Jestlipak Zeman řekne Merkelové to, co vykládal na Barrandově, zajímalo redaktorku Rozhlasu. Zahraniční poradce Jindrák si odpověď vychutnal

18.09.2018 17:55

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byl šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák, který promluvil o chystané cestě svého šéfa Miloše Zemana do Německa. Bude se český prezident s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřkou Angelou Merkelovou bavit o migrační krizi a ekonomických sankcích uvalených na Rusko? A chystá se Zeman ještě do Číny?

Jestlipak Zeman řekne Merkelové to, co vykládal na Barrandově, zajímalo redaktorku Rozhlasu. Zahraniční poradce Jindrák si odpověď vychutnal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Jindrák, šéf zahraničního odboru KPR

„Hlavním tématem, si troufám říct, bude to, že s Německem máme velmi dobré bilaterální kontakty a jsme připraveni spolupracovat na celoevropských tématech,“ prohlásil hned na úvod Jindrák. Pravděpodobně dojde i na téma protiruských sankcí, ale podle Jindráka máme řadu jiných témat, která bude třeba v Německu probrat. Jindrák témata k diskusi koordinoval mezi Prahou a Berlínem už před čtrnácti dny a téma protiruských sankcí na stole nebylo.

Pokud jde o migrační krizi, Jindrák očekává, že jakákoli debata bude věcná. Moderátorka Marie Bastlová se svého hosta zeptala, jestli Zeman Merkelové zopakuje slova, která pronesl na TV Barrandov, kde vyjádřil pochopení pro demonstranty z německé Saské Kamenice, kteří dávali najevo odpor proti „Mutti Merkel“, která do Německa pozvala migranty. Alespoň podle Zemana to tak bylo.

Jindrák oponoval, že Miloš Zeman Merkelovou ve stejném rozhovoru také pochválil, na což bychom prý neměli zapomínat. Merkelová prý Miloše Zemana i jeho předchůdce Václava Klause uznávala a uznává jako úspěšné politiky. Svědčí o tom to, že Merkelová Zemana přijala. Příliš mnoho prezidentů Merkelová nepozvala. Merkelová prý velmi dobře ví, co si Zeman o migrační krizi myslí, tak některé věci možná nebude otevírat.

Po Německu se Miloš Zeman znovu chystá do Číny. Nepůjde o státní návštěvu, ale o obchodní cestu na vůbec první importní veletrh v Číně. Chce podpořit české podnikatele, kteří se snaží uspět na čínském trhu. Jindrák má za to, že čínská státní investiční skupina CITIC Group chce v Česku působit i nadále. Je to o to pozoruhodnější, že CITIC rozvíjí své obchodní aktivity ještě ve Spojených arabských emirátech, ale z ostatních zemí se spíše stahuje.

Ve vysílání Jindrák dále prozradil, že dosud neexistuje žádný termín na schůzku se 45. prezidentem USA Donaldem Trumpem.  

V závěru pořadu pochválil předsedu ČSSD Jana Hamáčka, že na Ministerstvu zahraničí odvádí dobrou práci, a to i navzdory tomu, že řídí ještě Ministerstvo vnitra. Jako ministr zahraničí si prý Hamáček své evropské povinnosti plní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…