Ještě Trumpa ani nenominovali, a už pomáhá Rusku, čílí se v USA republikáni. Čtěte, co prý provedl

19.07.2016 15:54

V Clevelandu ve Spojených státech včera začal čtyřdenní sjezd amerických republikánů, který podle předpokladů prohlásí Donalda Trumpa za oficiálního stranického kandidáta na prezidenta USA. K důležité události nicméně došlo ještě před samotným vypuknutím ostře sledované akce.

Ještě Trumpa ani nenominovali, a už pomáhá Rusku, čílí se v USA republikáni. Čtěte, co prý provedl
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

Polický analytik Josh Rogin tvrdí, že se Trumpovým spolupracovníkům povedlo nabourat republikánský protiruský postoj, když se minulý týden na jednání národního republikánského bezpečnostního výboru v Clevelandu postarali o to, aby nedošlo k přijetí stanoviska, podle něhož by Republikánská strana přislíbila podporu poskytnutí dodávek zbraní Ukrajině v boji s proruskými povstalci a Ruskem.

Stanovisko o vojenské podpoře ukrajinské armády v boji s proruskými povstalci navrhla výboru přijmout jedna z jeho členek Diane Denmanová, která v něm také například vyzvala k zachování či dokonce zintenzivnění sankcí vůči Rusku.

„Poválečný (myšleno po studené válce, pozn. red.) ideál sjednocené a svobodné Evropy je vážně ohrožován přetrvávající ruskou vojenskou agresí na Ukrajině. Ukrajinský lid si zaslouží obdiv a podporu ve svém boji,“ stálo v návrhu stanoviska.

Když však Denmanová předložila dokument výboru k projednání, zasáhli spolupracovníci Donalda Trumpa, kteří byli na jednání bezpečnostního výboru přítomni. Ve spolupráci s protrumpovskými delegáty se jim povedlo změkčit znění stanoviska, když byl přímý odkaz na dodání zbraní ukrajinské armádě nahrazen obecnější formulkou vyzývající k poskytnutí „odpovídající pomoci“ ukrajinské straně. V této formě mělo být stanovisko schváleno přítomnými delegáty.

Autorka původního návrhu označila toto jednání za zradu amerického příslibu podporovat demokracie v obtížích po celém světě, což ona považuje za klíčovou republikánskou hodnotu. Podle ní se ukrajinský lid snaží překonat minulost a zůstat svobodný a Američané by mu měli podat pomocnou ruku.

Článek v angličtině v plném znění ZDE

Rogin upozorňuje, že stanovisko, které minulý týden přijal bezpečnostní výbor Republikánské strany, je v rozporu s míněním většiny republikánských zahraničních expertů ve Washingtonu. S tím souhlasí i Rachel Hoffová, která byla, stejně jako Denmanová přítomna na inkriminované schůzi republikánského bezpečnostního výboru. Podle ní se navíc znovu ukázalo, jakou bezpečnostní hrozbou by se Trump mohl stát pro svět z pozice amerického prezidenta.

Jak nicméně podotýká i sám autor článku, poskytnout útočné zbraně Ukrajině odmítl i současný americký prezident Barack Obama. I přes to, že mu americká Sněmovna reprezentantů schválila usnesení o umožnění dodávky zbraní na Ukrajinu. Americká podpora Ukrajině je tak prozatím omezena na diplomatickou pomoc a dodávky podpůrného vojenského materiálu, nikoli však zbraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…