Jihočeský kraj chce církvím zdaňovat také příspěvky na činnost

25.06.2016 10:55

Církvím by se měly zdaňovat nejen peněžité náhrady za majetek nevydaný v restitucích, ale i roční příspěvky na činnost. Uvádí to návrh novely zákona o majetkovém vyrovnání Jihočeského kraje, který tento týden dostali poslanci a čeká jej nyní posouzení ve vládě. V dolní komoře leží už déle obdobná předloha opoziční KSČM, jež by zdanila jen náhrady a k níž se kabinet na stanovisku v dubnu neshodl.

Jihočeský kraj chce církvím zdaňovat také příspěvky na činnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedna z budov v areálu Pražského hradu navrácená Římskokatolické církvi

Novela Jihočeského kraje by se nevztahovala na částky, které už stát církvím podle zákona o majetkovém vyrovnání a následně uzavřených smluv vyplatil. „Pokud se týká uzavřených smluv o vyplacení finančních náhrad, tyto nikterak neomezují právo státu zdanit tato plnění,“ stojí v důvodové zprávě předlohy.

Sobotka: Jde o snahu sbírat volební body

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve uvedl, že pokládá návrh Jihočeského kraje za snahu sbírat volební body. Upozornil podle něho na značné riziko, že by neuspěla před Ústavním soudem. Jihočeský hejtman a Sobotkův stranický kolega Jiří Zimola na to reagoval, že rozumí slovům Sobotky jako předsedy vlády, ale dodal, že Sobotka je i předsedou ČSSD, která měla revizi církevních restitucí v programu.

ČSSD a ANO se s církvemi snažily v minulosti změny vyjednat, ale nepodařilo se jim to. Koaliční smlouva stanoví, že se církevní restituce nebudou bez souhlasu náboženských společností měnit.

Cílem je narovnání postavení státu

Cílem návrhu Jihočeského kraje není podle důvodové zprávy zpochybnit způsob provedení církevních restitucí ani potřebu vypořádat se z historického hlediska s některými křivdami spáchanými na církvích a náboženských společnostech. „Jeho cílem je narovnání postavení státu, církví a náboženských společností tak, jak to bylo obvyklé v případě jiných restituentů,“ stojí ve zdůvodnění.

Návrh KSČM podpořil ve vládě jako jediný ze členů ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, podle něhož jsou církevní restituce přehnaně vysoké. Lidovci to označili za populistické. Sociálnědemokratičtí členové kabinetu se tehdy hlasování zdrželi.

Zákon o majetkovém vyrovnání schválený v minulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS) počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle něj nevydávají, mají církve během 30 let získat finanční náhradu 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Zároveň se během 17 let snižuje až na nulu příspěvek na podporu činnosti církví. Letos je rozpočtován zhruba na 1,37 miliardy korun. Finanční náhrada má letos činit podle schváleného rozpočtu asi 2,06 miliardy korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…