Ještě více raket. Společnost Boeing rozšiřuje výrobu. Je jasno, kam půjdou

14.11.2023 15:57 | Monitoring

Americká společnost Boeing vydala prohlášení, že bude rozšiřovat svou továrnu na výrobu raket ve státě Alabama. Důvodem je vleklá válka na Ukrajině, ke které se v říjnu přidal konflikt mezi Izraelem a Palestinou. Právě z obavy o rozšíření konfliktu do celé oblasti Blízkého východu Spojené státy chtějí rozmístit další systémy protiraketové obrany v celé oblasti. Výrobní kapacita by se měla navýšit až o 30 %.

Ještě více raket. Společnost Boeing rozšiřuje výrobu. Je jasno, kam půjdou
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Rakety - ilustrační foto:

Americká společnosti Boeing, která kromě letadel vyrábí i satelitní zařízení a součástky do vesmírných raketoplánů, bude rozšiřovat svůj závod na výrobu raket v Huntsville ve státě Alabama. Jde o reakci na vyjádření americké armády, která plánuje rozmístit na strategických místech po celém Blízkém východě své systémy protiraketové obrany kvůli obavám z eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a možným zapojením Íránu.

Americký ministr obrany Lloyd J. Austin koncem října prohlásil, že aktivoval rozmístění nových systémů Patriot a THAAD na místa v celém regionu, aby byla zvýšena ochrana sil USA. Důvodem pro vyslání dalších prostředků THAAD a Patriot na Blízký východ jsou útoky na americké vojenské základny. Od začátku října došlo k nejméně 40 útokům na základny v Iráku a Sýrii ze strany skupin napojených na Írán. V důsledku toho bylo zraněno nejméně 56 příslušníků amerického personálu.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29546 lidí
Na rostoucí potřebu raket kvůli válce na Ukrajině a konfliktu na Blízkém východu odpovídá výrobce raket Boeing. Ten podle informací serveru zerohedge.com oznámil, že továrna v Huntsville se v současné době rozšiřuje o další hektar, aby mohla vyrábět více raket PAC-3 do systému Patriot. Nové linky umožní zvýšit výrobu o 30 % do roku 2027.

„Vyhledávač raket PAC-3 je klíčový v rámci protivzdušné a protiraketové obrany a toto rozšíření závodu nám umožní výrazně zvýšit výrobu, abychom podpořili americkou armádu, spojence a mezinárodní partnery, kteří na něj spoléhají,“ uvedla Debbie Barnettová, viceprezidentka divize strategických raketových a obranných systémů a vedoucí závodu společnosti Boeing v Huntsville. Společnost Boeing v průběhu let investovala do modernizace raketových zařízení v Huntsville více než 100 milionů dolarů na podporu programu Patriot.

V minulých týdnech například požádalo Jordánsko, americký spojenec v regionu, o nasazení systémů Patriot na obranu svých hranic kvůli riziku, které hrozí v důsledku neustálého izraelského bombardování Gazy. V posledních 20 měsících navíc Západ dodával rakety Patriot Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když na ty jejich základny naběhnou sandálisti s ručními zbraněmi a RPG, bude jim protiraketová obrana na dvě věci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 14.11.2023 16:18:58
Pomažou, jako z Afganistánu a ten vercajk si ani nestihnou zabalit. Game is over.

|  6 |  0

Další články z rubriky

70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

8:50 70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

Platit někomu minimální mzdu 367 Kč za hodinu? To se drobným podnikatelům nechce. Ani v jinak bohaté…