Ještě, že nás koupil pan Babiš. Odboroví předáci z drůbežáren Agrofertu se rázně ohradili proti útokům Středuly

25.04.2017 18:39

REPORTÁŽ „Za Babiše se máme líp, rostou odměny, dostáváme různé benefity a s vedením firem se dá mluvit i o delší dovolené,“ říkají odboráři z potravinářských závodů firmy Vodňanská drůbež a.s. Nicméně odborářští šéfové se shodují s mnoha ekonomickými experty na tom, že vyvíjet tlak k tomu, aby se mzdy v Česku postupně zvyšovaly, je stále nezbytně nutné. Vicepremiér Andrej Babiš před časem své firmy převedl do svěřeneckých fondů.

Ještě, že nás koupil pan Babiš. Odboroví předáci z drůbežáren Agrofertu se rázně ohradili proti útokům Středuly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

V drůbežářských firmách, které patří pod Agrofert, si na pracovní podmínky lidé většinou nestěžují. K takovému závěru dospěli redaktoři ParlamentníchListů.cz, kteří se za poslední měsíce zabývali platovými podmínkami v různých oblastech, jako je například textilní i strojírenský průmysl, zdravotnictví, kultura, obchod či sociální služby. A to i přes fakt, že vedení odborářského svazu v potravinářském průmyslu není zrovna spokojené s úrovní mezd v tomto odvětví.

„Platy v našem oboru by mohly být určitě vyšší, nemůžeme se například vůbec srovnávat se strojírenským průmyslem. Průměrná mzda však nejde moc konkretizovat, záleží nejen na vedení jednotlivých firem, ale někdy i na chování manažerů na různých pobočkách velkých koncernů. Nemohu ani říct, že nadstandardní podmínky panují ve firmách, které spravuje rodina Andreje Babiše,“ uvedl místopředseda odborového svazu potravinářského průmyslu Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Petr Dostál. 

Nicméně odboráři z firem Vodňanská drůbež a.s., který patří do koncernu Agrofert, jsou nyní poněkud jiného názoru. Kvitují s povděkem, že jejich firmy koupil v minulosti současný ministr financí, za jehož vedení prý začaly podniky daleko lépe prosperovat. Tato skutečnost byla poněkud překvapivá i pro ParlmamentniListy.cz, protože jejich redaktoři našli na facebooku od šéfa ČMKOS Josefa Středuly inzerát z modřické pobočky firmy Vodňanská drůbež a.s., kde se inzerovala práce za 14 tisíc hrubého.

Špičkový odborářský předák k tomu pak ještě napsal: „Kdo je majitelem firmy, která nabízí tak hrozné pracovní podmínky? Jak je možné, že jsou stále takové nabídky mezd pro zaměstnance? Jsou na hranici příjmové chudoby, za tak nízkou mzdu nelze dlouhodobě přežívat. Za takovou mzdu nelze žít důstojný život. Věřím, že to je také zajímavá zpráva pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou nebo pro vicepremiéra Bělobrádka.“

Za Babiše a jeho rodiny se mají líp, získali zakázky a investují do strojového parku

Středulovu informaci upřesnil předseda odborářů z modřické pobočky podniku Vodňanská drůbež a.s. Petr Šmída, který v drůbežárně pracuje 9 let jako řidič. „Těch 14 tisíc je jen základ, ke kterému dostáváme různé příplatky a benefity, lidé si tu vydělávají v průměru okolo 14,5 až 15 tisíc čistého. K tomu dostávají i příplatky za dojíždění, firma některým přispívá i na ubytování. Dalších 2 tisíce korun mají zaměstnanci bonus na nákup zboží či na využití různých služeb. Kdo chce, může si dobře vydělat, přesčasy se proplácejí, práce o víkendech je honorována víc, než je stanoveno v Zákoníku práce. Loni vedení firmy také rozdělovalo podíly z hospodářských výsledků, téměř každý zaměstnanec si přišel na 20 tisíc korun v odměnách. Musím říct, že pracovní podmínky máme určitě lepší, než za minulého managementu, kdy tu šéfovalo vedení firmy Promt. Potom, co podnik převzal Andrej Babiš je více zakázek a zmodernizovaly se i výrobní linky, víc se začalo investovat. Neříkám, že to tu máme ideální, ale v potravinářském průmyslu se vydělává prostě míň než ve strojírenství nebo i v jiných oborech. S novým vedením se dá mluvit, v současné době máme 23 dnů dovolené, ale chceme to dotáhnout na 25. Vůle ze strany našeho generálního ředitele k tomu zatím existuje. Stávkováním bychom si asi moc nepomohli,“ tvrdil odborář Šmída. Podle jeho dalších slov nemají ve firmě problém ani lidé nad 50 let, kterých tam pracuje poměrně velký počet. Důvodem je ale i fakt, že personální oddělení stále hledá zaměstnance a v drůbežárně proto působí i okolo dvaceti procent cizinců. Lidé z tohoto jihomoravského regionu totiž dávají často přednost lukrativnějším možnostem v nedalekém Brně.

Slova svého moravského kolegy Šmídy pak potvrdil i předseda odborářské organizace z „pilotního“, vodňanského závodu na zpracování drůbežářských výrobků Miroslav Kouba. „Platy bychom sice mohli mít vyšší, například jako zaměstnanci ze skladových provozů firmy, kteří si vydělávají až 25 tisíc hrubého, ale je pravdou, že potom, co to převzal Agrofert, se tady pracovní podmínky zlepšily a s vedením se dá diskutovat o dalších benefitech. Lidem se oproti dřívějšku třeba i připlácí na důchodové pojištění,“ řekl Kouba, který ve Vodňanech působí už 22 let, a to jak na dělnických, tak i technických postech.

Ekonomický expert: „Akce odborářů pomáhají zlepšovat pracovní podmínky lidí.“

Oba odborářští předáci se pak shodli na tom, že pracovní podmínky se zlepšily zejména v posledních letech, kdy má jejich firma nového majitele, ale také proto, že je cítit daleko větší tlak ze strany odborů. Užitečnost akcí odborářského šéfa Josefa Středuly potvrzují mimo jiné také někteří ekonomičtí experti. „Činnost odborů včetně protestní akcí je u nás určitě na místě a ČMKOS se svou kampaní – Konec levné práce – k tomu udělala nezbytný a správný krok, jak změnit ten dosavadní, nevýhodný model. My jsme totiž v tomto směru asi 25 let zaspali. Nicméně je to jen jedna část díla k tomu, jak zlepšit celkovou životní úroveň v Česku. Musí především dojít k makroekonomickým změnám, na kterých by se měla domluvit celá politická reprezentace. To by také mohlo být jedním ze základních programových témat blížících se parlamentních voleb. Měly by se podporovat především domácí firmy, ať nejsme pouze „kolonií“ velkých západoevropských korporací,“ prohlásila známá ekonomická expertka a publicistka Ilona Švihlíková.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…