Jídlo, zájezdy, plyn... Podívejte se, co vše zdraží kvůli národní bance

14.11.2013 7:54

Podle deníku Právo můžeme očekávat zvýšení cen, a to v důsledku intervence České národní banky s cílem devalvovat uměle korunu na kurz 27 Kč za euro. Již nyní zdražují některé druhy elektroniky a poté, co dojdou obchodníkům zásoby, dojde i na další druhy zboží. Porostou ceny některých potravin i ceny zájezdů.

Jídlo, zájezdy, plyn... Podívejte se, co vše zdraží kvůli národní bance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Předpokládá se, že zdraží i elektronika a bílé zboží. Ceny v některých případech prý rostou už nyní, kdy se ještě do nákupů zboží obchodníky slabá koruna nepromítla. „Někteří obchodníci začali zdražovat dokonce dříve, než nastaly reálné dopady do cen. Týká se to hlavně bílé techniky,“ řekl Právu analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Hatlapatka mluví o zdražení zboží z dovozu a pohonných hmot. „Je nasnadě, že jde o věci, které se dovážejí. Na ceny pohonných hmot má zásadní vliv kurz koruny vůči americkému dolaru. Pokud bychom započítali jen oslabení koruny, jednalo by se o 50 až 80 haléřů za litr. Jen díky poklesu cen benzínu na trzích v Rotterdamu by zdražení mohlo být nižší,“ řekl Právu Hatlapatka.

Zdraží i domácí potraviny

Prezidenta Agrární komory Jana Veleba upozornil, že z dovozu dnes pochází například více než polovina tuzemské spotřeby vepřového masa, takřka 50 procent sýrů, zhruba pětina drůbežího masa a brambor.

Veleba dále v Právu objasnil důvody zdražení tuzemských potravin, protože podraží základní vstup zemědělců, nafta do jejich strojů. „Zdraží to i krmiva, protože se neobejdeme u krmných směsí pro hospodářská zvířata bez sóji,“ poznamenal Veleba. Nárůst cen vstupů podle něj oslabí ekonomiku celého zemědělského odvětví.

Ceny potravin v obchodech prý budou závislé na rozhodnutích obchodních řetězců. Konkurence je velká. „V důsledku silné konkurence a možnosti nahrazení zahraničního zboží domácími alternativami by k růstu cen dojít nemuselo,“ uvedl pro Právo analytik. Zachování řetězců nelze jednoznačně předvídat.

Zdraží dovolená i plyn

„Dovoz zemního plynu se bude v důsledku pohybu kurzu koruny vůči světovým měnám prodražovat. Nelze vyloučit, že v řádu několika měsíců dojde k růstu cen pro koncové zákazníky,“ řekl Právu mluvčí skupiny RWE Martin Chalupský.

Nejvíce prý pocítí lidé změnu kurzu na dovolených v zahraničí. „Každý, kdo pojede do zahraničí, bude mít vše dražší než doposud. Lidé zaplatí více i u cestovních kanceláří, pokud tyto nebyly zajištěny proti výkyvům kurzů. Projeví se to už u zimních zájezdů,“ dodal Hatlapatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…