Jindřich Vařeka popisuje, jakou léčku na něj nastrojil Kamil Jirounek z Oleo Chemical

24.07.2014 9:35

Spolumajitel společnosti Ravak Jindřich Vařeka vysvětloval v rozhovoru pro Lidové noviny, jak to bylo s půjčkou 100 milionů korun Kamilu Jirounkovi z Oleo Chemical. Ten totiž peníze nevrátil a naopak na Vařeku nastrojil léčku a na základě zfalšovaných směnek od něj požadoval 127 milionů korun.

Jindřich Vařeka popisuje, jakou léčku na něj nastrojil Kamil Jirounek z Oleo Chemical
Foto: archiv
Popisek: Miliardář Karel Janeček

Jaká byla strategie Kamila Jirounka, když namísto vrácení 100 milionů vymyslel, že bude požadovat údajný dluh po Jindřichu Vařekovi? „Jeho taktika byla následující: Nejdříve vyšetřovatelům tvrdil, že mi zaplatil akciemi. Na policii jsem pak při výslechu říkal, ať jim Jirounek řekne čísla těchto akcií. On je ale nemá, prodal je do Panamy firmě Marathon. Raději od tohoto scénáře ustoupil a vymyslel si, že mu dlužím peníze za to, že jsem údajně způsobil Oleu a Jirounkovi škodu. On pohledávku vůči mně vyúčtoval a myslel si, že jsme vyrovnaní – že on dluží mně a já jemu,“ popisuje Vařeka.

Jenže policie při vyšetřování došla k závěru, že je to vykonstruované. Jindřich Vařeka v rozhovoru pro LN vysvětluje, že až poté přišel Jirounek s třetí variantou - „bezdomovec“. „To je ta týkající se pana Žáčka (jde o bezdomovce, u kterého měla celá falešná směnka vzniknout). Netrvalo dlouho a šetření policie prokázalo, že jde zase o podvod. Teď se Jirounek snaží přesvědčit soud, že byl podveden Novákem a Kocurem, kteří vytvořili falešnou směnku. Nicméně podle policie a státního zastupitelství je v celé věci angažován jako spolupachatel,“ uvádí Jindřich Vařeka.

Za půjčku 100 milionů prý Jirounek ručil pozemky, pohledávkou u UniCredit Bank a přesvědčil údajně Vařeku projektem v Oleo Chemical, který měl být velice ziskovou záležitostí.

Měl 75 milionů a přesto nespácel

Lidové noviny také popisují, jak se zadlužený Kamil Jirounek dostal před třemi lety k penězům. Podnikatel a protikorupční bojovník Karel Janeček mu na účet poslal 75 milionů. Důvodem prý byl plánovaný nákup letadla.

Jenže tou dobou už byl Jirounek zadlužený a kvůli nesplácení vydal soud předběžné opatření a Jirounkovi zakázal nakládat s majetkem a pohledávkami. Spolumajitel firmy Oleo Chemical ale nerespektoval předběžné opatření soudu. Nejprve byl odsouzen na 10 měsíců podmíněně, ale nakonec jej Městský soud v Praze osvobodil. Vařeka a jeho právníci prý zvažují odvolání.

Karel Janeček svou půjčku Jirounkovi komentoval pro LN těmito slovy: „Pana Jirounka jsem viděl párkrát v životě. Jemu jsem žádnou půjčku neposkytl. Peníze jsem půjčil svému kamarádovi, který je následně předal panu Jirounkovi. Mělo to jít na nákup letadla. Kamarád mi tehdy jen sdělil, abych zhruba 75 milionů korun poslal na Jirounkův účet. Byla to chyba,“ říká dnes Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…