Jermanová se hádala s redaktorkou rozhlasu: Tak mi dokažte, že jsme něco prošustrovali! Ani korunu!

15.05.2019 19:10

Už třetí týden za sebou demonstrovaly v pondělí tisíce lidí za odvolání Marie Benešové z postu ministryně spravedlnosti, obávají se ohrožení nezávislosti justice a zásahu do kauzy Čapí hnízdo. Na toto téma ve středečním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu promluvila místopředsedkyně hnutí ANO a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, která by podle svých slov nikdy nešla na takovou demonstraci, pokud by neměla dostatek důkazů. S moderátorkou Marií Bastlovou se pak po většinu času dostávala do střetu kvůli tomu, že Středočeský kraj mlží kolem externích smluv na poradenství.

Jermanová se hádala s redaktorkou rozhlasu: Tak mi dokažte, že jsme něco prošustrovali! Ani korunu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Moderátorku zajímalo, zda se byla Jermanová podívat na některé z demonstrací proti premiéru Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, které tři týdny probíhají v řadě měst po celé České republice. „Demonstruje se za něco, co není prokázané. Není to příjemné. Já bych na takovou demonstraci nešla, pokud bych neměla důkazy, že opravdu dochází k zasahování do justice a demokratických principů,“ řekla s tím, že nic takového prokázáno nebylo. Je to však podle jejích slov svobodná vůle každého, což respektuje.

„Demonstranti mají výhrady, které nejsou relevantní. Co se týká informací okolo analýzy, kterou zpracovala Benešová o stíhání na objednávku, jsou protichůdné. V tisku někde čtete, že tu analýzu zpracovala, a ona říká, že k tomu dávala nějaký svůj oponentní posudek. Rozhodně bych kvůli tomu nešla demonstrovat, argument pořád pokulhává,“ řekla jasně Jermanová, která je prý velmi nad věcí k tomu, co se píše v novinách. „Ne vždy je to stoprocentní pravda, jde i o osobní názory redaktora, nebo může mít zkreslené informace,“ dala za příklad, proč být v této věci na pochybách.

To, že jsou kvůli tomu plná česká naměstí, podle Jermanové neukazuje, že je zde slabina, že máme trestně stíhaného premiéra. „V minulosti byly velké demonstrace i proti premiéru Nečasovi, panu Kalouskovi a mnoha dalším politikům, kteří nebyli trestně stíhaní,“ řekla a dodala, že ona není přesvědčena o tom, že by výběr nové ministryně spravedlnosti souvisel s Babišovým trestním stíháním.

Policie podala návrh na obžalování premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo, pokud by obžalován byl, pro Jermanovou to nijak nemění situaci. „To je coby kdyby, to nemám ráda. Nebudu přispívat k ovlivňování rozhodnutí,“ zdůraznila. „Nelíbí se mi, že se politici vyjadřují veřejně k rozjetým kauzám. Tohle má zůstat v tichosti a nemá být na vyšetřovací orgán vyvíjen jakýkoli tlak,“ míní. „Pokud není odsouzen, pořád se na něj díváme jako na nevinného. To není důvod, aby nebyl premiérem či předsedou hnutí ANO,“ myslí si.

Následně moderátorka připomněla, že v roce 2016 mělo hnutí ANO v krajských volbách na předvolebních billboardech slogan: Kraje budeme řídit jako firmu. Hejtmani už nesmí prošustrovat ani korunu. „Jak to jde dohromady s tím, že váš kraj za doby vaší vlády předloni vyplatil zhruba pět milionů korun za nejrůznější poradenství, monitoringy a analýzy, aniž bylo jasné komu a za co přesně?“ ptala se se Jermanové.

Ta oponovala, že přece ví moc dobře, za co přesně to bylo vyplaceno, ale tyto informace akorát nemohou dál poskytnout. „Máme takto nastavené zákony, kdybychom vám tyto informace poskytli, tak se dostaneme do sporu s Úřadem pro ochranu osobních dat a budeme popotahováni vašimi médii za to, že jsme informace poskytli. Úřad by pak platil velkou pokutu za poskytnutí těchto dat,“ vysvětlovala Jermanová.

