Jestli to Babišovi projde, riskujeme, že tu zase budeme mít lágry. Kalousek se rozpálil, pak se smál obviněním, jaké dluhy nasekal

06.09.2016 22:58

Místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) navštívil dnes místo někdejšího koncentračního tábora v Letech na Písecku, kde uctil památku romských obětí. Snažil se tak odčinit svůj výrok, kterým podle některých zpochybňoval holocaust. Uvedl totiž, že tábor v Letech byl pracovním. Za svůj výrok se již omluvil, tvrdil, že byl vytržen z kontextu. Na toto téma diskutovali v dnešních Událostech, komentářích ČT24 předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek (ANO) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jestli to Babišovi projde, riskujeme, že tu zase budeme mít lágry. Kalousek se rozpálil, pak se smál obviněním, jaké dluhy nasekal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Pan předseda jel dnes do Letů s ministry spravedlnosti Robertem Pelikánem a kultury Danielem Hermanem, aby konečně řešili památník a vepřín. Pětadvacet let se o tom jen planě mluvilo. Pan Kalousek neudělal vůbec nic,“ řekl Faltýnek s tím, že za vytržený výrok z kontextu se předseda Babiš již několikrát omluvil.

„Byla to improvizovaná návštěva, která měla za úkol smíchat dvě věci, jež k sobě nepatří: Diskuse o tom, jak má být dané místo pietně upraveno, a to, že se někdo veřejně dopustí výroku, kdy vlastně řekne, co mu imponuje. Heinrich Himmler to řídil jako firmu, kdo nepracoval, šup s ním do tábora. Pokud se někdo takového výroku dopustí veřejně a projde mu to, riskujeme, že tu budeme mít lágry zase,“ zareagoval Miroslav Kalousek s tím, že daný výrok hodnotí jako maximálně nebezpečný. „Z jakého kontextu to bylo vytrženo?“ ptal se Kalousek.

„Na tuto otázku já odpovídat neumím. Ale argumentace pana Kalouska je absolutně lichá. Bylo řečeno to, co je jasné. Že to byl původně koncentrační tábor. A i za to, co nezaznělo, se pan předseda omluvil,“ dodal Faltýnek. Podle něj opozice nemá žádný program, a proto se chytá takovýchto věcí, nenechal se umlčet Faltýnek.

Kalousek následně hájil program TOP 09 a úkoly opozice. „Je nutné upozorňovat na zjevné chyby, kterých se vláda dopouští. A jako bývalý ministr financí vidím chyby současného ministra financí. A jako demokraté se nemůžeme ztotožnit s výroky, které jsou nehumánní. Andrej Babiš se nikdy neomluvil za to, co řekl, omlouvá se stále za to, co podle svých slov neřekl. Přál bych si, abychom nebyli k takovýmto výrokům lhostejní,“ poznamenal také Kalousek s tím, že předpokládá, že se brzy dozví, že si to on celé vymyslel a Babiš ve Varnsdorfu, kde měl výrok uvést, nebyl.

Faltýnek se následně do Kalouska obul ohledně státního dluhu, což exministra financí velmi rozesmálo. Řeč však byla převedena na sociálně vyloučené lokality. „Dlouhodobě říkáme, že nechceme podporovat byznys, který s ubytovnami v daných oblastech je. Primárně je to však v gesci ministerstva práce a sociálních věcí, což je parketa ČSSD,“ odvrátil kritiku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Andreje Babiše (ANO) ohledně nezájmu o tento problém.

Závěrem se poté oba muži vyjádřili ke střetu zájmů. „Základní myšlenka zákona byla, aby politik ukázal svůj majetek, než do politiky vstoupí. Ten zákon o tom stále je, ale jsou tam dva pozměňovací návrhy, které říkají, že ministr nesmí vlastnit majetek. A my tvrdíme, že je to protiústavní,“ rozhorlil se Faltýnek a otázal se Kalouska, proč tento zákon již neřešila předchozí vláda, jíž byl Kalousek členem. „Nikdy jsem si neuměl představit, že bychom takový zákon schvalovali. Neboť ještě před několika lety bylo veřejné mínění nastaveno tak, že bylo vyloučeno, aby ministr financí vlastnil firmy, které se ucházejí o dotace, či aby jeho firmy byly vyšetřovány pro korupci. Dnes se to veřejné mínění posunulo. A kde nefunguje veřejná kontrola, musí nastoupit zákon,“ řekl Kalousek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…