Jihočeský kandidát ČSSD: Referendum o církevních restitucích není vhodné

24.10.2013 17:05

Václav Valhoda kandiduje z 6. pozice za ČSSD v Jihočeském kraji a nás zajímalo, s jakými prioritami kandiduje, a proč by jemu a ČSSD měli dát voliči přednost. Otázky ale nezodpověděl. Svěřil se však se svým názorem na spolupráci ČSSD a KSČM a řeč byla i o církevních restitucích.

Jihočeský kandidát ČSSD: Referendum o církevních restitucích není vhodné
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Volyně patří k městům, kde chybějící zákon o vyrovnání s církvemi způsoboval nemalé komplikace, které mimo jiné vedly ke stěhování obyvatel z města. Právě k výstavbě nových rodinných domků by měly být totiž ve městě využity pozemky dosud blokované církevní restitucí. Jak se situace změnila poté, co byly tzv. církevní restituce schváleny?

Prozatím nijak. Jednal jsem se zástupci církví, kterým se mají pozemky a nemovitosti na katastrálním území Volyně vracet. Vůle se dohodnout zde je. Časový prostor k hledání řešení s ohledem na vydávací proces nám jistě umožní najít vhodný způsob společné přípravy pozemků pro budoucí výstavbu rodinných domků.

A jak se stavíte k záměrům KSČM, která chce po volbách uspořádat referendum o církevních restitucích? ČSSD chce možnost referenda o restitucích sice ještě zvážit, již se ale nechala slyšet, že pokud ale uspěje ve volbách, zahájí okamžitě jednání s církvemi o snížení kompenzací za nevydaný majetek a zároveň zpřísní kontrolu již vydávaného majetku. Domníváte se, že referendum může mít nějakou šanci na úspěch?

Referendum o církevních restitucích není v tomto případě vhodné. Referendum by pouze ukázalo nálady mezi občany, navíc dobře živené určitými skupinami politiků (dopady ekonomické krize, chudoba, sociální napětí). Referendum mělo být např. při rozdělení státu, při vstupu ČR do EU anebo by se mělo využít při přijetí EURA. Církvím se po 25. únoru 1948 zabavené pozemky a nemovitosti musí vrátit. Souhlasím však s jednáním o snížení finanční částky jako kompenzace za nevydaný majetek, a rovněž souhlasím se zpřísněním kontrol při vydávaní majetku. Odhadnutá cena vráceného majetku se mi zdá přemrštěná.

Působíte také v radě Jihočeského kraje, kde i přes protesty usedli po volbách komunisté. Jak se ke koalici stavíte vy osobně? A dokážete si představit spolupráci s komunisty i na vládní úrovni?

Koalice s KSČM na komunální a regionální úrovni si myslím není na překážku. Zde jde o činnosti, které musíte bezpodmínečně pro obec, městys, město a kraj zajistit. Jde zde především o lidi, se kterými máte společný názor na rozvoj (ne politický) spravované lokality. Na vládní úrovni si otevřenou spolupráci s KSČM zatím představit nedovedu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…