Jen pro silné povahy: Syřan popisuje chemický útok v provincii Idlíb

13.04.2017 20:22

Ammar al Salmo, šéf syrských bílých přileb v Aleppu v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV promluvil o útoku v jeho vlasti provedeném zbraněmi hromadného ničení. Slabší povahy by si možná měly rozmyslet, zda se chtějí dozvědět, jak to po takovém útoku vypadá.

Jen pro silné povahy: Syřan popisuje chemický útok v provincii Idlíb
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Chán Šajchún, v němž došlo k útoku chemickými zbraněmi, je podle hosta považován za rezervoár lidských sil, jelikož právě sem prchlo hodně lidí ze zdevastovaného Aleppa, z Damašku nebo z Rakky, z níž si samozvaný Islámský stát udělal své hlavní město. Testy provedené na obětech útoku podle Turecka ukázaly, že proti civilnímu obyvatelstvu byl použit bojový plyn sarin a Ammar al Salmo to považuje za strašlivý akt.

Divákům popsal, jak se nad místem hrůzy napřed ozvaly čtyři velmi slabé detonace a příslušníci bílých přileb vyrazili na místo, aby lidem pomohli. Mysleli si, že té pomoci možná nebude potřeba tolik, protože detonace byly tak slabé, že příslušníci soudili, že nedošlo k výbuchu raket. Ale když dorazili na místo, spatřili dusící se lidi trpící v bolestech s pěnou u úst.

Zatímco Ammar al Salmo popisuje divákům tuto hrůzu, na obrazovce se objevují fotografie obětí chemického útoku. Ten pohled nahání hrůzu. Bílé přilby nepočítaly s chemickým útokem, takže netrvalo dlouho a brzy se udělalo zle i několika jejich příslušníkům. K dovršení vší té hrůzy byla asi hodinu po chemickém útoku bombardována nejbližší nemocnice, kam se už v tu dobu dostala řada trpících.

„Byl to takový vzkaz. Ti, kteří přežili, nedostanou šanci na ošetření,“ popsal Ammar al Salmo. Další zranění byli později převáženi k tureckým hranicím, aby obětem pomohli tamní zdravotníci. Syřané prý mají zkušenosti s otravou chlórem, ale na to, co viděli tentokrát, nebyli ani připraveni, ani vybaveni. Sarin zasáhl i lidi, kteří žili relativně daleko od míst výbuchu.  

Americký raketový úder na základnu Šajrát vnímá host jako symbol naděje, že strůjce tohoto strašlivého útoku bude potrestán. Současně se obává, že dojde i k dalším útokům chemickými zbraněmi a svět uvidí další obrázky strašlivého teroru v Sýrii. Ammar al Salmo nepochybuje o tom, že odpovědnost leží na bedrech režimu Bašára Asada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…