Jihočeská ČSSD bude v příštím roce hájit vedení kraje

26.12.2019 6:42

Tři volební období vládne ČSSD Jihočeskému kraji. V roce 2020 bude v krajských volbách svou pozici obhajovat. Otázkou je, zda sociální demokracie zařadí na kandidátní listinu svého jihočeského předsedu Jiřího Zimolu, který si s dalšími kolegy ze strany nechal zaregistrovat hnutí Změna 2020. Krajské volby proto budou na jihu Čech jednou z největších událostí v regionu v příštím roce.

Jihočeská ČSSD bude v příštím roce hájit vedení kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) avizovala, že už v příštích volbách nechce být lídrem kandidátky. Ovšem některé okresní organizace sociální demokracie ji navrhly na první místo. Své lídry pro krajské kandidátky budou kromě ČSSD vybírat na jaře i jiné politické subjekty.

Kromě voleb se jižní Čechy pro rok 2020 připravují i na jiné zajímavé události. Skončí stavba nové části knihovny v Českých Budějovicích, která letos začala. Náklady jsou více než 160 milionů korun. V polovině roku 2020 začne modernizace vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Správa železniční dopravní cesty vypsala před Vánoci tendr v předpokládané hodnotě 540 milionů korun. Nová bude střecha i fasáda.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude dál stavět dvě části D3, které vytvoří obchvat Českých Budějovic. Náklady jsou 12,5 miliardy Kč, hotový by měl být v létě 2022. Investičně bude stát připravovat tři zbývající úseky D3 v kraji, Třebonín - Kaplice nádraží, Kaplice nádraží - Nažidla a Nažidla - Dolní Dvořiště. Projekční ceny těchto částí D3 jsou dohromady devět miliard korun, řekl ČTK mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Investice plánují i firmy. Největší česká mlékárna Madeta zprovozní koncem roku novou sýrárnu v Plané nad Lužnicí, do níž investuje stovky milionů Kč. Budějovický Budvar uvedl koncem letošního roku do zkušebního provozu novou stáčírnu lahví. V roce 2020 chce dokončit 1. etapu rozšiřování kapacity hlavního kvašení a zahájit druhou. Investice budou přes 250 milionů, sdělila ČTK PR manažerka pivovaru Markéta Ježková.

Velké investice připravuje i Tábor. Na jaře začne stavba sportovní haly za více než 150 milionů Kč. Kromě toho pokračuje projekt výstavby centra pro seniory, která bude stát přes 200 milionů. "Jedná se o dvě největší investiční akce města za posledních řadu let," uvedl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020). Slatinné lázně Třeboň dokončí v květnu modernizaci Bertiných lázní, která začala letos v září. Lázně investují 175 milionů korun, dalších 60 milionů bude stát zařízení 87 pokojů.

Z kulturních událostí už některé festivaly zveřejnily program. Tenorista José Cura, syn Plácida Dominga, jazzový bubeník Billy Cobham i kytarista Carlos Piňana vystoupí na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov. Přehlídka přinese od 17. července do 8. srpna 20 koncertů. Zakončí ji pocta Beethovenovi, při níž zahrají Berlínští symfonici. Desítky kapel již ohlásila i akce Mighty Sounds v Táboře, kam od 10. do 12. července přijedou i The Rumjacks nebo Dropkick Murphys.

Ruské umění připomene Alšova jihočeská galerie. Výstava ponese název Malevič a ruská avantgarda. "Představíme ucelenou sbírku 36 avantgardních prací z Muzea umění v Jekatěrinburgu," řekl ČTK ředitel galerie Aleš Seifert. Jihočeské divadlo nabídne před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově stejně jako letos osm titulů. Činohra přinese premiéru komedie Da Vinci, kterou zrežíruje Petr Zelenka, druhou premiérou bude autorská inscenace Petra Formana, příběh podle románu Alexandra Grina Zářivý svět.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…