Jihomoravští poskytovatelé sociálních služeb dostanou 40 milionů

12.09.2016 13:17

Poskytovatelé sociálních služeb v Jihomoravském kraji dostanou dalších více než 40 milionů korun. Celkem 24 milionů bude z ministerstva práce a sociálních věcí, 14 milionů z Evropské unie a přes dva miliony dá kraj, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek zodpovědný za sociální služby Marek Šlapal (ČSSD). Zprávu přinesla ČTK.

Jihomoravští poskytovatelé sociálních služeb dostanou 40 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle něj se peníze dostanou zhruba na polovinu z 500 služeb. Stát dal kraji letos na sociální služby už přes 800 milionů korun. Kraje převzaly financování sociálních služeb od ministerstva práce a sociálních věcí od loňského ledna. Jihomoravský kraj na to od státu letos dostal nejprve 780 milionů, poté obdržel dalších 30. Nynějších 24 milionů je od státu ještě navíc. Kromě toho kraj získal i peníze z Evropské unie na financování sociálních služeb v několika příštích letech a desítky milionů vynakládá z vlastního rozpočtu.

Kromě peněz od státu dal Jihomoravský kraj na sociální služby 80 milionů z vlastního rozpočtu

Celkem 40 milionů půjde zhruba na 250 služeb. „Rozdělíme je tak, aby všichni poskytovatelé bez ohledu na zřizovatele nebo typ dosáhli na finanční podporu alespoň ve výši 78 procent svých požadavků. Někteří už toho dosáhli, někteří ne. Je to asi polovina,“ doplnil Šlapal. Podle něj se peníze dostanou na terénní a ambulantní služby, které zahrnují například rozvoz obědů nebo návštěvu sociálních pracovníků u klientů, ale také například na pobytové služby jako třeba domovy pro seniory a podobně.

Šlapal bude také iniciovat poslance za ČSSD k tomu, aby se ze strany státu prosadil jasný způsob výpočtu finančních prostředků pro poskytovatele. „Jsem rád, že se nám letos podařilo několikrát peníze navýšit, ale jasný způsob výpočtu by ulehčil práci zřizovateli, který peníze rozděluje, ale i poskytovatelům služeb a v konečném důsledku uživatelům. Je těžké plánovat rozdělení peněz, když zřizovatel neví, kolik jich nakonec bude, a poskytovatel neví, s čím může počítat,“ dodal Šlapal.

Kromě peněz od státu dal Jihomoravský kraj na sociální služby 80 milionů z vlastního rozpočtu a dalších 37 milionů pro neziskové organizace. Získal také 260 milionů z Evropské unie. Prvních 14 milionů rozdělí ještě letos jako součást zmíněných 40 milionů, zbytek bude postupně rozdělovat do roku 2018.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …