Jindřich Šídlo vzpomíná: Fischer to dělal jako teď Rusnok. A jak to dopadlo...

18.07.2013 8:46

Komentátor Jindřich Šídlo v Hospodářských novinách uvažuje, jak Rusnokova vláda a její vztah k Poslanecké sněmovně zamotá předvolební situaci. Pro inspiraci se podle něj můžeme ohlédnout čtyři roky zpátky, kdy Fischerova vláda také hledala u poslanců podporu pro každý návrh zvlášť. A pak všichni zírali, co to udělalo s volebními výsledky.

Jindřich Šídlo vzpomíná: Fischer to dělal jako teď Rusnok. A jak to dopadlo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes je na programu sněmovny hlasování o jejím rozpuštění

Skutečně zásadní události se podle Šídla odehrávají v intervalu čtyř let. Kromě olympiády a fotbalového mistrovství světa jsou to zejména sněmovní volby. A také politické krize zhruba rok před nimi, které situaci obvykle zamotají. V roce 2005 skandál Stanislava Grosse vynesl k moci Jiřího Paroubka, v roce 2009 pak vznikla úřednická vláda Jana Fischera.

Paralela s předcházejícím volebním obdobím je prý v tom, že zde znovu rok před volbami vznikla nepolitická vláda, která ve sněmovně nedisponuje jasnou důvěrou a není tedy jasné, kdo je koalice, a kdo opozice.

„V kulisách nesmiřitelného boje každého s každým střídaného účelovými aliancemi se země bude blížit k řádným volbám,“ odhaduje komentátor. Volič, už tak alergický na projevy parlamentní demokracie, bude přihlížet ještě méně srozumitelným pohybům, než jsou obvyklé.

„A pak přijde květen 2014 a jednu sobotu odpoledne se dozvíme výsledky voleb. Možná si ten okamžik z května 2010 ještě pamatujete: Když se ta čísla zjevila na obrazovce, nevěřil jim skoro nikdo,“ odhaduje Šídlo, v co vyústí zamotaná situace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…