Jihočeský kraj otestuje kvůli bezpečnosti řidičů nové plašiče zvěře

09.07.2021 17:18 | Komerční článek

Hlavním cílem pilotního projektu Odboru životního prostředí při Krajském úřadu Jihočeského kraje, který spočívá v testování nových typů plašičů zvěře, je omezit střety motorových vozidel se zvěří a zvýšit tak bezpečnost řidičů na silnicích. Na projektu dlouhodobě spolupracoval Jihočeský kraj, Police ČR a Ředitelství silnic a dálnic.

Jihočeský kraj otestuje kvůli bezpečnosti řidičů nové plašiče zvěře
Foto: pixabay.com
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Dva různé typy plašičů budou podle náměstek hejtmana Františka Talíře umístěny na vybraných rizikových úsecích silnic první, druhé a třetí třídy, kde hrozí střety aut se zvířaty nejčastěji.
 
„První typ je elektronický s názvem DeerDeter, druhý je opticko-pachový s názvem Multi-Wildschutz-Warner. Oba už byly vyzkoušeny v Ústeckém kraji s velmi dobrým výsledkem. Pevně věřím, že přispějí k bezpečnosti na našich jihočeských silnicích. Zvěř by měla být součástí přírody a neměla by končit pod koly automobilů,“ uvedl první náměstek hejtmana Talíř. 
 
„Elektronický plašič je umístěn ve voděodolném krytu z plexiskla, který mimo jiné obsahuje dva senzory, které jsou aktivovány světlomety blížícího se vozidla. Zařízení se uvede v činnost a začne vydávat vysokofrekvenční zvuk, který zvěři silně vadí a zabraňuje vstupu zvěře do vozovky. Navíc je aktivován pouze v době, kdy po silnici projíždí vozidla, čímž umožňuje zvěři překračovat vozovku v době, kdy nehrozí nebezpečí střetu,“ popsala koordinátorka projektu Veronika Królová.
 
Opticko-pachový plašič zase využívá variabilitu odrazu světla a pachu. Když je zasažen světlomety automobilu, různě zbarvené odrazky začnou pod různými úhly vytvářet záblesky světla v různých barvách tak, aby zasáhly co nejširší spektrum barev vnímané zvěří a v přechodu přes komunikaci ji to odradilo.
 
Oba typy plašičů se aktuálně připevňují k patníkům podél silnice. Na jeden kilometr komunikace je jich zapotřebí 40 kusů. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…