Jestřáby a válečné štváče je třeba detekovat, vítá ruský seznam Jiří Vyvadil. Fanatičtí šílenci, případ pro svěrací kazajku, komici...

31.05.2015 17:46

Bývalý senátor Jiří Vyvadil, dnes předseda spolku Přátelé Ruska v České republice, promluvil pro ParlamentníListy.cz nejen o ruské „černé listině“ evropských politiků, ale rovněž například o prezidentských volbách v Polsku, které podle něj jasně ukázaly Evropské unii, že ve středu Evropy vzniká silná alternativa k jejich mainstreamovému postoji.

Jestřáby a válečné štváče je třeba detekovat, vítá ruský seznam Jiří Vyvadil. Fanatičtí šílenci, případ pro svěrací kazajku, komici...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Jana Kasla, Tomáše Pojara (z 25.5) + (z 29.4.), Antona Litvina, Alexandra Tomského, Pavla Svobody, Alexandra Vondry (ze 17.5.), Tomáše Klvani (z 18.5.) + (z 20.3.)+ (z 12.3.), Lenky Víchové (z 16.5.), rektora Libora Grubhoffera, Miroslava Kalouska (z 12.5.) + (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Džamily Stehlíkové, Michaela Kocába (z 13.5.) + (z 25.4.)(z 25.2.) (z 3.12.) (+ z 8. 11.),  Karla Schwarzenberga (z 5.5.) + (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.), Daniela Kroupy, Marka Ženíška (z 8.5.) + (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), senátora Zdeňka Papouška (z 8.5.) + (20.4.)Marka Bendy, polské velvyslankyně Grazyny Bernatowicz, Jiřího Menzela, Daniela Korteho, Rudolfa Baránka, Libora Roučka, Michaela Romancova (z 20.4.) + (ze 7.1.) (+ z 20.8.),  Zdeny Mašínové (z 15.4.) + (z 27.3.) ,  Jiřího Zlatušky (z 18.4.) + (z 8.4.)(+ z 21.2.) , Miroslavy Němcové (z 15.4.) + (z 26.3.), Jaroslava Hutky (z 18.4.) + (ze 31.3.) Alexeje Kelina, Martina C. Putny, Pavla Teličky, Jany Černochové (z 11.4.), Jana Bartoška (z 12.4.) , Vladimíra Hučína, Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, gen. Jiřího Šedivého, Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1), Františka Laudáta, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty,Tomáše PeszyńskéhoMartina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,  Petra Pitharta, Bohdana ZilynskéhoStanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj či Františka Janoucha

Strana Vladimíra Putina Jednotné Rusko prohrála v týdnu volby v Kaliningradské oblasti. Média o tom příliš nepíší. Myslíte si, že je nadále udržitelná argumentace, že Putin je diktátor nerespektující vůli veřejnosti?

Když čeští novináři hlavního proudu narazí na něco, co vylučuje jejich jednostrannost, tak to ignurují. Připomínám situaci, kdy oslavovaný Jaromír Jágr si uprostřed mistrovství světa odskočil pomodlit se na Olšanské hřbitovy s „putinovskými“ Nočními vlky. Televize, přítomní novináři, všichni dělali, jako by ho neviděli. Ve svých hlavičkách nebyli schopni si dát do souladu, že naše hokejová stálice, která nosí na dresu číslo „68“ jako připomínku vstupu vojsk Varšavské smlouvy, má zároveň tak kladný vztah ke „gangu“ ruského diktátora. A tak o tom nepadlo ani slovo. Prohra strany Jednotné Rusko v Kalinigradské oblasti je stejné povahy. Přece nemohou přiznat, že v zemi, kterou trvale označují jako nedemokratickou diktaturu jednoho muže, byť v méně významných volbách a lokálně utrpěla debakl. Tím by se jejich myšlenkový svět rozpadl. Komici.

