Jestli to má někdo v hlavě srovnané, je to Čína, zdůrazňuje ekonom Michl

23.09.2017 12:57

Poradce ministra financí, ekonom Aleš Michl, se v sobotní MF Dnes vyjádřil k investičním aktivitám komunistické Číny. Najdou se lidé, které přídavné jméno „komunistická“ částečně zaslepí a přehlédnou, že Čína ví, co chce a jde si za tím.

Jestli to má někdo v hlavě srovnané, je to Čína, zdůrazňuje ekonom Michl
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ekonom Aleš Michl

Čína je dnes ekonomickou mocností číslo dvě a pokud bude pokračovat v nastoupeném trendu, do roku 2020 se stane ekonomickou mocností číslo jedna. Protože má nějakou vizi a jde si za ní.

„Fakt doporučuji sehnat si malou, pouze osmadvacetistránkovou brožurku – není rudá, nýbrž modrá. A na to, že ji schvalovala čínská nejvyšší Státní rada, pak ještě Národní rozvojová a reformní komise a dvě ministerstva k tomu, se jmenuje docela moderně – Vize a akce. Brožurka pojednává o nové hedvábné stezce, kterou Číňané dělají. Vlastně kopají. Je to překlad oficiální čínské vize, ze které vychází výstavba silnic a železnic podél starodávných stezek, přístavů, plánování lodních tras po mořích a zavádění nových leteckých linek – to vše má sloužit rozvoji obchodu,“ napsal ekonom.

S podobnou stezkou má Čína zkušenosti již z minulosti. Před staletími existovala tzv. hedvábná stezka, která spojovala Čínu s Evropou. Ze stezky profitovala i ta království, přes která tehdy vedla, protože obchod čile kvetl i v těchto královstvích. Teď chce Čína jít stejnou cestou. A jde si za tím. Peněz má na to dost.

Pokud o tom někdo pochybuje, nechť se podívá např. na to, že Čína si jednoho dne řekla, že se stane fotbalovou velmocí... A mezi roky 2014–2016 Číňané nakoupili fotbalové kluby za částku přesahující 2 miliardy eur. Mezi těmi kluby se nacházela i SK Slavia Praha.

Když si Číňané stanoví, co chtějí, jdou si za tím. Podobně to může skončit i s druhou hedvábnou stezkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…