Jestli nám seškrtáte dotace, my se můžeme podívat na vaše dividendy v našich fabrikách. Andrej Babiš poslal vzkaz do Bruselu

13.01.2016 9:38

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro deník MF Dnes, jejž také vlastní, znovu zkritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou. Našel odpověď i pro ty evropské politiky, kteří Česku hrozí zastavením dotací z Bruselu, pokud nepřijmeme uprchlíky na základě kvót.

Jestli nám seškrtáte dotace, my se můžeme podívat na vaše dividendy v našich fabrikách. Andrej Babiš poslal vzkaz do Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Německá kancléřka Angela Merkelová udělala podle šéfa hnutí ANO chybu, když uprchlíkům vzkázala, že mohou přijít do Evropy. „Ti uprchlíci žili v Turecku, v Libanonu, v Jordánsku. Byly jich tam miliony a čekali, až v Sýrii skončí válka, aby se tam mohli vrátit. A najednou dostali pozvánku do Evropy. To bylo zcela neuvěřitelné. Bylo to bez rozmyslu, jen tak,“ kroutil hlavou Babiš.

Dnes Německo i Švédsko zjišťují, že mají problémy zvládat situaci a hlasitě volají po přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Jenže, proč bychom my měli pomáhat s uprchlíky, které jsme nezvali, ptá se ministr financí. Merkelová pronesla pár slov a muselo jí být jasné, že se to do hodiny uprchlíci na Blízkém východě dozvědí, když dnes informačnímu světu v podstatě dominují sociální sítě.

Americký novinář Erik Best si v rozhovoru povšiml jedné „drobnosti“ a položil si otázku, zda současný pán nad českou státní kasou náhodou skrytě nevyhrožuje zahraničním vlastníkům firem v Česku. Babiš totiž odpovídal na otázku, jak se dívá na použití evropských dotací jako klacku proti těm, kteří odmítají přijmout uprchlické kvóty. Každý prý mluví o dotacích, ale už se nezdůrazňuje, že západní firmy dostávají z Česka miliardy na dividendách.

„Ale západní firmy u nás investovaly a těží z nízké ceny práce. Vyrábějí tu a odnášejí si 250 miliard ročně na dividendách. Takže je to fifty fifty,“ řekl Babiš. „Takže co udělá pan ministr financí ohledně dividend, když EU seškrtá dotace?“ ptá se Best na sociální síti Facebook.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…