Jindřich Šídlo k výprasku ODS a budoucnosti modré strany

16.01.2013 9:56

Přemyslu Sobotkovi zlomilo v prezidentské volbě vaz to, že kandidoval za svoji stranu ODS. Stranu to prý stejně vůbec nezajímalo a svému kandidátovi nedůvěřovala od samotného začátku a celkově vypadala, že ji tyhle volby spíše obtěžují. Co bude s ODS dál? Ptá se ve svém komentáři pro Hospodářské noviny Jindřich Šídlo.

Jindřich Šídlo k výprasku ODS a budoucnosti modré strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

„Možná že samotné označení prezidentský kandidát znělo v tomto případě poněkud nepřípadně. ODS od začátku zjevně hledala někoho, kdo bude ochoten jít na porážku. Osmašedesátiletý místopředseda Senátu Sobotka to vzal, čímž prokázal své straně - bez ironie - nemalou službu a už jen za statečnost si zaslouží uznání," píše Šídlo.

Zkazit si takhle životopis na sklonku politické kariéry prý totiž není ochoten každý. I Miroslava Němcová si to rozmyslela a nešla ani do stranických primárek. „Pod vlajkou ODS by to ale v lednu 2013 nezvládl nejspíš ani Bill Clinton ve vrcholné formě," domnívá se Šídlo.

Směřuje ODS k úpadku?

Ačkoli skutečný výsledek Sobotky neodpovídá skutečné popularitě ODS, protože mnoho jejích voličů vsadilo na Karla Schwarzenberga (TOP 09) a u sněmovních voleb hodlají opět volit občanskou demokracii, měla by se strana zamyslet, jenže prý evidentně neví, co s tím má dělat.

„V prezidentské volbě se jistě sešlo až příliš mnoho negativních okolností. Jenže proč by jich příště, což bude nejpozději v květnu 2014 při volbách do sněmovny, mělo být o tolik méně? Co asi ODS může za rok a půl ve vládě stihnout? Zvlášť když v ní sedí se svým největším soupeřem - TOP 09? Koho hodlá v kampani ukazovat? Pavla Blažka s Tomášem Chalupou jako nové naděje?" ptá se Šídlo.

ODS by se měla rozhodnout, jak stávající situaci řešit. Jinak hrozí propad nejen ve volbách do sněmovny, se kterými strana tak nějak počítá, ale také fiasko ve volbách komunálních.

„Pak by teprve přišla krize jako hrom. Protože v tu chvíli bude ODS poprvé v historii bez jakékoliv reálné moci. A pak jsou už jen dvě možnosti: katarze, nebo definitivní pád," varuje v komentáři pro HN Jindřich Šídlo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …