Jihomoravský kraj dostane z EU na opravy silnic 1,2 miliardy

25.07.2017 11:44

Jihomoravský kraj uspěl se všemi 23 žádostmi o dotaci na rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy, z Evropské unie v první výzvě dostane téměř 1,2 miliardy korun. V tiskové zprávě to dnes uvedl Jiří Klement z tiskového oddělení krajského úřadu. Podle něj jsou projekty ve výši 1,5 miliardy korun, zbytek kraj poskytne z vlastního rozpočtu. Stavby financované z Evropské unie musí být hotové do října příštího roku. Největší bude rekonstrukce silnice mezi Deblínem a Tišnovem za 270 milionů korun, píše ČTK.

Jihomoravský kraj dostane z EU na opravy silnic 1,2 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Práce mezi Deblínem a Tišnovem začnou v závěru srpna. „Opravíme 6,5 kilometru vozovky a pět mostů. Dotace by měla pokrýt 225 milionů a kraj dá ze svého rozpočtu 45 milionů korun,“ uvedl hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD), který je zodpovědný za dopravu.

Mezi další úseky patří například průtahy obcemi Ostrovačice, Hrádek, Moutnice, Krhovice, Jamolice, Těšetice, Suchohrdly a Přímětice nebo Hrubá Vrbka. Opraví se i silnice z Kyjova přes Milotice na Ratíškovice, z Bzence Přívozu do Strážnice, z Tišnova do Drásova, z Terezína do Velkých Pavlovic, ale i most v Brně.

Hanák si získání peněz na všechny projekty pochvaluje. „Pro Jihomoravský kraj je to obrovský úspěch a zároveň potvrzení, že se vyplácí naše snaha pečlivě projekčně připravovat stavby. Jsme na špici mezi regiony v čerpání dotací na opravy silnic a budeme v takto nastaveném trendu pokračovat,“ řekl Hanák. Podle něj je v Integrovaném regionálním operačním programu pro kraje do roku 2020 připraveno pro tyto účely 30 miliard korun. „Pro jižní Moravu chceme z těchto peněz získat co nejvíce. Kraj už aktivně registruje projekty do druhé výzvy dotačního programu,“ dodal náměstek.

Jihomoravský kraj spravuje skoro 4000 kilometrů silnic nižších tříd. Kromě peněz z Evropské unie a vlastního rozpočtu opraví silnice i za peníze od státu. Vláda letos vymezila krajům tři miliardy korun stejně jako loni.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…