Jestli bude loutkou Pocheho... Prezident Zeman varoval z televize Petříčka. A vyslal ostrý vzkaz veřejnoprávním médiím

27.09.2018 22:28

Jako každý týden ve čtvrtek i dnes vystoupil prezident Miloš Zeman před kamery TV Barrandov, aby v pořadu Týden s prezidentem debatoval s moderátorem Jaromírem Soukupem o aktuálních tématech nejen na české politické scéně. Hlava státu například sdělila svůj názor na nominaci ČSSD, která do funkce ministra zahraničí navrhla Tomáše Petříčka. Prezidentově pozornosti neušly ani „fake news“ o jeho zdravotním stavu při návštěvě Německa a také prozradil, proč zaujal kritický postoj vůči americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Jestli bude loutkou Pocheho... Prezident Zeman varoval z televize Petříčka. A vyslal ostrý vzkaz veřejnoprávním médiím
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

Ve čtvrtek Miloš Zeman odtajnil svůj plán, že si koupí bungalov v Mnichovicích u Prahy, kam se chce po ukončení prezidentského období uchýlit. „V Mnichovicích jsem si byl prohlédnout malý pozemek, na kterém bych chtěl mít bungalov, protože na vilu nemám. Celoživotní úspory mi umožňují malý bungalov. Hned jsem se ale dočetl, že zrazuji Vysočinu, ale tam mám dvě obytné místnosti a já potřebuji ubytování pro svou celou rodinu,“ zdůraznil s tím, že na Vysočinu bude jezdit dál, ale do bungalovu se za čtyři a půl roku někam nastěhuje a konečně se naplní jeho největší radost číst knížky. Soukup mu Mnichovice následně doporučil, jelikož prý žije vedle nich, a zároveň se zaradoval, že možná budou sousedé.

Poté se přesunuli k aktuálním věcem. Soukup připomněl, že prezident při návštěvě Olomouckého kraje veřejně podpořil Tomáše Petříčka na post ministra zahraničí. Zeman jej ale zastavil, že by to formuloval trochu jinak. „Já jsem pouze řekl v zájmu objektivity, že má docela slušné kvalifikační předpoklady,“ poopravil jej. Nyní prý čeká na setkání s ním a také na rozhodnutí Andreje Babiše, až mu jej na post ministra zahraničí navrhne.

Anketa

,,Za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení," řekl Miloš Zeman. Vadí vám to?

3%
97%
hlasovalo: 16954 lidí
Podle Zemana má Petříček teď jednu výhodu, která je však prý velmi dočasná. „On své názory nevyjádřil tak expresivně a explicitně jako pan Poche. Je to tak trochu černá skříňka,“ uvedl s tím, že na druhé straně bude muset jít nakonec s pravdou stejně ven. „U něj bude nejdůležitější, zda se mu podaří odpoutat se od pana Pocheho. Pokud se mu to nepodaří a bude pouze loutkou Pocheho, tak buď nebude ministrem zahraničí vůbec, nebo jím nebude příliš dlouhou dobu,“ uvedl prezident.

Zopakoval, že Petříčka se chce především ptát na jeho zaměření zahraniční politiky a mimo jiné i na výrok pana Pocheho, který mu doporučil, aby jako ministr zahraničí byl důrazným oponentem premiéra Andreje Babiše, což se Zemanovi vůbec nelíbí. „Já jsem teď při hlasování o rozpočtu s radostí viděl vládu jako soudržný tým. Představa, že tam bude někdo vykřikovat úplně něco opačného, než je programové prohlášení vlády, mě děsí. To by mohl být důvod, proč by se Petříček nakonec ministrem zahraničí nestal,“ poznamenal.

Kromě toho také Zeman v Olomouci prohlásil, že nehodlá udělit amnestii ke 100. vyročí založení Československého státu. Amnestie je podle něj plošná milost, což nepovažuje za dobré. „Vy vlastně ani nevíte, komu ji udělujete, jestli lumpovi, nebo člověku, který pochybil,“ vysvětlil prezident. Jednotlivé milosti prý čas od času udělit problém nemá.

