Jen slepě následujeme Brusel. To nesmí pokračovat, myslí si Bobošíková

31.03.2012 22:35

V pořadu Politické spektrum na ČT24 diskutovali předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, předseda Koruny české Václav Srb a místopředseda KDU-ČSL Pavel Svoboda o roztříštěnosti české zahraniční politiky.

Jen slepě následujeme Brusel. To nesmí pokračovat, myslí si Bobošíková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková

„Napříč politickou reprezentací neexistuje shoda na tom, co je to národní zájem,“ pojmenovala Bobošíková největší problém. „Zahraniční politika má být koncepčně sjednocená a stát má navenek vystupovat jasně a jednotně,“ souhlasil Srb. Svoboda zkritizoval spíše to, že prezident Václav Klaus vystupuje jinak než vláda. „Ono to vlastně ani neodpovídá naší ústavě,“ uvedl.

Nechme zaznít náš hlas

Poté se všichni snažili pojmenovat, co pod pojem národní zájem patří. „Národním zájmem je úsilí o trvalou prosperitu vlastního národa,“ řekl Srb. „Nepovažujeme za rozumné odmítnout úplně všechny snahy o integraci,“ myslí si. Dodal ale, že momentální Evropská unie je spíše proti národním zájmům. „Současná EU je založená pouze na kšeftu,“ prohlásil.

S tím nesouhlasil místopředseda lidovců. „My se domníváme, že naším národním zájmem jsou vazby na EU a NATO,“ tvrdí. Bobošíková řekla, že její strana je pro zakotvení v EU. „Jsme ale pro zakotvení na základě spolupráce, ne na základě diktátu Bruselu,“ vysvětlila. „Důvody existence jakýchkoli společenství pomíjejí,“ dodal Srb.

„Pojďme tedy EU reformovat, dejme jí evropský rozměr a nechme zaznít náš hlas,“ vyzval předseda monarchistů. „Nelze jen slepě přijímat direktivy,“ shodla se s ním Bobošíková. „Naše ekonomika nevzkvétá, ale to nikdo z Bruselu nezachrání,“ řekla k nepodepsání evropské smlouvy o fiskální odpovědnosti. „Nepodepsání prosadily lobbistické skupiny. I tak je to ale v tuto chvíli vítězství,“ myslí si Srb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…