Ještě se může ledacos změnit. Dokud někdo nemá většinu, není nic jisté. Znejistělý velvyslanec Schapiro komentoval v ČT americké volby

09.11.2016 8:01

Volební výsledky v USA, které pomalu ale jistě směřují k triumfu kandidáta republikánů Donalda Trumpa, analyzuje Česká televize celou noc. Po sedmé hodině ranní pak tradiční analytiky ve studiu vystřídal velvyslanec Andrew Schapiro, který v živém vstupu z ambasády nechtěl dělat závěry před konečnými výsledky.

Ještě se může ledacos změnit. Dokud někdo nemá většinu, není nic jisté. Znejistělý velvyslanec Schapiro komentoval v ČT americké volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeden z posledních příchozích velvyslanec USA Andrew Schapiro

„Nemáme konečný výsledek. Konečný výsledek je tehdy, kdy někdo získá 270 volitelů. To zatím nikdo nemá. Vypadá to, že brzy budeme vědět, ale zažil jsem několik bláznivých voleb, jako v roce 2000, a doby, kdy jsme nevěděli ještě dlouho do dalšího dne,“ uvedl Schapiro ve chvíli, kdy měl Donald Trump jistých 244 volitelů a směřoval k dalším několika státům, zatímco jeho soupeřka zaostávala s 215 voliteli a bídnými vyhlídkami na další zlepšení.

Donald Trump má podle Schapira „sdělení, které se mnoha lidem líbí a rezonuje v nich“. „Mnoho lidí v naší zemi cítí, že i když se nám daří poměrně dobře, tak se nedaří dobře všem lidem v zemi,“ připustil velvyslanec. Právě k takovým lidem se prý obrací Donald Trump.

Následně na dotaz redaktora ČT začal vehementně ujišťovat, že ať volby dopadnou jakkoliv, nezmění to americko–české vztahy.

„Naše vztahy s ČR jsou tak silné a pevné, že jakákoliv změna administrativy nepředstavuje něco, co by jimi mohlo otřást. Jde to zpět do časů Masaryka a Wilsona… téměř sto let. Sdílíme hodnoty. Jsem si jistý, že silné vztahy s Českou republikou budou pokračovat, nehledě na to, kdo vyhraje v těchto volbách,“ ujišťoval velvyslanec ve vysílání.

Nevěří prý ani tomu, že bude oslabeno partnerství v rámci NATO. „Myslím, že každý rozumný pozorovatel ví, že NATO je nejdůležitější garant nejen pro Evropu, ale i pro nás. A nepředpokládám, že by se to měnilo,“ dodal Andrew Schapiro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…