Jeroným Tejc prozrazuje: Řekl jsem mezi čtyřma očima Lubošovi Zaorálkovi...

06.04.2017 15:31

Dlouholetý poslanec ČSSD Jeroným Tejc na konci března oznámil odchod z vysoké politiky. Jako důvod označil výsledky volebního sjezdu ČSSD a to, že by nemohl „prosazovat své názory“. V pořadu Rozstřel, vysílaném na serveru iDnes.cz, uvedl, že by na pozici prvního místopředsedy a perspektivního předsedy podpořil Lubomíra Zaorálka, kdyby býval kandidoval.

Jeroným Tejc prozrazuje: Řekl jsem mezi čtyřma očima Lubošovi Zaorálkovi...
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

Jeroným Tejc v úvodu Rozstřelu zrekapituloval, proč už nebude usilovat o poslanecký mandát. Zopakoval, že když nemůže kvůli výsledkům sjezdu strany prosazovat své názory a měnit směřování ČSSD, považuje za poctivější a správnější vysokou politiku opustit a už se neucházet o důvěru voličů ve sněmovních volbách.

Tejc kolem svého případného návratu do politiky nebyl příliš optimistický. „Může se stát, že ta poptávka bude,“ připustil, „ale kdybych si to myslel a plánoval comeback, tak mlčím, počkám, jak dopadnou volby, zůstanu ve Sněmovně a pak zvednu prapor. Na něco takového se nechystám,“ řekl s tím, že neplánuje ani návrat, při němž by se stal předsedou bez poslaneckého mandátu. To je podle něj pro šéfa parlamentní strany velký handicap.

  • Celý text včetně videa je ZDE

Pokud by Sobotka v budoucnu odstoupil, vedení strany se podle Tejce ujme z titulu funkce prvního místopředsedy Milan Chovanec. Ačkoliv Tejc sám měl jiného favorita: „Řekl jsem mezi čtyřma očima Lubošovi Zaorálkovi, že kdyby kandidoval on na prvního místopředsedu, nepůjdu proti němu a podpořím ho. On se ale rozhodl, že kandidovat nebude,“ uvedl Tejc.

Po odchodu z vysoké politiky plánuje návrat k profesi, kterou vystudoval. „Mám advokátní zkoušku, mohu po případném výběrovém řízení nastoupit jako soudce, státní zástupce, můžu vykonávat řadu právnických povolání. Ve chvíli, kdy jsem tento krok činil, jsem ale neměl podepsanou žádnou smlouvu ani předběžnou dohodu,“ řekl Tejc s tím, že má dvě až tři nabídky směřující spíš do soukromého sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…