Jen u nás: Neuvěřitelná slovenská volební noc minutu po minutě. Jeden předseda zpíval, druhý si hrál se šavlí a vezli jej na pohotovost

06.03.2016 12:36

Slovensko dovolilo. Poté, co se celý den objevovaly zprávy o vysoké účasti, přišlo po zavření volebních místností další překvapení v podobě exit pollu, který zveřejnila Televize Markíza. A překvapením sobotní noci nebyl konec. Parlamentní Listy pro vás včera celý den sledovaly nejen dění během voleb, ale přinesli jsme i minutové zpravodajství z volebních centrál politických stran. Podívejte se na nejzásadnější momenty dlouhého povolebního večera.

Jen u nás: Neuvěřitelná slovenská volební noc minutu po minutě. Jeden předseda zpíval, druhý si hrál se šavlí a vezli jej na pohotovost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

21:15 Hladinu rozvířila neoficiální zpráva z exit pollu, že v NR SR bude rovnou devět stran – to se doposud niky nestalo. Smer a SNS – předpokládaná nová koalice – nebudou mít většinu a hranici volitelnosti překročily i Lidová strana Naše Slovensko krajně pravicového banskobystrického župana Kotleby a nedávno založené uskupení Jsme rodina miliardáře Kollára.

21:42 Atmosféra v centrále hnutí Síť je klidná, i když podle odhadů hlavní „vyzyvatel“ premiéra Fica pohořel. „Pro mě to byla velká životní zkušenost. Říkali jsme lidem, že do těch voleb jdeme s velkou pokorou, ale klidně se může stát, že nám dají na pokoru o důvod víc,“ ujišťoval novináře předseda Radoslav Procházka. „Pro mě je důležité mít dnes večer pocit, že jsme udělali vše, co bylo v našich silách,“ ujišťoval nad výsledky.

22:05 Exit polly jsou zveřejněny a centrála Sítě je v šoku. Po zveřejnění čísel zavládlo v hotelu Devín hrobové ticho. Přítomní upírají zrak na stránky statistického úřadu a věří, že oficiální spočítání hlasů dopadne úplně jinak.

22:05 Naopak v centrále hnutí Obyčejní lidé a Nezávislé osobnosti zavládlo nadšení. Seskupení rebela slovenského parlamentu Igora Maťoviče, který proslul scénkou, kdy v černém tričku prohlašoval z řečniště premiéra Fica za mafiána, by mohlo získat přes deset procent.

22:09 Nadšení vyvolal exit poll v centrále strany Svoboda a solidarita. Druhé místo a více než třináct procent přímo šokovaly všechny přítomné. Podle předsedy strany Richarda Sulíka by byl podobný výsledek úžasný. Ve 22 mandátů prý ostrý pravicový kritik EU ani nedoufal. Oslavující začali mluvit o Richardu Sulíkovi jako o novém premiérovi.

22:20 Před novináře předstoupil první místopředseda zklamané Sítě Andrej Hrnčíř. Jen těžko se mu dařilo skrývat zklamání z čísel, v očích byl vidět smutek. Vyjádřil se následovně: „Máme zkušenost, že se v minulosti lišily exit polly s reálnými výsledky i o sedm až osm procent.“ Potvrdil, že panika není na místě a důležité budou reálné výsledky, které jsou právě sčítány statistickým úřadem. „Připomínám slova předsedy, pokorně přijme každý hlas,“ dodal místopředseda v dusné atmosféře.

22:26 První tiskovku absolvovalo vedení Křesťansko demokratického hnutí. Legenda slovenské pravice se pohybovala těsně kolem hranice postupu do parlamentu, ale přesto byla atmosféra pozitivní. Podle předsedy KDH Jána Figeľa dnešním dnem definitivně skončila vláda jedné strany. „Jsem rád, že avizovaná účast je vyšší než předtím, protože to svědčí o zájmu, o odhodlání pro politickou změnu. Nechci komentovat první reflexe z exit pollů detailně, ale vypadá to na politickou změnu na Slovensku a zároveň na mnohem pestřejší parlament,“ uvedl lídr křesťanských demokratů.

22:40 Před novináři vystoupil lídr Slovenské národní strany Andrej Danko. Strana dlouho spojovaná se svým proslulým zakladatelem Jánem Slotou by se podle výsledků mohla vrátit do parlamentu. Nový předseda řekl, že výsledky jsou uspokojivé, neboť se straně podařilo dostat do parlamentu. Lídr SNS odsoudil „bulvarizaci“ politiky a nelichotivě se z tohoto důvodu vyjádřil na adresu některých novinářů. Spolupráci s jinými stranami nevyloučil, k otázce se však blíže nechtěl vyjádřit, protože ještě nejsou známy výsledky. Řekl také (v narážce na úspěch Mariana Kotleby známého svou neonacistickou minulostí), že politici v uniformách do současné politiky nepatří.

