byl napaden tým australské televize, který natáčel reportáž o uprchlické krizi.

Celý text v angličtině je ZDE

Jak uvádí internetový server The Local, zkraje tohoto týdne zase asi dvacet místních mladíků z řad přistěhovalců házelo kameny na policii, která byla přivolána kvůli podezření z vloupání. Nikdo sice nebyl při potyčce zraněn, ale jeden muž byl později zatčen. Švédské soudy sahají jen velmi zřídka k tomu, aby policii umožnily instalovat kamery na veřejnosti. Jak však dále uvedl soudce Erik Odung ve svém prohlášení, v případě Rinkeby to byl nezbytný krok.

„Vzali jsme v úvahu vážnou kriminální činnost namířenou proti společnosti, včetně policie a záchranné služby. Je v nejvyšším zájmu společnosti, aby se s touto kriminalitou dokázala vypořádat,“ uvedl Odung. Sledovací kamery mohou prozatím fungovat dvacet čtyři hodin po dobu dvou let. Problematickou čtvrť tento týden navštívil také socialistický premiér Stefan Löfven, který přislíbil zakročit proti neustálým útokům místních mladíků proti strážcům zákona.

„Tento druh kriminality nebudeme v žádném případě akceptovat,“ uvedl Löfven, ale zároveň hovořil o nutnosti zastavit prohlubování rozdílů mezi chudšími a dobře situovanými předměstími. „Existuje tady příliš vysoká míra nerovnosti a segregace,“ dodal premiér. Právě přistěhovalecká čtvrť Rinkeby je jedním z mnoha důkazů, které popírají tvrzení místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové ve středečním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Langšádlová mimo jiné uvedla, že nemá informace o tom, že by v přistěhovaleckých čtvrtích existovala vyšší kriminalita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…