Jen u nás: Italský premiér setřel V4, když mu psala kvůli migrantům. Opoziční předák se za něj omlouvá a děkuje

27.07.2017 22:39

Italský premiér se obul do zemí Visegrádské čtyřky a vzkázal Česku, Polsku. Slovensku a Maďarsku, že nemají poučovat Itálii, jak je třeba řešit migrační krizi. Místo toho by prý tyto země měly pomoct Itálii tím, že přijmou některé migranty, k čemuž je ostatně zavazuje odhlasovaný systém kvót. Ne každý italský politik se na to ale divá stejně. Ze severu Itálie zní směrem k Visegrádské čtyřce velké poděkování.

Jen u nás: Italský premiér setřel V4, když mu psala kvůli migrantům. Opoziční předák se za něj omlouvá a děkuje
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Země Visegrádské čtyřky – Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko – před časem navrhly Itálii, jak řešit uprchlickou krizi. Střední Evropa nabídla finanční prostředky i personální zdroje pro výcvik sil, které mají migranty zastavit ještě v zemích, odkud vyplouvají do Evropy. Italský premiér Paolo Gentiloni však zemím V4 vzkázal, že V4 nemá Itálii poučovat. Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko raději mají být s Itálií solidární a nějaké uprchlíky přijmout.

„Itálie je konfrontována se zátěží, o kterou se může podělit Evropa. Máme právo žádat solidaritu od našich sousedů a zemí, s nimiž sdílíme projekt EU. Nenecháme se poučovat,“ vzkázal podle ČTK Gentiloni.

Ukazuje se však, že někteří Italové se svým premiérem ani trochu nesouhlasí a naopak jsou vděční za cestu, kterou V4 Itálii ukazuje. Předseda Lombardské ligy -  Ligy severu Paulo Grimoldi patří mezi politiky, kteří oceňují nabídku Visegrádské čtyřky. Napsal proto V4 dopis.

„Již dlouho, jako zástupce Lombardů, těch, kteří jsou hrdi na jejich středoevropské společensko-kulturní kořeny, pozoruji s velkým zájmem geopolitickou zkušenost ‚Visegrádské skupiny‘ a cítím se povinen otevřeně poděkovat za dopis, který vaši vládní představitelé napsali italskému premiérovi,“ napsal Grimoldi v dopise, který do češtiny přeložila známá česko-italská blogerka Monika Pilloni.

Celý dopis naleznete zde

„V dopise se píše, že většina z těch, kteří přistanou v Itálii, nejsou pronásledováni, ale ekonomičtí migranti, kteří by měli býti odmítnuti, nebo ještě lépe, zastaveni dříve, na jihu Libye. Ano, souhlasíme. Je absurdní tvrdit, že tyto myšlenky jsou rasistické, a na druhé straně, jsou nyní také součástí programu Macrona. A ještě více absurdní je pokus umlčet Maďary s obviněními z antisemitismu, která byla vyvrácena izraelským premiérem osobně. Máme se hodně co učit od Izraele, jde-li o obranu vlasti a identity a chtěl jsem být také v Budapešti s vámi a s Bibi Netanjahu a mluvit o zachování našich společných kořenů a naší společné kultury. Tak jako naši rakouští přátelé, jako Lombarďan se dívám s velkým zájmem na možné rozšíření rozsahu vlivu Visegrádské skupiny, který již dnes, se vzájemně podpůrnou politikou, je schopen blokovat aroganci Bruselu a kontrastovat nenávistné kampaně, jako je ta probíhající proti Polsku a jeho suverenitě,“ pokračoval politik.

Sluší se dodat, že Liga severu bývá odborníky označována za xenofobní uskupení, ale její politici toto tvrzení znovu a znovu odmítají. Vidí se jen jako regionální politici, kteří usilují o federalizaci Itálie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …