Jihlavští lékaři odmítli vyšeřit uprchlíky. Lékařská komora se jich ale zastala

06.02.2016 21:11

Podle informací Českého rozhlasu odmítli lékaři na Jihlavsku vyšetřit irácké uprchlíky, kteří do České republiky přiletěli v průběhu ledna. Případem už se začala zabývat Česká lékařská komora, podle které mohou být důvody přetlak pacientů v regionu či mediální pozornost, která je uprchlíkům věnována.

Jihlavští lékaři odmítli vyšeřit uprchlíky. Lékařská komora se jich ale zastala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

Jak uvedl Český rozhlas, křesťanské uprchlíky z Iráku, kteří v uplynulém měsíci přiletěli do Česka nechtěl vyšetřit žádný z patnácti oslovených jihlavských lékařů. „Říkali, že lékaři je odmítají, nevysvětlovali mi důvody, ale byli z toho samozřejmě velmi smutní,“ popsal situaci pro Český rozhlas farář Jakub Holík, který se uprchlíkům snažil v hledání doktorů pomoci.

„Oslovil jsem několik přátel, které znám z kostela, jež jsou věřící lidé a praktičtí lékaři, a právě jeden z nich řekl, že rád pojede,“ dodal farář s tím, že uprchlíky nakonec vyšetřila jedna třebíčská lékařka.

Podle předsedy lékařské komory na Jihlavsku nejde o xenofobii

Jména jihlavských lékařů ani přesné důvody odmítnutí vyšetření nicméně Nadační fond Generace 21, který přesun Iráčanů do České republiky organizuje, nechce zveřejnit. K situaci se vyjádřil i předseda lékařské komory na Jihlavsku Karel Dvorník, který se svých kolegů zastal. „Jsem stoprocentně přesvědčen o tom, že nejde o nějaké xenofobní důvody,“ uvedl. „Navíc jsme všichni přísahali, takže věřím tomu, že kdyby opravdu šlo o nějaké ohrožení života, každý z nás by tu péči poskytl,“ poznamenal.

Česká lékařská komora upozornila, že oslovení lékaři mohli odmítnout vyšetření z důvodu celkového přetlaku pacientů na Jihlavsku a také malého počtu doktorů. Dvorník se prý rovněž domnívá, že roli mohla hrát i pozornost, která je s uprchlíky spojená.

Nespokojený europoslanec

Lékařská komora na Jihlavsku tedy případ dál vyšetřovat nebude. Další skupinu dvaceti uprchlíků, která v pátek na Jihlavsko přijela, jihlavští doktoři také vyšetřovat nebudou, neboť se o to postará doktorka ze sedmnáct kilometrů vzdálené Třeště. Do České republiky by mělo dorazit celkem sedmatřicet křesťanských rodin, což představuje 153 lidí.

Problému si všiml i europoslanec Libor Rouček (ČSSD), kterého údajná neochota jihlavských lékařů pořádně naštvala. „Nemohu tomu ani uvěřit. V každé normální demokratické zemi by takovéto počínání lékařská komora prošetřila a tyto tzv. lékaře případně potrestala. U nás řekne, že s tím nebude nic dělat, a ještě se jich zastane!“ rozzlobil se na svém Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…