Důležitější volby se ale odehrály minulou neděli v Polsku, kde neobhájil svůj mandát prezident Komorowski. Vy jste nad jeho porážkou projevil radost a pochopil jste to jako trest za jeho postoj k Bruselu a chování v ukrajinské krizi. Skutečně myslíte, že jej Poláci potrestali právě za to?

To jste nepochopil kontext. Jak Občanská platforma bývalého premiéra a dnešního „prezidenta“ EU Tuska, tak strana Právo a spravedlnost jsou samozřejmě protiruské. Ovšem zásadní rozdíl je v tom, že ať Tusk či Komorowski dělali vše proto, aby učinili z boje proti Rusku celoevropskou agendu a aby Polsko bylo vedoucí válečnickou zemí EU, pod jejímž vedení bude protiruský kurz veden. Zpětně až dostávám záchvaty smíchu, když Komorowski zcela účelově udělal na Westerplatte trucpodnik proti Rusku, pozval si tam i některé státníky a společně s Porošenkem hřměli proti ruskému agresorovi a přehlídku na Rudém náměstí označovali za agresi. Jak dojemně si notovali, oba dva fanatičtí Evropané. A bác, Komorowski to projel.

Duda rozhodně bude sice kritický vůči Rusku, ale v intencích své strany se bude rozhodně stavět proti tomu, aby to Polsko v rámci EU přehánělo s jednotnou politikou. A rozhodně nebude podporovat dominantní postavení Německa v EU. A pokud by ještě v podzimních volbách zvítězila jeho silně euroskeptická mateřská strana Právo a spravedlnost, ztratí Tusk podporu ve své vlastní zemi, aby Polsko podporovalo jednotný politický kurz. A to je vynikající zpráva.

Polský opoziční spisovatel Wildstein nazval Tuska poskokem Angely Merkelové, který jen čeká na její příkazy. Máte taky ten dojem?

Je nesporné, že si Tuska Angela Merkelová vybrala jako podporovatele silného Německa, ale i proto, že ona sama a německá CDU vsadily v Polsku právě na Občanskou platformu a Tuska samotného… Ve východní části EU tedy Tusk měl plnit funkci převodové páky mocenských představ Německa. Tusk to má v rodině… Všichni známe fotografie jeho dědečka, kterému je téměř nápadně podobný, jenž se dobrovolně dal do služeb wehrmachtu. A Tusk označil mnohokrát, že jej poutá k Merkelové silné přátelství.

I proto je skvělé vítězství Dudy coby polského presidenta, který rozhodně nebude podporovat dominantní postavení Německa v EU. A navíc je zcela jisté, že jednostranná proněmecká orientace Tuska bude předmětem ostré kritiky v podzimních parlamentních volbách a může být jedním z faktorů, proč zvítězí jeho silně protiunijní mateřská strana Právo a spravedlnost. Tusk by se tak mohl stát pro Merkelovou jen jakýmsi ceremoniářem bez jakéhokoliv vlivu. A to by byla dobrá zpráva…

Myslíte si, že zvolení Andrzeje Dudy může změnit politickou mapu střední Evropy ve vztahu k Rusku? Přece jen – Viktor Orbán, Robert Fico, Miloš Zeman, teď i Andrzej Duda – to už je slušná „sestava“ politiků, kteří tak úplně nesdílejí oficiální postoj Bruselu...

Důležitá informace je, že Andrzej Duda na rozdíl od Komorowského se chce účastnit všech akcí v rámci EU, kde Komorowski přenechával aktivitu Tuskovi. Bude zajímavý vývoj v rámci Visegradské čtyřky. Duda, pro kterého je Orbán v mnoha věcných otázkách inspirací, rozhodně bude mít zájem na užší spolupráci… Zeman, jak známo, má k Orbánovi také velmi blízko stejně jako k Ficovi. Osobně se domnívám, že by pravidelně měli být přizváváni Rakušané. Jsou silně kritičtí vůči Německu a hájí zásadu, že Rusko samozřejmě patří do Evropy. Výborné pro Českou republiku je, že se Sobotka už nebude tolik moci opírat o silně prounijní Polsko a snad také dostane rozum. Koneckonců v otázce uprchlíků ho již dostal…

