Jestli nezaplatíte zeď, tak ani nejezděte, vzkázal Trump před návštěvou sousedovi z Mexika

26.01.2017 17:36

Napětí mezi Mexikem a USA způsobuje plán výstavby zdi na hranici obou zemí. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto uvedl v projevu, že Mexiko za žádnou zeď platit nebude. Šéf Bílého domu ho poté nepřímo vyzval, aby zrušil plánovanou návštěvu USA. Oba státníci se mají sejít příští úterý ve Washingtonu. Informoval o tom server iDNES.cz.

Jestli nezaplatíte zeď, tak ani nejezděte, vzkázal Trump před návštěvou sousedovi z Mexika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace “sochy” Donalda Trumpa v muzeu voskových figurín GRÉVIN PRAHA

„Řekl jsem už několikrát, Mexiko nebude platit za žádnou zeď,“ uvedl rozhodně v projevu mexický prezident. Podle něj Mexiko nevěří ve zdi. „Lituji a odsuzuji rozhodnutí Spojených států pokračovat ve výstavbě zdi, která nás rozděluje místo toho, aby nás spojovala,“ cituje mexického prezidenta britský web BBC.

Celý text je ZDE.

Americký prezident Donald Trump dlouhodobě slibuje, že financování zdi budou hradit nejprve Američané, nakonec ale „stoprocentně“ Mexiko. Proces to prý může být složitý.

Oba prezidenti se měli sejít příští úterý ve Washingtonu. Trump však svůj mexický protějšek po projevu ve čtvrtek vyzval, aby nejezdil. „Pokud není Mexiko ochotné zaplatit za naléhavě potřebnou zeď, potom bude lepší zrušit nadcházející setkání,“ napsal Trump na Twitteru s tím, že Spojené státy mají se sousední zemí deficit obchodní bilance ve výši 60 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) a severoamerická obchodní dohoda NAFTA připravila Američany o mnoho pracovních míst.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…