23:11 Ukazuje se, že prostory centrály vládní Směr-SD nepočítaly s takovým návalem novinářů. V místnosti pro „press“ se tlačí desítky novinářů šlapajících si po nohách. Po zveřejnění předběžných odhadů se po členech strany slehla zem a žurnalisté zatím marně čekají na tiskovou konferenci.

22:57 Známá souputnice premiéra Fica Monika Flašíková-Beňová (předsedova spoluhráčka z nezapomenutelného předvolebního klipu "Majster poriadok") se vyjádřila, že nervozitu nepociťovala a nešlo ani o hektický den, stihla dokonce i manikúru. Dále se vyjádřila k předvolební strategii a marketingovým krokům své strany. „Já to vnímám zcela pragmaticky. Jelikož jsem nekandidovala (Beňová je europoslankyní, pozn. redakce), vidím i ty slabiny, které u nás byly a mohli jsme je řešit i trochu jinak. Necítím napětí a ani nervozitu a v kampani jsme udělali vše, co se udělat dalo,“ popsala Beňová.

23:10 Napětí v hotelu Devín, kde má své volební zázemí prozatím zklamaná strana Síť, polevilo poté, co se začalo podávat jídlo, místy se až zdá, že se zajídá smutek. První čísla ze statistického úřadu, tak očekávaná, nepřicházejí, napjatě se na ně čeká. Ze společných prostor se vytratilo téměř celé předsednictvo.

23:42 Do centrály SaS dorazil i Ľudovít Kaník, veterán slovenské pravice, který v Dzurindově vládě reformoval sociální věci a v mnohém inspiroval našeho Jaromíra Drábka. Těsně před volbami doporučil svým voličům hodit do volební urny právě Sulíkovy liberály. Na otázku, zda jede pro ministerské křeslo, se pousmál. „Toto absolutně nikdy nebylo ve hře, ani jsme se o tom nebavili. Na vznik pravicové vlády je šance velmi malá,“ uvedl.

00:04 V centrále Sulíkovy strany je zábava v plném proudu. Otevíralo se šampaňské. Předseda Sulík vystoupil před novináře: „Bereme tento výsledek s velkou pokorou, protože už jsme jednou zažili, co je to zklamat své voliče.“ Následně se ale prý pořezal a kolegové jej odvezli na pohotovost do nedaleké fakultní nemocnice.

00:01 Atmosféra v centrále KDH houstne s přibývajícím časem a kandidáti společně se stranickým vedením a zástupci médií netrpělivě očekávají první předběžné výsledky. Podle známého poslance Alojze Hliny je předčasné říkat, jaké budou výsledky voleb. „Víte, já jsem sem přišel s tím, že se budeme těšit dvakrát. Poprvé, pokud projde KDH, a podruhé se budeme těšit, kdyby někdo z našich prošel,“ uvedl pro ParlamentnéListy.sk Alojz Hlina.

23:50 Objevují se první oficiální výsledky. Ožívá zejména zklamaná centrála Sítě, především mladší část členstva zuřivě žhaví portál statistického úřadu. V debatách mezi členy je často zmiňované jméno Kotleba a příčiny jeho pravděpodobné účasti v parlamentu.

00:19 Zábava u Matovičovců graduje. Hraje kapela a tančí samotný předseda Matovič, který se před přítomnými předvedl i zpěvem.

Igor Matovič oslavuje tancem. Předtím i zpíval. Foto: PL.sk

00:51 V hotelu Devín nastal průlom. Počet novinářů ve společných prostorech překonal počet členů Sítě. Lidé jsou skoupí na slovo. Je slyšet rozhovory zejména nejmladších kandidátů na poslanecký mandát, po členech předsednictva ani vidu, ani slechu.

00:34 Předseda SaS Richard Sulík skončil v Univerzitní nemocnici v bratislavském Ružinově poté, co se pořezal, když šavlí otevíral láhev šampaňského. Úraz se stal krátce před půlnocí a okamžitě ho řidič odvezl na urgentní příjem. Na ošetření strávil několik desítek minut a přibližně o půl jedné v noci se vrátil zpět do centrály. Před odchodem z nemocnice si od místních pacientů vysloužil potlesk.

Novému lídrovi slovenské pravice ošetřili úraz od šavle a odchází vyjednávat o povolebním uspořádání. Foto: PL.sk

01:06 Pomalé sčítání hlasů přestává bavit i některé přítomné na centrále KDH, kde to jinak stále žije. Tiskové konference, která měla být po půlnoci, se zatím lidé nedočkali. Křesťanští demokraté nechtějí předbíhat a hodnotit volby dříve, než bude spočítána převážná většina hlasů. Ze zákulisních řečí vyplývá, že KDH je zatím zklamané. Místa v parlamentu mají křesťanští demokraté téměř jistá, ale na účast ve vládě jim dosavadní výsledky prý nestačí.

