Jihočeský starosta: Je úsměvné opírat se o hlasy poslanců, kteří nikoho nezastupují

27.06.2013 8:06

Podle starosty Jindřichova Hradce Stanislava Mrvky (ČSSD) je současná kauza jen vyvrcholením politiky, kde se nemorální jednání stalo obecně uznávanou normou a je rád, že se orgány činné v trestním řízení pomalu odvažují ukázat i na ty tzv. nedotknutelné. Rozhodnutí prezidenta ho nepřekvapuje. Je ale skeptický k významu nadačního fondu na snižování státního dluhu, který prezident nedávno zřídil. S tím, ale i s investicemi, které město letos čekají a prioritami, které má on sám do konce volebního období, se svěřil našim stránkám.

Jihočeský starosta: Je úsměvné opírat se o hlasy poslanců, kteří nikoho nezastupují
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Co říkáte současné kauze, která vedla k pádu premiéra a celé vlády? A jak se stavíte k rozhodnutí prezidenta, který se rozhodl jmenovat úřednickou vládu?

Kauza, o které hovoříte, je jen vyvrcholením politiky, kde se nemorální jednání stalo obecně uznávanou normou. Tento stav přispěl k absolutnímu znechucení obyvatel a vyvrcholení nezájmu o věci veřejné. Kdo ví? Možná to byl i záměr. Dejte nám při volbách hlas a pak se nestarejte. My budeme dělat to, co se hodí nám. Já myslím, že je jen dobře, že se orgány činné v trestním řízení pomalu odvažují ukázat i na ty tzv. nedotknutelné. Hlavně, aby se to dotáhlo do konce, a neskončilo to u soudu pod stolem.

Jednání pana prezidenta nikoho soudného nemohlo překvapit. Tyto své kroky jasně deklaroval dlouho dopředu a v podstatě udělal jen to, co otevřeně říkal. Ti, co se dnes tváří překvapeně, tak jen hrají divadlo pro veřejnost s velmi falešnými tóny. Tvrdit, že mají většinu ve sněmovně o síle 101 hlasů, je rovněž velmi úsměvné. Většina opřená o hlasy poslanců, kteří nikoho nezastupují (vlastně jen sami sebe), je další falešný tón v koaličním souboru. A veřejnost na to jen zírá a říká si, co všechno je možné na tomto našem malém dvorečku.

Ač podobná akce v dějinách ČR nemá obdoby, nejde o první zatýkání členů zákonodárného sboru v souvislosti s korupcí. Co je podle vás příčinou toho, že v poslední době kauzy vycházejí najevo? Vnímáte to jako pozitivní signál?

Ten signál je velmi jasný, ale může být také velmi problematický. Minulé kauzy už národ vyškolily v tom, že obvinění je jen začátek. Poté, co se do procesů vloží právnické kapacity, podstatu obvinění zpochybní nebo zamlží, a méně statečné soudy ji odloží. Potom je vyslán další negativní signál pro veřejnost o životě v právním (neprávním) státě. Proto bych si zásadní komentáře nechal na dobu, až budou kauzy vyřešeny. Ale abych jasně odpověděl na vaši otázku. Ano jsem rád, že ten, kdo něco spáchal, má být potrestán a to bez ohledu na své postavení a stranické tričko.

Prezident Zeman nedávno potvrdil zahájení činnosti nadačního fondu, který má snižovat státní dluh České republiky. Vítáte tento krok prezidenta a domníváte se, že se myšlenka uchytí i mezi občany?

Nechci zpochybňovat ušlechtilé úmysly pana prezidenta, ale myslím si, že to státní rozpočet nezachrání. Pokud se bude rozumně hospodařit, méně krást a nebudou se vyvádět státní peníze přes podivné subjekty do daňových rájů, tak se stav bude lepšit jen pomalu. Je proto nezbytné, aby na rozhodujících funkcích pracovali lidé osobně stateční, a kteří chápou, že veřejné prostředky nejsou jejich osobním vlastnictvím a že se o ně musí starat s péčí řádného hospodáře.

Ve městě nedávno proběhla výstavba kruhového objezdu na jedné z městských křižovatek. Jaké další investice v rámci infastruktury  letos ještě plánujete? Co je ve městě nejvíce potřeba?

Zásadních investic je několik. Mezi nejpotřebnější bych považoval zateplení třech mateřských škol, komunikace Horní Žďár – Dolní Pěna, vybudování kompostárny, dokončení další etapy rekonstrukce Muzea fotografie a moderních obrazových médií, vybudování parkoviště u obchodního centra na sídlišti Vajgar a rekonstrukce kogenerační jednotky u čističky. Mimo tyto hlavní běží ještě mnoho dalších, které jsou směrovány zejména do infrastruktury. To znamená, že v letošním roce jsme se zaměřili hlavně na akce nezbytné k vylepšení podmínek života ve městě a v místních částech a nemáme plánovanou žádnou mega akci. Jsem velmi rád, že v době hospodářské recese, se podařilo vyčlenit 33 % rozpočtu města do investic, což vlastně také znamená podporu podnikání. Pokud by takto hospodařil stát, tak mají dostatek práce i stavební firmy.

Jak se stavíte k myšlence, kterou nyní prosazuje zástupce ombudsmana Stanislav Křeček, že by krajské úřady neměly v odvolacích řízeních o přijetí dětí do mateřských škol rozhodovat na základě toho, jaká je kapacita těchto zařízení a zda už je, či není zaplněna? Zřizovatelé školek, což jsou většinou radnice, mají podle jeho slov dost času kapacity školek do září, tedy do zahájení nového školního roku, rozšířit. Souhlasíte?

Podle mého názoru je to klasická ukázka toho, že se stále něco chytá za ocas. Zřizovatelé školek by měli podle demografických údajů s dostatečným předstihem vytvářet podmínky pro úplné pokrytí požadavků svých obyvatel. To však není práce jen na jedno volební období, ale je potřeba myslet trochu strategicky. Na druhé straně je potřebné, aby tato starost obcí byla podpořena nejen kraji, ale i státem. Nám se v tomto volebním období za podpory Jihočeského kraje podařilo rozšířit kapacity mateřských škol o 162 míst a v tomto okamžiku pokrýváme potřeby obyvatel v plném rozsahu.

Budete muset ve městě letos nebo v nejbližších letech řešit situace ve školství? Například kapacity v MŠ, naplněnost ZŠ a SŠ. Jaké investice do MŠ a ZŠ chystáte?

Otázky řešení kapacity školek považuji v podstatě za vyřešenou, a co se týká škol, tam rovněž v dohledné době nějaká řešení nepřipravujeme.

Co je vaším cílem do konce volebního období? Budete se snažit příští rok obhájit mandát?

Dokončit body našeho volebního programu, schválit strategické dokumenty (územní plán, dopravní obslužnost a strategický plán rozvoje města) a přesvědčit obyvatele, že vykonávat komunální politiku se dá i slušným způsobem a naprosto otevřeně. Na otázku zda budu obhajovat svůj mandát je ještě příliš brzo. Je nejprve potřeba dokončit práci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…