Jílková dnes slibuje hody. Přijdou komunista Skála, pohraničník, Čuňas Stárek i historik z ÚSTRu

09.06.2016 14:14

KSČM tvrdí, že socialismus neselhal, jen nedostal potřebný čas a prostor. „Souhlasíte, nebo jste proti?“ se dnes večer bude ptát svých hostů moderátorka Michaela Jílková v pořadu Máte slovo.

Jílková dnes slibuje hody. Přijdou komunista Skála, pohraničník, Čuňas Stárek i historik z ÚSTRu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

Letos v únoru, šedesát osm let po únorovém převratu, vydala Komunistická strana Čech a Moravy prohlášení, ve kterém se hlásí k revolučnímu odkazu tohoto roku a oceňuje práci budovatelů socialismu. Zároveň se omluvila všem, které deformace systému negativně poznamenaly. Reakcí na toto prohlášení bylo podání trestního oznámení pro popírání a ospravedlňování genocidy od několika organizací.

Socialismus neselhal, jen neměl dost času pro realizaci

Na nedávném květnovém sjezdu KSČM došlo mezi umírněným a ortodoxním křídlem strany k boji o vedoucí pozice. Výsledkem bylo zvolení představitele radikálnější skupiny komunistů Josefa Skály do vedení strany. Ten ve svém projevu zmínil, že atmosféra ve společnosti se dramaticky změnila a že socialismus u nás neselhal, jen neměl dostatek prostoru a času pro realizaci. KSČM vidí budoucnost naší společnosti ve změně společenského systému, protože ne kapitalismus, ale socialismus je prý řešením budoucnosti.

V pořadu Máte slovo se tak bude diskutovat o otázkách: Selhal socialismus, nebo neměl dostatek prostoru a času? Byl revoluční rok 1948 pučem, anebo šlo o přirozený a nevyhnutelný vývoj, který odrážel potřeby a přání našeho národa? Dochází po sametové revoluci k přepisování dějin České republiky?

Diskutovat o uvedených otázkách budou politici KSČM i jejich odpůrci. Mezi ně se řadí František „Čuňas“ Stárek, bývalý disident, pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů a kandidát na senátora za ODS. Sám tvrzení KSČM o tom, že socialismus neselhal, jen neměl dostatek prostoru, odmítá. „V zemích, kde více prostoru dostal, je to ještě horší – např. Severní Korea,“ argumentuje.

Komunistická ideologie parazituje na předstíraném sociálním soucitu

Ve studiu bude diskutovat také historik Petr Blažek, který se specializuje na dějiny totalitních režimů. Podle jeho názoru je snaha o vytvoření utopické kolektivistické společnosti již v zárodku komunistické ideologie, která parazituje na předstíraném sociálním soucitu a solidaritě.

Dalším účastníkem debaty bude vysokoškolský student práv ze Sokolova Martin Horvát. Podle jeho názoru je myšlenka komunismu krásná, ale jako každá utopie neproveditelná. „Socialismus a potažmo komunismus je zlo, kterému nesmíme dát ani vteřinu prostoru, jinak každého aktivního a poctivého člověka v této zemi zničí,“ míní Horvát.

Socialismus třetí cesty nikdy prostor nedostal

Lékařka z Prahy Denisa Víznerová ale poukazuje na to, že socialismus třetí cesty, který reprezentoval např. Alexander Dubček, nikdy prostor nedostal.

Podle člena Mladých komunistů Zdeňka Štefka socialismus neselhal, selhala jen jeho první historická podoba s řadou deformací vnitřních i vnějších. Socialismus prý je budoucností lidstva, protože znamená racionální a efektivní využívání zdrojů, lidskou důstojnost, více svobody a práv, mír, trvale udržitelný rozvoj lidského potenciálu a celé společnosti.

Socialismus byl funkční víc než dnešní poměry

Diskuse se zúčastní také místopředseda ÚV KSČM pro ideologii a propagandu Josef Skála.

V tom, co je pro život většiny normálních lidí nejdůležitější, byl podle Skály socialismus funkční mnohem víc než dnešní poměry. V mnohém ale vyžadoval další modernizaci. Ta už však šanci nedostala.

Poněkud jiné názory bude mít zřejmě Ondřej Müller, jehož dědeček byl u PTP, pradědeček kulak byl vězněn. „Socialismus měl 40 let, což je hodně prostoru. Nikdy v žádné zemi na světě nevedl socialismus k prosperitě a štěstí národa. Vždy a všude je spojen s bídou, politickými vězni, násilím, nesvobodou a mnoha mrtvými. To asi není náhoda,“ myslí si.

Milan Richter, předseda Národní rady Klubu českého pohraničí, je přesvědčen o tom, že socialismus neselhal. Argumentuje mimo jiné tím, že za socialismu bylo většině lidí, kteří poctivě pracovali a plnili občanské povinnosti, lépe.

Poslední předprázdninové Máte slovo vysílá ČT 1 dnes od 21:00 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…