Ježisi. Kreténi! Co to je? V Praze místo ohňostroje promítali na fasádu Národního muzea. A co se teď sneslo na hlavu primátora...

02.01.2020 19:54

Na včerejší přivítání nového roku videomappingem na budovu Národního muzea, který nesl název „My, Praha“, se v diskusích šíří značně negativní reakce. „Ježiši… tohle vyměnili za ohňostroj, jo?… kreténi,“ zní například jedna z reakcí na rozhodnutí současné koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) uspořádat promítání na budovu za téměř dva miliony korun místo tradičního ohňostroje, jenž v minulém roce vyšel o skoro tři sta tisíc levněji. Ohňostroj však nakonec stejně byl i bez požehnání od pražského magistrátu. V 18 hodin včera Prahu ozářily světlice odpalované z bastionu nad parkem Folimanka, jelikož nad akcí převzala záštitu Praha 2 a ohňostroj byl financován z veřejné sbírky. U toho byly reakce značně kladnější: „Klobouk dolů, opravdu pěkná akce. Budu se těšit, že příští rok bude opět ohňostroj a ne promítání dětských obrázků za dvě mega...“

Ježisi. Kreténi! Co to je? V Praze místo ohňostroje promítali na fasádu Národního muzea. A co se teď sneslo na hlavu primátora...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Videomapping na budově Národního muzea

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí
Desetiminutovou projekci zahajoval krátký proslov pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). „Vážení Pražané, milí návštěvníci Prahy, jako primátor mám tu čest vás přivítat na dnešní show. Letos místo klasického ohňostroje vyzkoušíme něco nového. Divoké odpalování petard a rachejtlí totiž zatěžuje nejen zvířata a životní prostředí, ale také spoustu našich spoluobčanů. Videomapping je tak mnohem modernějším a ohleduplnějším zážitkem, který, jak věřím, si všichni společně užijeme,“ započal primátor. Dodal, že to má být zamyšlení, jakou Prahu „chceme do budoucna“. „My všichni jsme Praha,“ zakončil.

Samotný videomapping na budově Národního muzea vypukl uvedením: „Praha. Dali jste mi jméno Praha. Viděla jsem tisíce východů slunce, vyslechla miliony lidských příběhů, postavily mě tisíce vašich rukou a jste to vy, kdo mi dává život, vám vděčím za to, jaká jsem. Já jsem vy – vy jste já.“ „My jsme Praha,“ zaznělo, načež se rozsvítil nápis: „My, Praha.“ 

FOTO: Repro ČT24 Plus, Novoroční videomapping v Praze.

„My jsme také Praha,“ řekl další z hlasů a následovalo „promlouvání zvířátek“: „To už je zase prvního, to není možné! No vždyť už jdu. Spočítala jsi káčata? No tak teď není čas na hraní!“ říká kachna. A objevují se i další zvířata. „Chvátejte! Musíme pryč, za chvíli ten rámus zase vypukne,“ zní během pobíhání veverek a psů po budově Národní muzea.

Po útěku zvířat se však objevuje osoba, která říká: „Zastavte. Nikam neutíkejte. Letos je to i pro vás.“

Následuje hlas: „Praha čistá,“ a příchozí mohli zhlédnout půlminutovou část, kdy po budově plavaly rybičky. Pak již jen vykvetly listy stromů a květy.

FOTO: Repro ČT24 Plus, Novoroční videomapping v Praze.

Následoval segment „Praha rostoucí.“ Součástí bylo problikávání architektonických prvků. A poté „Praha živá“. „Děti jsou naše budoucnost,“ řekl hlas a animovaná holčička postříkala budovu muzea barvou. Poté se na budovu promítalo 250 dětských obrázků.

FOTO: Repro ČT24 Plus, Novoroční videomapping v Praze.

„My jsme Praha,“ zopakoval hlas a po popřání nového roku následoval potlesk. Nutno podotknout, že byl dosti chladný a nevydržel déle než patnáct sekund. Lidé si zřejmě mysleli, že jde o recesi, a zůstávali na místě, dokud je končící titulky neutvrdily, že se skutečně jedná o konec, načež se dav začal linout pryč od divadla. Po ukončení první projekce na Václavském náměstí davy lidí ucpaly vchody do metra v horní části náměstí. Během každé projekce zároveň policie uzavírala část magistrály u Národního muzea, zkomplikovala se tak následně situace i řidičům.

O nahrazení klasického ohňostroje videomappingem rozhodl pražský magistrát v srpnu a jako důvod uvedl negativní důsledky pyrotechniky především na zvířata.

Videomapping připravila agentura Art 4 Promotion a město za něj zaplatí téměř dva miliony korun. Agentura uvedla, že tématem projekce je „Praha budoucí“. Nevěnovala se tak žádným historickým tématům, cílem tak byla oslava nového roku a předání poselství, že budoucností Prahy jsou především děti.

FOTO: Repro ČT24 Plus, Novoroční videomapping v Praze.

Ohňostroje byly v minulosti odpalovány například z Letné, Vítkova, Petřína nebo z pontonu na Vltavě. Ohňostroj na začátku loňského roku připomněl sametovou revoluci a stál 1,7 milionu korun.

Promítání na budovu Národního muzea bylo tedy o téměř tři sta tisíc větším zatížením pro veřejné finance nežli v případě minulého ohňostroje.

O tom, zdali se toto větší zatížení rozpočtu vyplatilo, na rozdíl od vedení magistrátu nejsou přesvědčeni samotní účastníci akce.