Se 100. výročím souvisejí také předávání vyznamenání, povyšování generálů nebo jmenování nových generálů. K vyznamenání prezident rovnou odmítl předem cokoli říct. Jmenování generálů je však informace, která je veřejná. Ministr vnitra Jan Hamáček navrhuje, aby policejní prezident Tomáš Tuhý byl povýšen na generálporučíka. Na to Soukup poznamenal, že však kolem něj jsou různé kontroverze, podle Zemana jsou ale nepodstatné. „Řešil bych to, kdyby kaňka byla větší. V tomto případě váhat nebudu. Za celou dobu, co jsem prezident, jsem se naučil vážit si práce generála Tuhého jako policejního prezidenta,“ řekl s tím, že nyní do Bratislavy odchází jako velvyslanec, a bude-li generálporučíkem, možná že to zvýší renomé tohoto velvyslance.

Na příští úterý si Zeman pozval do Lán na jednání Andreje Babiše, i zde ale odmítl prozradit, o čem jednání bude. „Dnes jsem černá skříňka. Rozhovor prezidenta a premiéra je na čtyři oči právě proto, abychom na rozdíl od minulosti neproháněli své názory, pokud se lišíme, médii,“ připomněl a dodal, že zatím se s Babišem v názorech neliší.

Následně se prezident rozhodl prostřednictvím televize zareagovat i na situaci, kdy minulý týden redaktor Českého rozhlasu Pavel Polák přišel s informací, že s prezidentem cestovali do Německa i tři lékaři a čtyři zdravotní sestry. „Někteří novinářští blbečci neustále píší o tom, jak jsem těžce nemocný,“ smál se a zdůraznil, že v pohodě zvládl návštěvu Německa i návštěvu Olomouckého kraje a cítí se stále svěže.

„Když jsem přijel do Německa a můj doprovod mi řekl, že zpravodaj veřejnoprávního rozhlasu v Berlíně oznámil, že v mém doprovodu jsou tři lékaři a čtyři zdravotní sestry, tak jsem se nejdřív zeptal, jestli ty sestřičky jsou hezké a kde vlastně jsou,“ upřesnil s tím, že mu řekli, že žádné sestřičky neexistují a lékař jej skutečně doprovázel jeden. „A to je vojenský lékař, který mě doprovází všude. Já ho viděl naposledy před dvěma roky, když jsem si nakopl palec a on mi ho obvázal. Teď mi jen změřil tlak. Mám 110 na 70,“ řekl s tím, že tohle byl opravdu krásný příklad novinářské lži.

Veřejnoprávnímu rozhlasu a veřejnoprávní televizi pak v souvislosti s tím vzkázal, že by opravdu neměly mást své diváky a posluchače svými „fake news“, jak říkává Donald Trump.

Když už zmínil amerického prezidenta, Soukup poznamenal, že Zeman při návštěvě Německa s Merkelovou mírně Donalda Trumpa kritizoval, i když jej dříve spíše chválil, za vším prý stojí cla. „Lidi posuzujete podle činů. Zatímco jsem Trumpa chválil za nápad přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, tak jelikož se cítím být součástí EU a jsem prezident země, která je malou exportní ekonomikou, tak vím, že jakýkoli protekcionismus, jakákoli cla jsou cestou do pekel,“ uvedl.

Právě ekonomika Zemanově návštěvě v Německu dominovala. Soukupa proto zajímalo, jestli ohledně investic je něco konkrétního, a poukázal na to, že s Čínou Zeman dohodl investici ve výši pětadevadesáti miliard, ze kterých nakonec nic moc nebylo. „Právě proto, že se původně slibovaný příliv čínských investic poněkud ne oslabil, ale zpomalil, tak budu opatrnější, pokud jde o slibované německé investice,“ uzavřel s tím, že tam byl například zástupce firmy BMW, který slibuje, že udělá zkušební polygon v Sokolově. Nyní si již poučen čínskou zkušeností Zeman prý opravdu raději počká, až investice budou reálné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…