Jeroným Tejc odhalil v rádiu nepěkné věci o Sobotkovi a Chovancovi. Třeba ohledně církevních restitucí

04.04.2017 18:31

„Mé rozhodnutí překvapilo skutečně skoro všechny. Konzultoval jsem jej pouze s rodinou. Bál jsem se, aby mě někteří kolegové nepřesvědčili ke změně rozhodnutí,“ zmínil poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), jenž se rozhodl minulý týden odejít z vrcholné politiky.

Jeroným Tejc odhalil v rádiu nepěkné věci o Sobotkovi a Chovancovi. Třeba ohledně církevních restitucí
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

„Rezignoval jsem na možnost ucházet se v primárních volbách,“ řekl s tím, že své rozhodnutí skutečně neoznámil nikomu ze straníků. „O svém životě, o svém osudu rozhoduji sám a nevím, proč bych měl tyto věci konzultovat s někým jiným než se svými nejbližšími. Možná jsem tím spíš udělal Bohuslavu Sobotkovi a Milanu Chovancovi radost, mají stranu sami pro sebe,“ dodal.

„Řadě politiků by slušelo, kdyby v pravou chvíli dokázali odejít a nelpěli na své poslanecké židličce,“ dodal k tomu. 

Tři roky se pak podle svých slov snažil o změnu sociální demokracie, odchází v momentě, kdy nevnímá, že by k ní docházelo. „Mám pocit, že to stačilo, a nemám důvod se komukoliv vnucovat,“ řekl neúspěšný kandidát na prvního místopředu strany. „Řada lidí je zklamána, ale já v tuto chvíli nechci bojovat marný boj za změnu, které nejsem schopen dosáhnout. Po sjezdu jsem se neurazil, vnímal jsem to tak, že je to rozhodnutí delegátů,“ zmínil.

Tejc se do sporu s vedením strany dostával mimo jiné také kvůli církevním restitucím. „Každý politik, který jde do voleb, si musí rozmyslet, co slibuje před volbami. Není důvod neprosadit změnu v církevních restitucích. Není důvod nepodpořit zdanění církevních restitucí, které by alespoň částečně napravilo ‚dar‘, jenž dal stát církvím. Není to nic, co by bylo neprosaditelné. Koaliční smlouva navíc explicitně neobsahuje závazek, který by říkal, že se žádná změna neučiní,“ dodal.

A samozřejmě že přišla řeč i na lánskou schůzku. „Dnes už bych tam nejel. Nepovažuji však to, že jsem se setkal s prezidentem Zemanem v den voleb, za něco špatného. Možná nebylo správné to načasování. Prezident ale není bin Ládin a není to ani persona non grata v České republice. Tehdejší názor, že volby v roce 2013 byly neúspěchem a že nese zodpovědnost předseda strany, si ale ponechám,“ uvedl. 

„O tom, jak dopadnou volby letos, rozhodnou voliči. Účet se bude moci udělat až na podzim. Spousta vody uteče. Jestli sociální demokracie má, nebo nemá šanci vyhrát volby, je ve hvězdách,“ zmínil k současné předvolební situaci. „Nejsem odpovědný za volební kampaň, nemám na ni žádný vliv, a tak nebudu sdělovat, co si o ní myslím,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…