O Polsku ještě naposledy – exprezident Alexander Kwasniewski tento týden hovořil na bezpečnostní konferenci v Praze a uvedl, že Západ by se měl snažit více pochopit Vladimira Putina. Ten je podle něj tím nejpředvídatelnějším ze světových politiků, který vždy udělá to, co předtím avizuje. Po něm hovořil český ministr obrany Stropnický, který opět mluvil o nutnosti obrany proti ruské expanzi a pochvaloval si, jak se česká veřejnost projevila uvědoměle při vítání amerického konvoje. Co říci k tomuto kontrastu?

Já zas tak extrémní kontrast neviděl. Kwasniewski také např. používá pojem anexe Krymu. A každý rozumný člověk ví, že k žádné anexi nedošlo. Je ale skutečností, že Kwasniewski v Polsku patří asi k tomu nejlepšímu a nejracionálnějšímu, co polská politika stvořila.

A jinak od Stropnického nic dobrého nečekám a je v podstatě jen mírnější variantou Schwarzenberga, Štětiny či Ženíška, což jsou fanatičtí protiruští šílenci.

Když jste uvedl tato jména, jak se díváte na informace, že právě vámi jmenovaní Schwarzenberg, Štětina či Ženíšek a navíc bývalý eurokomisař Fülle měli být zařazeni na sankční seznam Ruska pro osoby, jejichž vstup do Ruska je zakázán?

Tak už jsem je nazval, jak jsem je nazval. Myslím si, že jejich vyhrocená fanatická rétorika jde i u nás za hranu, a i lidem, pro které není Rusko jejich šálek kávy, se jeví už jako nevkusná. Koneckonců tak se chovají i v Parlamentě a propad preferencí TOP 09 o něčem svědčí. Jinak samozřejmě platí, že minimálně Schwarzenberg a Fülle podporovali násilný státní převrat na Ukrajině, zvaný Majdan, který se rozhořel v občanskou válku, jak mnozí z nás už v lednu minulého roku předvídali. A teď máme díky Majdanu velmi bolavý celosvětový konflikt mezi Západem a Ruskem s jeho spojenci, zejména Čínou a ostatními zeměmi Brics.

Jinak já osobně vyhotovení tohoto seznamu vítám. Je dobré v Evropě jasně detekovat ty jestřáby, jejichž cílem je válka, napětí, konflikt s Ruskem. Lidé už, myslím si, jsou syti tohoto trvalého napětí. To se má udržovat dalších 20 let?

Západ se musí smířit s tím, že musí nést odpovědnost za to, co sám způsobil, a to je Majdan a vše, co následovalo. Rusko prostě poraženo v tomto střetu být nemůže.

Objevil se požadavek i našeho premiéra i ministra zahraničních věcí, ale i např. ministra zahraničních věcí SRN, že by Rusko mělo objasnit lidem ze seznamu, proč tam byli zařazeni. Co si o tom myslíte?

K tomu nevidím žádný důvod… Jsou tam v podstatě zařazeni lidé, kteří svými akcemi připravují či připravovali válku proti Rusku… Je to pečlivě vybraný seznam a sám někdy váhám, zda např. se nedopouštějí tr. činu podněcování útočné války podle § 407 tr. zákoníku…

Jak se díváte na to, co se nyní děje na Ukrajině? Zdá se, že na východě země opět stoupá napětí, v Kyjevě se opevňuje nová vláda nejrůznějšími zákonnými opatřeními...