„Hodně velkej shit videomapping... sorry. Tohle má být něco, co provází Prahu x let, a ne že tam budou takový picoviny... hodně slabý a nic, co se může srovnat s minulým rokem,“ odsoudil projekci jeden z uživatelů na facebookové události lákající k návštěvě.  

A „peklo“ pro pražský magistrát pokračovalo i na Facebooku ČT24 Plus, kde lidé také mohli sledovat záznam videomappingu. „Tak z toho jsem úplně odvařenej. Ty dva miliony bez DPH bych dal raději do ohňostroje,“ sarkasticky popsal své pocity uživatel Ladislav Filipi.

„Ohňostroj je ohňostroj... tohle se mi nelíbí,“ souhlasila další z uživatelek.

„No tak to je ubohé teda… nám teď v Jeseníku skončil ohňostroj a byl luxusní, koukáme na Prahu, čekáme bůhví jakou show... a takovou trapárnu jsme teda nečekali,“ neskrýval překvapení další ze sledujících.

„Pane bože, tohle nemůžou myslet vážně... na novej rok promítání dětských obrázků, co nemají absolutně nic společného ani s novým rokem, ani se zimou,“ nechápal obsah promítání Jindřich Súša.

Další z diváků vyzval Pražany, aby raději zkusili odjet do Ostravy, „kde se příchod nového roku opravdu slavil“.

„Ježiši… tohle vyměnili za ohňostroj, jo?… kreténi,“ podivoval se nad světelnými kreacemi Michal Vráb.

Na diskusi plnou negativních reakcí nad, soudě podle nich, nepovedeným videomappingem se již nemohla dívat jiná uživatelka. „Klasická nátura Čechů se dokonale ukazuje v komentářích. Je to parádní, dobrá práce, Praho!“ ohodnotila jako jedna z mála.

Následně však byla jinou z komentujících upravena. „To není celá Praha. Jen ta Hřibova. Jinak je zbytek světa v pořádku a ohňostroje měl jako obvykle. To jen pro vás, kdo žijete v islámském státě bez kontaktu se světem a bez informací,“ pustila se do ní uživatelka Katka Dubnová.

Petra Pěnčíková nechápe, proč se město odhodlalo k takovémuto kroku. Reakce města, že to bylo kvůli ochraně zvířat, odmítla.

A uživatel Jiří Vašina se pobavil nad samotným úvodem i závěrem akce.  „Twe, co to jako mělo bejt... slyšeli jsme slovo boží,“ pobavil se nad slovy primátora.

A k závěru doplnil, že onen rozpačitý potlesk „asi mluví za vše“.

„Chtěli jsme ukázat, že se dá vstup do nového roku oslavit i bez výbuchů, dýmu a zraněných zvířat. Na Národní muzeum se tak promítal příběh Prahy – toho, jaká je a kam směřuje. Líbilo se mi, že bylo představení tak barevné a pozitivní nebo že se pracovalo i s výtvarnou tvorbou pražských dětí,“ ocenil po akci pražský primátor Zděnek Hřib.

Videomapping ovšem nebyl včera jedinou akcí konanou v Praze. Konal se i tradiční novoroční ohňostroj a vyrazily na něj ke Kongresovému centru tisíce lidí. Ohňostroj byl věnován zesnulým v loňském roce, především zpěváku Karlu Gottovi.

Ohňostroj si i přes nelibost vedení města uspořádal spolek Ohňostroj pro Prahu z vlastních finančních prostředků. Na podívanou s názvem Praha božská se složili dárci z řad lidí i firem. A o ohňostroj se zasloužila i radnice Prahy 2, kde již dlouhá léta vládne koalice pod vedením ODS starostky Jany Černochové. Právě tato koalice se záměrem magistrátu nesouhlasila, a rozhodla se tedy tradiční ohňostroj přesunout na území své městské části.

„Zažili jsme nyní něco neuvěřitelného, i přes všechny překážky (a že jich nebylo málo) a někdy až otevřenou snahu nám věc znemožnit... se to podařilo, viděli jsme ohňostroj, který nás, myslím, všechny v danou chvíli skutečně spojil. Chtěli jsme tam být a užít si oslavu příchodu nového roku, jak se sluší a patří,“ napsal spolek Ohňostroj pro Prahu po akci.

A v komentářích se na akci snesla téměř jen samá chvála. „Děkujeme, obrovská účast lidí, znamená to, že ohňostroj Praze patří. Klobouk dolů všem organizátorům, Praze 2 a všem, co se podíleli,“ poděkovala v diskusi Jana Kessy.

Petr Petan též souhlasil s chválou ohňostroje: „Musím se připojit s velikým poděkováním, bylo to super a pevně věřím, že i za rok si ohňostroje užijeme, protože politické agitky v podobě komentovaného videomappingu nemají s oslavami roku nic společného. Takže ještě jednou díky.“

A další z uživatelů v podobném duchu k akci poznamenal, že na rozdíl od videomappingu raženého magistrátem se na ohňostroj zajde podívat i v příštím roce: „Klobouk dolů, opravdu pěkná akce. Budu se těšit, že příští rok bude opět ohňostroj a ne promítání dětských obrázků za dvě mega...“

Na fotografie z akce se můžete podívat přímo na facebookovém profilu radnice Prahy 2:

A k pražskému nezdaru s videomappingem se vyjádřil i marketingový expert Jakub Horák, přičemž glosoval: „Ten videomapping místo ohňostroje nebyl špatnej. Příště by si mohli lidi pouštět i stromeček a kapra v telce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…