Jiří Brady: Pane Vlčáčku, mluvte pravdu. Dostal jsem tolik medailí, že se to nedalo vydržet

01.11.2016 13:32

Pamětník holokaustu Jiří Brady, o němž se v posledních dnech hojně mluvilo v souvislosti s tím, že nezískal vyznamenání od prezidenta republiky Miloše Zemana, se dnes vrátil domů do kanadského Toronta. Před odletem ještě vyzval šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta a mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, aby o jeho ocenění mluvili pravdu. Píší to Novinky.cz.

Jiří Brady: Pane Vlčáčku, mluvte pravdu. Dostal jsem tolik medailí, že se to nedalo vydržet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

„Mám tolik medailí, že asi překročím váhový limit,“ zmínil Brady před odletem. Když totiž spatřila světlo světa informace, že jej Zeman neocení kvůli tomu, že se jeho synovec, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), sešel s dalajlamou, získal ocenění od mnoha institucí i samosprávných celků. Hrad však informaci o spojitosti s Hermanem popírá. 

„Jsem rád, že jedu domů. Tady toho bylo tolik, že se to nedalo vydržet. Každý den se něco dělo,“ dodal pak také Brady. O vyznamenání od české hlavy státu již nestojí. Příští rok prý nebude mít čas. „Leda byste měli jiného prezidenta,“ uvedla manželka Jiřího Bradyho Tereza. „Dostal jsem tolik medailí, že se to nedalo vydržet," sdělil také Brady.

Forejtovi s Ovčáčkem, jehož nazval Vlčáčkem, vzkázal, aby mluvili pravdu. Každý prý může udělat chybu. Po návratu do Kanady chce ukázat podle výpisu hovorů od kanadské společnosti, že s ním skutečně Jindřich Forejt hovořil. Ten to sice nepopírá, Ovčáček však hovořil o tom, že šéf hradního protokolu pouze indikoval některé údaje.

Tereza Bradyová se pak vyjádřila k informacím některých médií, že Brady by pro případné převzetí státního vyznamenání v Česku musel mít souhlas od kanadské vlády. Žádná taková žádost podle všeho však do Kanady nepřišla. „To je zodpovědnost české strany, naše povinnost to není. Někdo to zřejmě nestihl včas a pak se na to vymluvil,“ uvedla.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…