Trochu se omlouvám, ale stále více přestávám mít chuť komentovat jednotlivé detaily, které se dějí na Ukrajině. Svým způsobem si myslím, že je to už zbytečné. To, co je z humanitárního hlediska nejdůležitější, aby přestalo masové vyvražďování civilního obyvatelstva na jihovýchodě Ukrajiny díky Minsku II, přece jenom přineslo podstatné zklidnění. Situace samozřejmě není ideální, ale je podstatně lepší, než jak tomu bylo před uzavřením této dohody. Jinak co se Ukrajiny týče, je to země v kolapsu a jsem přesvědčen, že procesy destrukce zahájené Majdanem dříve či později povedou k tomu, že Porošenko a zejména Jaceňuk padnou. A to buď v lepším případě demokratickou cestou, protože neobhájí napříště svůj mandát, nebo v horším opět násilným převratem typu nového Majdanu… Je třeba Ukrajincům dát čas, aby se dostali na dno poznání, že Majdan byl fatálně chybný krok, zavedl zemi do neřešitelných problémů a jedinou cestou je anulování všeho zhoubného, co bylo Majdanem pro Ukrajinu i svět zahájeno.

Ukrajina samozřejmě nepatří mezi civilizované evropské země a zcela nesporně se nikdy nestane členem EU a ani NATO. A co řekne či udělá nyní kdokoliv, Porošenko či Jaceňuk či jejich parlament, přestává být významné. Pro Západ je to obrovská, ale zasloužená lekce.

Mimochodem – poslanec Oleg Ljaško, známý jako jeden z nejagresivnějších majdanistů, který separatistům vyhrožoval, že je „všechny pověsí za koule“, nyní vydal prohlášení, že Putin plánuje útok nejen na Pobaltí, ale na celou střední Evropu až do Německa. Je to podle vás úplně mimo, nebo na tom může být něco pravdy?

Vy si nedáte pokoj… No to je případ pro svěrací kazajku. Ač nás všechny čekají ještě napjaté chvíle a ty – mimochodem – budou souviset se zásadním střetem islámského světa uvnitř jeho samého a navenek vůči světu neislámskému – ohledně Ruska jsem si zcela jistý.

Rusko skutečně upřímně myslí to, co Putin prosazuje, jsem s bývalým prezidentem Kwasniewskim zcela v souladu, chce svět pokud možno bez válek, chce svět vyvážený, který není závislý na libovůli USA, ale ani Ruska, kde zdroje toho, co platí, budou určovány z vícero pólů. Putin rozhodně nechce válku a navíc udělá vše, aby nebyla. USA se obávám, nebo alespoň části jejich politiků, ale jsem naprosto klidný, protože Rusko je schopné ukazovat svou vojenskou sílu a mimochodem i v intenzivní spolupráci s Čínou či Indií, ale proto, aby válce zabránilo.

Americký ministr zahraniční John Kerry nedávno po jednání se Sergejem Lavrovem poslal do Kyjeva nepřímé varování, že se má držet zpátky. Značí to podle vás nějakou změnu v postoji USA v dění mezi Ruskem a Ukrajinou?

To, že dříve či později USA budou muset akceptovat, že Rusko je soudružné a silnější než kdy jindy, je jasné… Zatímco USA jsou nemocnou zemí, vnitřně k nesmiřitelnosti rozdělenou na dva politické nenávistné tábory, s extrémně narůstajícími rasovými problémy a policejní zvůlí a minimální podporou obyvatelstva jak pro prezidenta, tak i pro jiné ústavní instituce, Rusko má jistě problémy kvůli ceně ropy, ale věří si tak jako nikdy.

Všechny hlavní problémy světa, počínaje bojem s džihádisty, problémy v Íránu či Sýrii a samozřejmě i Ukrajinou, nelze bez Ruska vyřešit. Zejména toho Ruska, kde na tribuně před Rudým náměstím spolu s Putinem seděli prezidenti Číny či Indie a jejich vojáci se dokonce poprvé účastnili přehlídky. USA slábnou, kde mohou… Zatímco Rusko upevnilo pozice.

Budou mezifáze, sem tam se přitvrdí, ohrožením by mohlo být vítězství Clintonové jako prezidentky, protože ta Putina nenávidí, ale přesto odhaduji, že do tří let nabudou vztahy Rusko – USA opětovně pragmatického charakteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …