Ještě k velkému setkání se Zemanem: Zajímavá podrobnost o Zaorálkovi

18.02.2015 7:35

Ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyjádřil na sociální síti přesvědčení, že včerejší dohoda o koordinaci české zahraniční politiky mezi zástupci vlády, předsedy obou komor parlamentu a prezidentem bude fungovat lépe, než ujednání o Ukrajině, ke kterému došli evropští státníci na nedávných jednáních v běloruském Minsku. A dodal, že již našel upotřebení pro dárek, který včera dostal od prezidenta Zemana.

Ještě k velkému setkání se Zemanem: Zajímavá podrobnost o Zaorálkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Včerejší koordinační schůze vrcholných ústavních představitelů k české zahraniční politice byla jejími aktéry hodnocena veskrze pozitivně. Představitelé vlády a parlamentu našli s prezidentem shodu stran řešení konfliktu na Ukrajině i problematice boje s mezinárodním terorismem, zejména  ze strany takzvaného Islámského státu. "Mám pocit, že jsme se byli schopni u toho stolu na nějakém výsledku shodnout," uvedl po skončení schůze ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ministr zahraničí se k hradní schůzce vrátil ještě tentýž den, když před půlnocí na svém profilu na sociální síti Twitter vyjádřil přesvědčení, že dohoda zástupců parlamentu a vlády s prezidentem bude fungovat lépe, než ujednání o Ukrajině, ke kterému došli evropští státníci na nedávných jednáních v běloruském Minsku. Zaorálek doufá, že se v ní neobjeví nějaké Debalceve.

Na stejném místě se šéf české diplomacie jal komentovat deštník, který na koordinační schůzi vrcholných ústavních činitelů obdržel od prezidenta Zemana, se kterým se dostal do sporu, když nesouhlasil s prezidentovou výzvou k mezinárodnímu zásahu proti výcvikovým táborům islámských radikálů pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN. Prezident kvůli tomu přirovnal ministrovy postoje k politice appeasementu, jak se označovala politika ústupků nacistickému Německu před druhou světovou válkou. Jedním ze symbolů této ústupkové politiky je dle Zemana deštník, který nosil tehdejší britský premiér Neville Chamberlain.  

Po skončení schůze Zaorálek novinářům uvedl, že i když si s prezidentem o této problematice leccos vysvětlili, deštník si odnesl. Chránit před deštěm ale ministra zahraničí zřejmě nebude. Zaorálek pro něj našel jiné využití. Kvůli přetrvávajícím bolestem kolena se mu prý bude hodit jako hůl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…