Jiří Bartoška a peníze od ČEZu. Vysloveno temné podezření

19.09.2017 9:37

ParlamentníListy.cz již řadu týdnů hledají podklady, které by ukázaly, jaké peníze dostává sportovní manažer Miroslav Černošek na své aktivity: třeba tenisové a další turnaje. Jedním z těch, koho jsme v té souvislosti oslovili, byl i ministr dopravy Dan Ťok. V té souvislosti nás samozřejmě zajímalo například ČD Cargo. Ťok nejen že slíbil zprostředkovat příslušné smlouvy, ale zeptal se nás, jestli stejným způsobem se hodláme dotazovat i ČEZu. Odpověděli jsme, že ano.

Jiří Bartoška a peníze od ČEZu. Vysloveno temné podezření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

„ČD Cargo je obchodní společnost a jako taková, přestože je vlastněna státem, nemá žádné prostředky ze státního rozpočtu a všechny peníze, které vydělá, pocházejí z obchodní činnosti, kterou řídí management společnosti a představenstvo; a jeho činnost je kontrolována dozorčí radou. Takže prostředky na sponzoring nejdou ze státního rozpočtu, ale pocházejí z tržeb společnosti, ty byly a jsou schvalovány představenstvem a dozorčí radou,“ uvedl v souvislosti s penězi pro Černoška ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Anketa

Ředitelka Kohoutová se nemusí omlouvat ,,hidžábnici". Souhlasíte s rozhodnutím soudu?

hlasovalo: 15705 lidí

Ten zároveň vzkázal, že „s panem Černoškem jsem osobně nikdy o žádných záležitostech sponzoringu firem z mého resortu nejednal a jednat ani nehodlám.

A dodávám, že jsem na sportovních akcích pořádaných jeho firmami jako host ČD Cargo ani skupiny ČD nikdy nebyl.“ A dotaz na ČD Cargo? „Nicméně jsem jednal s vedením společnosti a požádal jsem je, aby Vám v rámci transparentnosti odpověděli a poskytli údaje o sponzoringu. A to nejen proto, že ty sponzoringové smlouvy, o které máte zájem, byly podepsány bývalým vedením již v roce 2008. Dnešní management pouze realizoval závazky, které byly nasmlouvány v minulosti.“

Momentka z MFFKV 2017: Oranžové balónky v pozadí platil ČEZ. Co dalšího? Na to se ptáme ředitele Beneše

Ťok zároveň položil dotaz ParlamentnímListům.cz. Ten se týká především marketingových aktivit ČEZu, v jehož čele stojí od září 2011 Daniel Beneš. „Mimochodem by mě zajímalo, jestli jste podobný dotaz poslali i do ČEZu, neboť i jejich logo je vidět na reklamách sportovních akcí, a jestli jste zjišťovali, co jim tato reklama přináší. Mě by například zajímalo, co ČEZu přináší sponzoring Karlovarského filmového festivalu a kolik jim platí?“ dodal ministr směrem ke každoroční akci, které prezidentuje herec Jiří Bartoška. ParlamentníListy.cz neprodleně požádaly ČEZ o poskytnutí adekvátních podkladů, tedy smluv, plnění. Zároveň budeme chtít vidět, jak se desítky až možná stovky milionů, které Beneš povoluje a povolil utrácet za marketing, prokazatelně promítají do příjmů ČEZu.

Na Benešovy „marketingové aktivity“ nás upozornil nejen Dan Ťok, ale i další zástupce Sobotkova kabinetu. Ten si však nepřál být jmenován. „Vy byste si měli říct o všechno od roku 2011, sport, kultura, film. Nechci nabádat, ale Beneš není samostatná jednotka a ČEZ není jeho firma, aby se obrazně řečeno po SMS rozdávaly miliony,“ uvedl naší redakci.

O tom, jak transparentní manažer Beneš v čele ČEZu (ne)poskytne námi poptávané informace, budeme samozřejmě včas informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…