Jermanová v televizi šila do Zemana: Jeho přirovnání jsou úplně mimo

09.12.2013 19:26

Miloš Zeman se v nedělních Hovorech z Lán nechal slyšet, že nedopustí další Karolínu Peake a nejmenuje ministra obrany, který nemá kvality na svůj rezort, čímž narážel na možného kandidáta za hnutí ANO Martina Stropnického. „To srovnání je úplně mimo,“ odrazila slova prezidenta místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT24.

Jermanová v televizi šila do Zemana: Jeho přirovnání jsou úplně mimo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Jermanová (ANO)

Jermanová uvedla, že ministr by měl být především schopný manažer s přehledem o svém rezortu. „Srovnává nesrovnatelné. Nikdy nebyla předtím ministryní, nikdy republiku nereprezentovala,“ vyjmenovávala. Moderátorka pořadu Daniela Drtinová jí však oponovala, že byla vicepremiérkou, což Stropnický nikdy nebyl. „Ale byl v roli velvyslance i ministra,“ nenechala se Jermanová.

Domnívá se také, že prezident by neměl do výběru ministrů takto zasahovat. Připustila, že má právo s premiérem debatovat o jejich jménech, nikoli však předem hlásit, koho do vlády pustí či nepustí.

„Měl by se zachovat jako v případě Jiřího Rusnoka, kterému nechal volné ruce pro vytvoření své úřednické vlády,“ míní. Na dotaz Drtinové, zda si je skutečně jistá, že tomu tak bylo, se smíchem odvětila, že se bude tvářit naivně a předstírat, že si skutečně Rusnok mohl do čela rezortů dosadit, koho jen chtěl.

Budeme držet basu

Pokud Zeman skutečně odmítne jmenovat některého z navrhovaných ministrů, přistoupí prý nejen hnutí ANO, ale i ostatní vládní strany k právním krokům a budou hledat způsoby, jak vládu co nejrychleji sestavit a dát zemi konečně do pořádku. „Pokud uzavřeme koaliční smlouvu, budeme táhnout za jeden provaz a držet basu s koaličními partnery,“ dodala.

Za postojem Zemana Jermanová vidí především snahu oddálit sestavení vlády na co nejzazší termín, aby Rusnokova vláda v demisi měla ještě spoustu času na své vládnutí. „Věřím přesto, že je státotvorný jako my a nebude dělat problémy,“ doufá.

V současné době je podle jejích slov prioritou dokončení koaliční smlouvy, personální otázky prý přijdou na přetřes až poté. Zda skutečně bude Stropnický jmenovaný na post ministra obrany, neví, protože není součástí vyjednávací skupiny a tuto informaci získala pouze z médií.

„Probíhá vůbec u vás v hnutí nějaká vnitřní diskuze?“ rýpla si Drtinová s tím, že Jermanová zastává vysokou politickou funkci, a přesto toho o vnitřním dění ANO příliš neví. „Zastávám vysokou státní funkci. Dění v hnutí samozřejmě sleduji, ale nejsem součástí vyjednávacího týmu,“ zopakovala Jermanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…