Jídlo jako luxus, ceny letí nahoru? EU škodí, musíme být soběstační, zní od Okamury

18.09.2020 11:43

Ceny potravin stále letí vzhůru, přispěla k tomu i krize způsobená šířením koronaviru. Ceny některých komodit stouply dokonce o čtvrtinu. Vyřešila by to pomoc státu namířená k zajištění potravinové soběstačnosti naší země. Některé strany jsou o tom přesvědčeny. Mluví o tom především hnutí SPD Tomia Okamury.

Jídlo jako luxus, ceny letí nahoru? EU škodí, musíme být soběstační, zní od Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě upečený chléb

Jedním z mnoha důsledků koronakrize je růst ceny potravin. Zdražilo hlavně ovoce či zelenina, ale i další produkty, což by se mohlo negativně podepsat na životní úrovni nízkopříjmových skupin obyvatelstva, především seniorů. 

V té souvislosti se opět začalo výrazněji hovořit o nutnosti zajistit pro Českou republiku potravinovou soběstačnost. Dnes jsme odkázáni na dovoz z desítek jiných zemí, což podle některých analytiků vede k vyšším cenám. Je to logické. Dovést rajčata ze Španělska vyjde dráž, než z polí na Třebíčsku. Jenže pro pěstování potřebných komodit ve velkém, aby zároveň nešlo o luxusní potraviny, by bylo nutné vytvořit podmínky. 

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Někteří politici vytahují téma potravinové soběstačnosti zpravidla před volbami a poté, co se uzavřenou volební místnosti nechají téma opět na několik let usnout. 

Zemědělští experti často vzpomínají, že pokud by politici skutečně chtěli, lze s problémem něco udělat. Vzpomínají v té souvislosti na doby poměrně nedávné, kdy jsme si dokázali domácí poptávku pokrýt sami a ještě jsme vyváželi. Nejde přitom zdaleka jen o vzpomínaná rajčata. Týká se to i masa, třeba vepřového. 

Hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje, že velký podíl na likvidaci domácí produkce měl rozmach obchodních řetězců, které za účelem vysokých marží tlačí výkupní ceny na minimum a kvalitní české potraviny za takovou cenu není možné vyrobit. Pak je nutné dovážet nekvalitní potraviny odjinud. 

“Evropská komise podle nového prezidenta Agrární komory informovala Česko, že návrh zákona (který podporuje i hnutí SPD) na to, aby v obchodech bylo určité množství českých potravin, je v rozporu s jednotným evropským trhem! Opět vidíme, že Evropská unie z nás chce mít svou kolonii, kam může dovážet své potraviny horší kvality! EU nepomáhá, ale škodí,” míní hnutí Tomia Okamury.

V Poslanecké sněmovně proto už nějaký čas leží návrh zákona, podle něhož by obchodní řetězce musely od příštího roku nabízet minimálně 55 procent českých potravin s tím, že každoročně by se tento podíl zvedal o pět procentních bodů až do výše 85 procent. Návrh zákona však politické strany ve Sněmovně rozděluje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…