01:15 Nepřítomnost předsednictví Sítě zklamala i řadové členy vlastní strany. Ozývají se hlasy, že je to neúcta vůči řadovým členům, kteří věnovali hodně energie a úsilí v předvolební kampani a nyní je hodili přes palubu. Začínají znít pochybnosti o budoucnosti nováčka slovenské politiky a padají i poslední naděje na slušný výsledek.

02:04 V bratislavské centrále KDH volební noc skončila. Po zasedání předsednictva strany přišla informace, že žádné další mediální výstupy již dnes v noci nebudou křesťanští demokraté poskytovat. Další zasedání předsednictví je naplánováno na neděli ráno 9:30, kdy bude spočítána většina hlasů.

02:30 Před novináře znovu předstoupil předseda SNS Andrej Danko. Připomněl, že SNS má tradici již od roku 1871 a je odpovědnou a ucelenou stranou. Stát je podle Danka třeba řídit zodpovědně, a ne nápisy na tričkách nebo sypáním stříkaček na hlavu.

02:50 Po dlouhém čekání se nakonec před novináři objevilo předsednictví strany Síť. Závěrečný projev přednesl přímo předseda strany Radoslav Procházka. Ten několikrát zopakoval, co uvedl již v předešlých vyjádřeních, že děkuje za každý hlas kromě toho svého a tvrdil, že jelikož je vášnivý amatérský sportovec, je naučen přijímat vítězství i prohry a výsledek, který se očekává někde na úrovni šesti procent, rozhodne pro Síť prohrou je.

Procházka připustil, že důvodem jeho neúspěchu bylo, že se jasně nevyhranil proti spolupráci se Smerem. Ostatním pravicovým stranám prý jasné vyhranění vůči Smeru pomohlo. Na otázku, zda hodlá vyvodit z neúspěchu osobní odpovědnost a odstoupit, odpověděl Procházka vyhýbavě. Všechny skutečnosti kolem voleb prý zanalyzuje předsednictvo a podle toho se zařídí.

03:05 Igor Matovič děkuje voličům i lidem, kteří volili jiné strany. „Situace je vážná. Poprvé Slovensko zažije, že bude mít v parlamentu stranu fašistů, což nutí všechny ostatní politické strany, aby se chovaly zodpovědně,“ prohlásil.

03:30 Matovič spolu se svými kolegy Danielem Lipšicem a Josefem Viskupičem dorazili do Liberálního domu, kde sledovala volby Svoboda a Solidarita. Schůzkou druhého se třetím začíná povolební vyjednávání.

03:44 Navzdory pokročilé hodině se na prvním patře centrály vládního Smeru stále svítí a za okny se míhají siluety lidí.

04:10 Matovič a jeho „obyčejní lidé“ opouštějí centrálu SaS. Prý se s potenciálními koaličními partnery jen kamarádský bavili.

04:53 Před pátou hodinou ráno konečně vystupuje předseda strany Smer-SD, premiér Robert Fico. Na něm i jeho místopředsedech byla znatelná únava. Fico nejmenoval konkrétní kroky či strany, se kterými by chtěli v nadcházejícím volebním období spolupracovat. Na úvod tiskovky poděkoval voličům a k výsledkům voleb směřoval poznámku: „Je třeba zachovat chladnou hlavu.“

Padla čtvrtá ranní a novináři stále čekají na tiskovku Smeru. Foto: PL.sk

Premiér dále médiím a voličům adresoval slib týkající se sestavení vlády. „Jsme strana, která vyhrála parlamentní volby, a vzniká nám povinnost sestavit smysluplnou a stabilní vládu. Uděláme vše pro to, aby se snížila pravděpodobnost předčasných parlamentních voleb. Předseda strany se také vyjádřil k nižšímu výsledku, než se předpokládal: „Chápeme, že po osmi letech ve vládě přichází nějaká únava materiálu, tento výsledek je pro stranu Smer jako standardní stranu velmi solidní a už počtvrté za sebou vyhrála parlamentní volby.“

Fico se na podnět jednoho z redaktorů vyjádřil i k jiným úspěšným stranám. Konkrétně ke straně ultrapravicového župana Kotleba se ale vyjádřit nechtěl.
Tiskovku nad ránem premiér zakončil: „Jelikož je již ráno a potřebujeme se všichni trochu pospat, použiji slovenské přísloví: Ráno je moudřejší večera.“ A tím definitivně skončila slovenská volební noc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Parlamentní Listy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…