Jestli nás napadli agenti GRU, tak je to svinstvo. Ale nevěřím tomu. Rusové nejsou nepřátelé. Hovoří někdejší partyzán Mirkovič

08.05.2021 15:50 | Kauza

Tuzemská média mi připadají, jako bychom zůstali v socialismu. Jen diktát Sovětského svazu nahradil diktát západu a USA. Proto jim nevěřím. A proto velmi pochybuji i o kauzách kolem výbuchu ve Vrběticích. To sdělil ParlamentnímListům.cz Tichomir Mirkovič, jenž jako partyzán osvobozoval za druhé světové války tehdejší Jugoslávii. Nicméně jasně říká, že ani americký, ani ruský prezident nejsou "tak blbí", aby vyvolali další totální válku.

Jestli nás napadli agenti GRU, tak je to svinstvo. Ale nevěřím tomu. Rusové nejsou nepřátelé. Hovoří někdejší partyzán Mirkovič
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínkový pietní akt při příležitosti 71. výročí Pražského povstání a konce druhé světové války před budovou Českého rozhlasu

"USA jsou za mořem a přesto se stále se svými základnami snaží obklíčit Rusko. Nikdy se jim to ale úplně nepovede. Proto jsem stál na straně Donalda Trumpa, který to prokoukl a snažil se brát Rusko jako partnera. Teď se ale situace změnila," míní bývalý jugoslávský partyzán Tichomir Mirkovič žijící už pětasedmdesát let v Česku. A co si myslí pamětník, který se během osvobozovacích bojů setkal i s Josipem Titem, o současném zamražování vztahů s Ruskem?

Médiím moc nevěří

"Jestli jsou informace o agentech GRU a jejich účasti na výbuchu ve Vrběticích pravdivé, tak je to velký svinstvo a jasný nepřátelský akt ze strany Putinova režimu. Nicméně chybí důkazy a tak o tom mám obrovské pochybnosti. Nevěřím tomu. Tuzemská média mi navíc připadají, jako bychom zůstali v socialismu. Jen diktát Sovětského svazu nahradil diktát západu a USA. Dřív poslouchala, co dělá Moskva, dnes, co Londýn anebo Washington, D. C. Chybí jim rozvaha a většinou, až na některá, potírají jakékoliv opoziční názory," vysvětluje svůj úhel pohledu Mirkovič.

To samé si myslí o kauze místopředsedy vlády Jana Hamáčka a jeho údajné vlastizradě, při níž chtěl podle verze novináře Janka Kroupy ze Seznam Zpráv vyměnit utajení vrbětické kauzy za milion vakcín Sputnik V a další výhody pro Česko: "Jestli to chtěl opravdu udělat, tak je to darebák. Hamáček ale tvrdí opak, důkazy nejsou a jak už jsem říkal, sdělovacím prostředkům nedůvěřuji." Podle něj jde o mocenskou hru mezi dvěma velkými soupeři a malé země jsou v ní jen pěšáky na šachovnici. Přetahování mezi USA a Ruskem stále pokračuje. Malé státy sice jsou suverénní na papíře, ale v reálné geopolitice tomu tak není.

Totální válka nebude

O bezpečnost Česka však obavy nemá: "Rusko není až tak silné. A USA? Když se někdo z menších soupeřů nechová podle jejich vkusu, tak tam vlítnou. Víme, jak dopadl Irák anebo zrovna Jugoslávie. A teď mají v Kosovu snad druhou největší vojenskou základnu v Evropě. Obě velmoci sice verbují vlastní špiony a každá si vaří vlastní ideologickou polívčičku, ale do většího konfliktu se nepohrnou. Ani americký, ani ruský prezident nejsou tak blbí, aby vyvolali další totální válku, protože ta by byla konečná. Lokální války budou ve světě pořád, ale totální už ne."

Tichomir Mirkovič se sice narodil v Čechách, ale záhy se s rodinou - měl srbského otce - přestěhoval do Bosny. V Jugoslávii vypukla válka roku 1941, otec zahynul a chlapec se po různých peripetiích dostal k partyzánskému oddílu. Prvního boje se zúčastnil u obce Zvorník na řece Drině a pak i u Srebrenice. S 8. černohorskou brigádou osvobozoval Bělehrad a na Sremské frontě se osobně potkal s Josipem Titem. "Měl jsem tu čest mu podat ruku. Byl tam na kontrole, prostě objížděl vojenská postavení a zastavil se také v naší jednotce," řekl v rámci svého profilu v databázi Paměť národa. V roce 1946 se vrátil do Československa. Jak nám sdělil pětadevadesátiletý pamětník, nedávno prožil řadu nebezpečných nemocí společně s Covidem - 19 a nakonec mu v nemocnici sestřičky místo Tichomire začaly říkat: "No vidíte, jakej už jste Jura."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…