Ještě před propuštěním "trafikantů": Takto o nich mluvil Ištvan

17.07.2013 7:27

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan poskytl deníku Právo rozhovor. Stalo se tak ovšem dříve, než rozhodl Nejvyšší soud, že bývalí poslanci ODS mají být vyjmuti ze stíhání. V rozhovoru popsal právní pozici obžaloby. Je také zjevné, že rozhodnutí NS nečekal.

Ještě před propuštěním "trafikantů": Takto o nich mluvil Ištvan
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Deník Právo zajímalo, zda vyjednávání při sestavování vlády není také korupčním jednáním, když se za slíbené hlasy podporující budoucí vládu na oplátku slíbí ministerské křeslo. Jaký je tedy rozdíl mezi přijetím funkce ministra a přijetím místa v dozorčí radě? Ištvan vysvětloval. „My jsme použili určitý test, kterým jsme to jednání poměřovali. Hodnotili jsme při tom aspekty, jestli šlo skutečně o politické vyjednávání. Je tam velice důležité prokázání jakési předchozí dohody, stejně tak je důležitý ten aspekt, že příjemce tohoto prospěchu veřejně deklaroval, že tu věc v žádném případě nepodpoří a najednou dojde ke změně názoru.“ Těch aspektů je podle Ištvana více a zapadají do sebe. Proto prý přistoupili k této kvalifikaci.

Nicméně jde o proces nalézání práva

Ištvan také odpovídal na otázku, zda si myslí, že by tato kauza mohla změnit politickou kulturu. Jestli díky ní bude jednoznačně stanovena hranice mezi běžnou politikou a korupcí. „Netroufám si hodnotit, jaká je úroveň politické kultury a zda může něco tuto kulturu zlepšit nebo zhoršit. Nicméně jde o proces nalézání práva, který může mít dopady do společenských vztahů, pakliže bude řečeno, že v určitých případech může jít o korupci, nebo naopak když bude řečeno, že to v žádném případě možné není, protože už z povahy věci v tomto prostředí ke korupci docházet nemůže. Tedy zda jde o uzavřený svět, kde je vše dovoleno,“ míní Ivo Ištvan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…