Jestli nezvolíte Mládka, přijde místo něj Prouza. Zvláštní předvolební taktika ČSSD

14.10.2016 7:25

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) hraje v těchto senátních volbách o hodně. Pokud na Táborsku nezvítězí, nabídne předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) rezignaci. Ten ji podle pátečních Lidových novin zřejmě přijme, neboť už má vytipovaného nástupce. Někoho mladšího, kdo by mohl osvěžit image strany tak, jak si to šéf přeje. Mládkův možný nástupce prý dostane zásadní úkol. Dobýt Prahu.

Jestli nezvolíte Mládka, přijde místo něj Prouza. Zvláštní předvolební taktika ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

„Pragmatický ekonom známý příchylností k Rusku, který jako první dva roky po sobě obhájil anticenu Ropáka roku, nezapadá do Sobotkovy vize moderní sociální demokracie zacílené na voliče ve velkých městech a mladšího věku. Mládkovo odvolání visí ve vzduchu od loňského dubna, ale zatím se pokaždé zachránil. Na nejtenčím laně stál loni v létě, kdy ho Sobotka na osobní schůzce vyzval, aby funkci položil. Mládek odmítl a premiér mu uložil úkol, ať zapracuje na své mediální prezentaci a do témat těžkého průmyslu zahrne i moderní agendu. Digitální ekonomika a rozvoj vysokorychlostního internetu nejsou oblasti, ve kterých by tradičněji založený Mládek exceloval, zato je zosobňuje státní tajemník pro evropské záležitosti a vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza. Nikdy nechtěl informace o tom, že má Mládka nahradit, komentovat, nicméně tento plán není tajemstvím v ČSSD, na ministerstvu průmyslu ani na Úřadu vlády ČR,“ píše deník.

Prouza prý dostane zásadní úkol. Jako nový člen vlády podle všeho bude muset vymyslet, jak si získat srdce a především voličské hlasy Pražanů. Sociálním demokratům se totiž dlouhodobě nedaří ve velkém oslovit liberálně smýšlející obyvatele hlavního města a státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády to má změnit.

Ještě před měsícem prý bylo skoro jasné, že Mládkova politická smrt je hotovou věcí. Debakl, který sociální demokracie utrpěla před týdnem v krajských volbách, však paradoxně poskytl ministrovi šanci na přežití. Pokud na Táborsku post senátora získá, může Sobotkovi argumentovat, že u voličů uspěl, na rozdíl od desítek krajských politiků. Na pomoc ministrovi přispěchal zpěvák Michal David, který pro člena vlády uspořádal v regionu koncert, a podporu ministrovi vyslovili také komunisté a TOP 09. Šéf strany Miroslav Kalousek tak učinil pravděpodobně proto, že bude mít v Senátu raději čitelného politika sociální demokracie než ze svého pohledu nevyzpytatelného kandidáta Babišova hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…