Jinde neuvidíte: Italský ostrov Lampedusa, 28. července 2020. A teď si představte, že byste tam na pláži leželi vy a zažili, co vám teď pustíme

05.08.2020 15:27

Italský senátor Matteo Salvini může být souzen v další kauze týkající se jeho protiimigrační politiky. Horní komora tamního parlamentu ho totiž zbavila imunity pro trestní stíhání kvůli tomu, že loni v srpnu odmítl povolit vylodění migrantů z lodi Open Arms v italském přístavu. To mu ovšem nebrání v tom, aby na svém facebooku, který sleduje skoro 4,5 milionu fanoušků, pravidelně ukazoval videa „zkázy“ a „hrůzy“, jež Itálii způsobuje nelegální migrace. Díky Salviniho věhlasu má řada jeho videí stovky tisíc přehrání.

Jinde neuvidíte: Italský ostrov Lampedusa, 28. července 2020. A teď si představte, že byste tam na pláži leželi vy a zažili, co vám teď pustíme
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Lampedusa, červenec 2020

Anketa

Který moderátor talk show je lepší?

34%
hlasovalo: 8592 lidí
„Un video che vale più di mille analisi,“ tedy video, které má větší hodnotu než milion analýz, poznamenal Salvini k záznamu, který dnes ParlamentníListy.cz jako jediné médium v Česko-Slovensku publikují. Ačkoli jde o krátký a prakticky nenápadný záznam, jeho hodnota je pro současné dění v Itálii vypovídající.

Jediné, co na něm je vidět, v podstatě zahrnuje záběry jakýchsi lidí, téměř určitě nelegálních migrantů, kteří se vylodili kdesi na malém ostrůvku mezi Afrikou a Sicílií a pochodují neznámo kam. Na jediný okamžik není vidět starého člověka. Stejně tak na videu absentuje kdokoli nemocný či zraněný. Vesměs jde o mladé muže, které Salvini opakovaně označil jako „chlapce s pejsky a mobily v rukách“.

Někdejší italský ministr vnitra k videu poznamenal také slovo l'umiliazione (ponížení), a to v souvislosti s Itálií. Už pár dnů poté na půdě parlamentu Salvini řekl, že děkuje Pobřežní stráži za to, co dělá. Dále například kritizoval některé z agilních policistů, kteří podle něj pronásledují italské občany za to, že nemají roušky, zatímco „nechávají vylodit stovky potenciálně nakažených lidí, kteří poškozují náš turismus“.

Publikované video má přes 14 tisíc lajků a několik tisíc reakcí. ParlamentníListy.cz jimi zalistovaly. Odezvy? Ostré a radikální.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí
„Rozhodně bych nejel na ostrov, kam tito zoufalí lidé dorazí bez zdravotních kontrol s rizikem, že chytím nějaké podivné nemoci,“ uvedl jeden z nich. „Co mi vadí, je, že jsme všichni Italové zvyklí trpět všechno pasivně, jako by se nic nestalo,“ uvádí další. „Podstupujeme bezprecedentní nespravedlnost,“ míní jiný. „I nuovi turisti del 2020,“ komentoval lakonicky jiný Salviniho fanoušek údajně nové turisty roku 2020. „Vergogna – hanba,“ uzavřel další. Podobných postojů byly v komentářích stovky a stovky.

Dodejme, že podle stávajících údajů se od roku 2013 do Itálie přeplavilo na 700.000 migrantů převážně ze subsaharské Afriky. Takzvaná „středomořská migrační trasa“ začíná na pobřeží severní Afriky, nejčastěji v západní Libyi, odkud vede přes Středozemní moře do Itálie, a to jak na pevninu, tak také na ostrov Sicílie. Pro většinu migrantů trasa pokračuje dále napříč Apeninským poloostrovem do Francie, Rakouska, Německa a dalších států převážně západní a severozápadní Evropy. Dle dat OSN připlulo z Afriky do Itálie nezákonně za rok 2015 celkem na 154.000 migrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…