Jihoafrický soud uznal Krejčířovu vinu v případu pokusu o vraždu a únos

24.08.2015 13:16

Soud v Johannesburgu dnes uznal vinu Čecha Radovana Krejčíře v případu pokusu o vraždu a únosu. Pro Krejčíře je to vůbec první odsouzení v Jihoafrické republice. O verdiktu informoval zpravodajský portál eNCA. Výše trestu prozatím oznámena nebyla. Případ se týká únosu a mučení bratra drogového dealera, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, který podle obžaloby pro českého podnikatele převážel. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. České televizi po dnešním rozhodnutí soudu řekl, že lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou.

Jihoafrický soud uznal Krejčířovu vinu v případu pokusu o vraždu a únos
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

Soud ve verdiktu uvedl, že Krejčíř je vinný z únosu, pokusu o vraždu a také z pokusu o držení drog. Jeho blízký spolupracovník Desai Luphondo byl uznán vinným z držení drog.

Krejčíř podle obžaloby spolu s několika dalšími lidmi unesl, mučil a pokusil se zabít Bhekiho Lukheleho. Ten Krejčíře u soudu označil za muže, který ho kopal a poléval vroucí vodou. Podle prokuratury tak chtěl Krejčíř zjistit, kde se nachází Lukheleho bratr, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, které údajně pro českého podnikatele převážel.

Soudce Colin Lamont prohlásil, že přijal výpověď Lukheleho a věří tomu, že byl unesen, čtyři dny zadržován a mučen. Dodal také, že Lukheleho identifikaci Krejčíře potvrdili další svědci.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…