Jindřich Šídlo se zastal Andreje Babiše. Skutečně prý čelí spiknutí všech stran

01.07.2016 8:57

I Andrej Babiš může mít občas pravdu, píše Jindřich Šídlo v pátečních Hospodářských novinách a varuje před příliš horlivou snahou zničit českého ministra financí, miliardáře Andreje Babiše (ANO) skrze zákon o střetu zájmů. Mnohem lepší by podle Šídla bylo, kdyby to politici nechali na voličích. Ať Andrej Babiš ve volbách ukáže, kolik voličů po letech ve vysoké státní funkci ještě oslovuje a zda je schopen sestavit funkční vládní koalici.

Jindřich Šídlo se zastal Andreje Babiše. Skutečně prý čelí spiknutí všech stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Nestává se mi příliš často, abych souhlasil s Andrejem Babišem, o to větší radost a vzrušení cítím, když se to stalo a já mohu dát vicepremiérovi, ministrovi financí a předsedovi hnutí ANO plně za pravdu,“ píše hned na úvod tradičního pátečního komentáře Jindřich Šídlo.

Co má přesně na mysli? Zákon o střetu zájmů, který se chystá prosadit nová koalice. Podle Šídla dnes máme v Česku koalice dvě. Jednu vládní, jejíž součástí je i majitel Agrofertu, miliardář Andrej Babiš, a pak koalici ČSSD, lidovců, TOP 09 a ODS, která chce co nejvíc omezit miliardářův vliv v politice a je proto teoreticky ochotna spojit síly a prosadit patřičné zákony. Tato koalice má 105 hlasů, ale je otázka, jak dlouho vydrží. Hrozí navíc, že urputnou snahou sebrat Babišovi moc zlikvidují poslanci ostatních stran už tak oslabený politický systém. Babiš se totiž může obrátit na Ústavní soud ČR a ten mu může dát za pravdu a příslušný zákon zrušit.

Poslanci stran alternativní koalice možná zmíněný zákon prosadí, ale co bude dál? Andrej Babiš bude moct říkat, že se všichni spojili proti němu, a bude mít pravdu. Podle autora by bylo mnohem lepší spolehnout se na standardní demokratické mechanismy a nechat voliče, ať rozhodnou, jak to s vládou v Česku bude dál. Ačkoli je český volební systém často označován za nevyhovující, byl ústavodárci nastaven tak, aby nutil politiky uzavírat kompromisy a hledat koaliční partnery. Až voliči znovu rozdají karty, může se stát, že bude Andrej Babiš premiérem, ale také jím být nemusí. Záleží to na tom, zda bude schopen najít nějaké koaliční partnery. Pokud skončí v opozici, vzkázal, že odejde z politiky. Tak to nechme na voličích, radí všem Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…