Jestlipak omezí Herman církevní restituce v duchu křesťanské skromnosti? Politolog si rýpl

28.12.2013 16:38

Někdejší katolický kněz Daniel Herman (KDU-ČSL) možná stane v pozici ministra kultury a stane se tak jedním z předních politiků, kteří budou dohlížet na probíhající vyrovnání státu s církvemi. Bude přitom součástí koaliční vlády pod vedením ČSSD, která z kritiky církevních restitucí udělala klíčové předvolební téma. Jestlipak bude Herman nabádat ke skromnosti podobně jako papež František, klade si otázku politolog Oskar Krejčí.

Jestlipak omezí Herman církevní restituce v duchu křesťanské skromnosti? Politolog si rýpl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

„Pan Herman dostal příležitost, že bude postupovat stejně jako papež, to znamená, že povede církev ke skromnosti, jinými slovy omezí to, čemu se říká církevní restituce,“ prohlásil ironicky profesor Oskar Krejčí pro Prvnízprávy.cz.

Sluší se připomenout, že KDU-ČSL považuje otázku církevních restitucí za uzavřenou a k jejich změnám je ochotna přistoupit pouze v případě, že s nimi budou souhlasit oslovené církve. To však není příliš pravděpodobné. Ostatně, za uzavřené označil církevní restituce i sám Herman, a to víc než jednou. Není bez zajímavosti, že KDU-ČSL získá nejen resort kultury, ale po politických střetech také resort zemědělství, který hraje nemalou roli v okamžiku vydávání pozemků.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…