Navíc prý žádná z osob, které měla externí smlouvy, prý nesouhlasila se zveřejněním svého jména. „Podle mých informací nesouhlasily. Můžeme to na jednu stranu chápat, že nechtějí být popotahovány a skandalizovány. Za všemi je konkrétní práce a výsledek,“ zdůraznila.

„Druhá věc je ale jejich vykonaná práce. Jaký máte důvod pro to, abyste ji nezveřejnili?“ zajímala se dal Bastlová. „Veřte, nebo nevěřte, to je otázka na pana ředitele. Podle jeho slov je to zasahování do autorských práv,“ odvětila Jermanová a zmínila, že všechny projekty, na kterých tito lidé pracovali, tehdejší rada schvalovala, znala náklady s tím spojené i počet lidí, kteří na tom budou pracovat.

Na to pak moderátorka uvedla, že řada externistů pracovala na pokynech, které jim přímo Jermanová zadávala, nebo pracovali na projektech, které byly určené přímo pro Jermanovou. Hovoří tak prý přičleněný protokol k oněm externím smlouvám, který zveřejnil server Seznam Zprávy.cz. „Tak co je na tom tak cenné autorsky?“ podivovala se moderátorka. „Já nikoho nikdy neúkoluji přímo, ani úředníky, ani externisty,“ hájila se Jermanová a připomněla, že úřad zaměstnává více než 650 lidí a sama nemá vliv na to, co vykážou externisté do výkazu a ani to nestvrzuje svým podpisem.

Bastlová se ale nenechala odradit a Jermanové důrazně zopakovala, že protokol hovoří tak, že externistova vykonaná práce se týkala přímo jí, opět se zeptala, co je zrovna na tom autorsky tak cenného. „Mně se ta práce netýkala!“ rozčílila se Jermanová. „Takže dotyčný lže?“ Otázala se moderátorka. „Já vám říkám, že mně nikdo nic nepředával,“ sdělila Jermanová, načež Bastlová konstatovala, že má tedy na krajském úřadě v tom případě nepořádek. „Nemám nepořádek, neřídím přímo mikromanagement,“ rozezlila se znovu Jermanová.

„Znovu opakuji. Rozpočet 27 miliard, 271 příspěvkových organizací, 650 zaměstnanců... opravdu si myslíte, že od každého přebírám výsledky jejich práce?! K tomu jsou příslušní vedoucí odboru,“ řekla jasně. Následně se dámy začaly překřikovat a Bastlová opět připomněla slogan z roku 2016, že v krajích nenechají prošustrovat ani korunu. „Dokažte mi, paní redaktorko, že jsme něco prošustrovali. Ani korunu! Naopak!“ kontrovala Jermanová.

„Vy tu tvrdíte, že jsme něco prošustrovali, a to je velmi silné tvrzení,“ zvyšovala Jermanová hlas. „Z vaší strany to není korektní tvrzení. Stavíte na reportáži Seznamu, na vytržených informacích. Existují zákony, které musíme respektovat,“ vytočila se Jermanová. Bastlová opět poukázala, že čerpá fakta ze zmíněného protokolu. „Vy jste jako kolovrátek,“ vypálila Jermanová.

Závěrem dodala, že novinářům již ukazovala vyrozumění Úřadu pro ochranu osobních dat, které jim dalo za pravdu, že některá data zveřejňovat zkrátka nesmí. „Já vám to vyjádření určitě pošlu a nepoužívejte výrazy, že jsme něco prošustrovali, pravda to není,“ dodala. Moderátorka vyžadovala, aby se ohrazovala konkrétními informacemi, a chtěla vědět, za co byly utracené veřejné peníze Středočeského kraje, pokud externista zpracoval například analýzu: Vánočních a novoročních zvyků ve Středočeském kraji. „Znovu říkám. 650 zaměstnanců, 27 miliard. Opravdu si myslíte, že vím, co jednotlivý externista zpracoval a proč?“ reagovala Jermanová s tím, že Bastlová neví, o čem mluví, a nemůže vědět do detailu malou položku v pracovní náplni jednotlivých lidí. „Jestli ano, tak jste manažer, který se ještě nenarodil,“ uzavřela Jermanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…